23. oktobar  2019. 11.00  →  23.16 | Izvor: Tanjug, FoNet, RTV

Velika Britanija: U kamionu pristiglom iz Bugarske pronađena tela 39 muškaraca

LONDON -

Britanska policija je saopštila da je danas pronađen kamion sa kontejnerom u kojem se nalazilo 39 leševa.

video icon

Pretpostavlja se da je kontejner stigao iz Bugarske, javlja AP.

Kamion je u Veliku Britaniju ušao u subotu, preko velške luke Holihed. Pronašli su ga zdravstveni radnici u industrijskom parku Voterglejd, u Grejsu, 40 kilometara istočno od Londona.

Policija je navela da bi identifikacija tela mogla biti dug proces.

Zbog sumnje da je umešan u ubistvo, uhapšen je dvadesetpetogodišnjak iz Severne Irske.

Policija smrt 39 osoba nije zvanično povezala sa trgovinom ljudima, mada sve ukazuje da se o tome radi.

Direktor Udruženja teretnih prevoznika Severne Irske Šimus Liheni je ocenio da je ruta koja je korišćena "neobična", jer podrazumeva putovanje u Irsku, a zatim ulazak u Britaniju trajektom preko glavne luke za putnički saobraćaj u Velsu.

Liheni je rekao da je taj put verovatno izabran zbog pojačanih mera bezbednosti u britanskoj luci Dover i francuskom Kaleu.

Moguće da je kao lakši način ulaska u Britaniju izabran odlazak iz Šerbura ili Roskoa do Roslera, a zatim drumom do Dablina. To je dug put naokolo i produžava putovanje za dan, izjavio je Liheni.

Džonson: Zapanjila me vest

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da ga je vest o otkriću 39 tela muškaraca u kamionu u Eseksu zapanjila.

"Zapanjen sam ovim tragičnim incidentom u Eseksu. Dobijam redovna obaveštenja od Ministarstva unutrašnjih poslova i blisko sarađujemo sa policijom u Eseksu kako bi smo utvrdili šta se tačno dogodilo", rekao je Džonson, prenosi Rojters.

Istovremeno, on je izjavio saučešće porodicama stradalih.

Borisov: Osobe umrle u kamionu nisu se ukrcale u Bugarskoj

Preminule osobe pronađene u kamionu u Britaniji nisu mogle da se ukrcaju u Bugarskoj, jer vozilo nije ušlo u našu zemlju od registracije 2017. godine, izjavio je danas bugarski premijer Bojko Borisov.

U razgovoru za privatni kanal BTV, Borisov je rekao da Bugarska sarađuje sa britanskim vlastima u istrazi, preneo je Rojters.

"Kamion je 2017. godine registrovala u Bugarskoj jedna Irkinja. Potom je napustio zemlju i nikada nije ponovo ušao. Tako da nikako ne možemo da budemo povezani, osim registarskih tablica kamiona", rekao je Borisov.