1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

EU hvali Sofiju a kudi Bukurešt

23. oktobar 2019.

U Rumuniji borba protiv korupcije posustaje. Evropska komisija je u svom najnovijem Izveštaju o napretku negativno ocenila politiku Bukurešta. Bugarska je dobila znatno bolju ocenu.

https://p.dw.com/p/3Rlcg
Misstrauensantrag gegen Rumäniens Regierung Viorica Dancila
Foto: picture-alliance/dpa/V. Ghirda

Najnoviji Izveštaj Evropske komisije o napretku Bugarske i Rumunije u okviru Postupka kontrole i saradnje (MVC) daje potpuno različite ocene tih dvojih zemalja. Dok se u slučaju Rumunije konstatuje negativan trend, prije svega kada je reč o poštovanju načela pravne države, Bugarska ima razloga da se nada se da bi taj kontrolni mehanizam uskoro za nju mogao da bude ukinut.

U Izveštaju MVC-a se navodi da je borba protiv korupcije u Rumuniji primetno posustala. Osim toga se konstatuje da tamošnje vlasti nisu realizovale većinu preporuka iz prošlogodišnjeg izveštaja. Taj kontrolni mehanizam je za ove dve zemlje uveden još pre nego su one 2007. postale članice EU. Cilj je bio da se redovno prate i ocenjuju reformski napori u vezi s borbom protiv korupcije i za nezavisnost pravosuđa, a u slučaju Bugarske i u vezi s borbom protiv organiziranog kriminala.

Nazadovanje u Rumuniji

Dugo je izgledalo da je Rumunija dalje odmakla na putu realizacije standarda Evropske unije. To je bila pre svega zasluga Službe za borbu protiv korupcije (DNA) pod vođstvom Laure Koveši. Ali, nju je prošle godine s te funkcije smenila socijaldemokratska (PDS) vlada, a razgradnja pravne države je uzela maha.

Europäisches Parlament in Straßburg | Jean-Claude Juncker, Präsident der Europäischen Kommission
Žan-Klod JunkerFoto: picture-alliance/AP Photo/J.F. Badias

Zato nije iznenađenje da je za Rumuniju aktuelni izveštaj Komisije znatno negativniji nego za Bugarsku. Tu se navodi da je negativan trend slabljenja reformskih promena koji se primećuje već u poslednje tri godine, doveo do nazadovanja na mnogim poljima. To je razvoj koji ozbiljno zabrinjava, kaže se u izveštaju. Još u maju je Komisija informisala rumunske vlasti da će biti preduzete određene mere koje prelaze okvire preporuka ukoliko se ne ostvari napredak u sferi poštovanja načela pravne države.

To je jasno odbacivanje politike koju od 2016. vodi Socijaldemokratska stranka (PDS) u Rumuniji. No, premijerka Viorica Dančila, čija je vlada nakon izglasavanja nepoverenja pre dve nedelje još samo privremeno na funkciji, odbacuje svaku odgovornost za lošu ocenu u Izveštaju. Ona smatra da je čitav postupak vrlo diskriminirajući za Rumuniju i kaže da bi ga ili trebalo ukinuti - ili uvesti za sve članice EU.

Kontrola svih članica EU?

Rumunska javnost i većina političara računali su na oštru kritiku iz Brisela, kao i da će Sofija dobiti znatno bolju ocenu. Bugarskoj se u Izveštaju odaje priznanje zbog prihvatanja predloga iz ranijih ocjena MCV, što bi moglo da vodi do ukidanja kontrolnog mehanizma u neko dogledno vreme.

Ovo je poslednji Izveštaj o napretku za vreme mandata Žan-Klod Junkera Evropskom komisijom. On je svojevremeno najavio da će do kraja njegovog mandata kontrolni mehanizmi za obe zemlje biti ukinuti, no sada je jasno da to obećanje neće biti ispunjeno.

Unutar Evropske komisije postoje znatni otpori potpunom ukudanju kontrole Bugarske i Rumunije. Čak se razmišlja o proširenju kontrole i na Poljsku i Mađarsku zbog stalnih napada na nezavisnost pravosuđa i zbog nepoštovanja načela pravne države. No, da se nova komisija ne bi već na samom početku svog rada opteretila krizama, ta tema je skinuta s dnevnog reda. Ipak se razmatra i mogućnost da se slučaju obustavljanja kontrole Bugarske i Rumunije uvede neki novi kotrolni mehanizam koji bi važio za sve zemlje članice EU.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android