FOTO: Na beogradskom aerodromu zaplenjen pun kofer antikviteta

Carinici u ponedeljak, 21. oktobra na aerodromu Nikola Tesla zaplenili oko 40 predmeta za koje se pretpostavlja da imaju umetničku i antikvitetnu vrednost.
Reč je figurama od žada, mesinganim svećnjacima, posuđu, kutijama za nakit, časovniku, persijskim tepih stazama i nekoliko umetničkih slika. 
 
Sa koferom punim pomenutih predmeta u zelenom kontrolnom prolazu zaustavljen je 75-godišnji Beograđanin, koji je u društvu 51-godišnje bugarske državljanke doputovao letom iz Brisela.  Nakon kontrole njihovog prtljaga na rentgenu, u jednom od kofera uočen je veliki broj predmeta različitih oblika, zbog čaga je od putnika zatraženo da ga otvore. 
 
U njemu je pronađeno desetak figura životinja i ptica od žada, stari časovnik, nekoliko mesinganih svećnjaka, kutija za nakit i sitnice, tacni, ibrika, podmetača i dve manje persijske tepih staze. Pored toga putnici su mimo kofera nosili sa sobom i tri umetničke slike upakovane u najlon.
 
U Upravi carina podsećaju da iako pri unosu umetnina u Srbiju nije potrebna nikakva posebna dozvola ili saglasnost, ta, kao i bilo koja druga roba koja se uvozi u zemlju, mora biti prijavljena. 
 
  • polupropusna membran

    23.10.2019 12:51
    da se iznese moze sve a da se unese e to malo teze

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija