Francuska "meta" američkih trgovinskih akcija: Pad poslovne klime u industrijskom sektoru

Poslovna klima u francuskom industrijskom sektoru neočekivano je pala u oktobru na najniži nivo u poslednje četiti i po godine.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 23.10.2019.

12:05

Francuska
Foto: Epa, MAXPPP STEPHANE GUIOCHON

Francuska i njeni evropski partneri postali najnovija "meta" američkih trgovinskih akcija, pokazali su danas objavljeni rezultati jednog istraživanja.

Indeks poslovne klime u industrijskom sektoru pao je u oktobru na 99 poena sa 102 poena iz septembra, potonuvši na najniži nivo od marta 2015. godine, saopštila je zvanična francuska statistička agencija Inseee, a prenosi Rojters.

Ukupan indeks poslovnog poverenja je u oktobru pao na 105 poena sa 106 poena iz septembra, što je i dalje više u odnosu na dugoročni prosek od 100 poena.

Iako je splasnulo poverenje u industrijskom sektoru, indeks poslovne klime u uslužnom sektoru zadržao se na stabilnih 106 poena.

Francuski industrijski sektor se do sada uspešno odupirao usporavanju, koje je posebno teško pogodilo nemačku industriju, jer je ona daleko ovisnija o izvozu.

Međutim, Francuska se ovog meseca našla u središtu globalnih trgovinskih tenzija, jer je Vašington uveo tarife na širok spektar proizvoda iz EU nakon dobijanja "zelenog svetla" Svetske trgovinske organizacije.

"Trgovinski rat očigledno ugrožava poslovno raspoloženje, a nove tarife na pojedine francuske proizvode su, u tom pogledu, negativne", smatra Žil Prader iz kompanije "RAM aktiv investments".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: