BiH

SNSD i DNS će pokušati da ispeglaju odnose

SNSD i DNS će pokušati da ispeglaju odnose
Foto: N.N. | SNSD i DNS će pokušati da ispeglaju odnose

BANJALUKA, SARAJEVO - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik vjeruje da će koalicija sa DNS-om opstati i poručio je da je sutrašnji sastanak te dvije stranke tražio njihov koalicioni partner.

"Koalicioni sporazum sa DNS-om važi na republičkom nivou, a na lokalnom nivou svako odlučuje s kim će sarađivati. To je funkcionisalo dobro, a problem je nastao u Prijedoru", rekao je Dodik i dodao da će sutrašnji razgovori sa DNS-om biti prijateljski. Dodao je da su SNSD i DNS dugi niz godina koalicioni partneri i da je saradnja partija uvijek bila uspješna.

"Uspješna je kada se držimo određenih kriterijuma. Prvi je da je naša koalicija vezana za republički nivo vlasti, a da su naše organizacije na lokalnom nivou slobodne da dogovaraju politike i međusobnu saradnju", rekao je Dodik.

Dodao je da je negdje DNS bio na lokalnom nivou u vlasti sa opozicijom sa republičkog nivoa, a čak ima primjera da je SNSD negdje u dobroj saradnji sa PDP-om na lokalnom nivou i do sada to nije bio problem.

"Imali smo činjenicu da DNS podržava vlast u Bijeljini, koja se još smatra bastionom SDS-a, a da je bilo sasvim dovoljno da naprave koalicionu saradnju s nama na lokalnom nivou i mi bismo imali skupštinsku većinu i sve bi bilo drugačije. Ali mi nismo smatrali da treba da kažemo da prekidamo saradnju i nismo je prekinuli", istakao je Dodik.

Podsjećamo, DNS je nedavno saopštio da zaustavlja dalje političko djelovanje u okviru koalicije.

Kako je Dodik objasnio, neke partije vole široku demokratiju, sastaju se po kafanama i koriste društvene mreže za spekulacije, ali političari moraju da ostanu racionalni i da budu posvećeni cilju. Ističe da SNSD ne vodi nikakve razgovore u tajnosti.

"Ali, možemo da čujemo ili je to samo spekulacija, da to nije tako na nekim drugim stranama", dodaje lider SNSD-a.

Kao jedna od spekulacija koja se juče pojavila bila je da su SDS i PDP ponudili visokom funkcioneru DNS-a i njenom poslaniku u Narodnoj skupštini RS Milanu Radoviću mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Lider SDS-a Mirko Šarović za "Nezavisne" je rekao da je, što se tiče te informacije, ne može potvrditi, dok je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, rekao da to nije tačno.

"To prvi put čujem", rekao je Borenović.

Nemanja Vasić, visoki funkcioner SDS-a, kazao je "Nezavisnim" da kao stranka nisu pregovarali sa DNS-om.

"Da li je pregovora bilo na nivou predsjednika stranaka, to vam ne mogu reći", kazao je Vasić, dok njegov kolega Dragan Mektić ističe da SDS sa svima pregovara, osim sa SNSD-om. Iz SDS-a i PDP-a poručuju da su u toku konsultacije o inicijativi za zakazivanje sjednice Predstavničkog doma BiH. Ove dvije stranke na nedavnim razgovorima vrhova stranaka rekle su da i one mogu da formiraju većinu u ovom domu.

Na pitanje da li će SNSD odstraniti DNS iz koalicije ukoliko ta stranka podrži Šarovića, Dodik je rekao da bi volio da mu je postavljeno pitanje da li u tome ima logike, navodeći da je njegov odgovor da ima.

"Ovaj stepen koaliranja je urađen za nivoe Srpske i BiH. Na bazi toga i resursa koje DNS ima u Narodnoj skupštini RS i Predstavničkom domu BiH i dogovora koji smo imali u vezi sa Domom naroda - podrazumijeva se da smo zajedno. Svako iskakanje iz toga dovodi u pitanje taj nivo dogovora, ali vjerujem da se to neće desiti", zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije