22. oktobar  2019. 17.18  →  23.01 | Izvor: Tanjug, RTV

Vučić: Nemci otvaraju fabrike u Pančevu i Novoj Pazovi

BEOGRAD -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da su danas potpisana dva važna sporazuma u prisustvu ministra privrede i energetike Nemačke Petera Altmajera, koji donose značajne investicije u vrednosti od 300 miliona evra.

video icon

"Ministru privrede Srbije Kneževiću sam rekao da je ovo što je potpisao najvažniji papir na koji je stavio svoj potpis. Ugovorom sa kompanijom Brose predviđeno je da ta kompanija otvori prelepu fabriku u Pančevu, u kojoj će biti zaposleno više od 1.000 ljudi, od kojih 400 visoko obrazovanih", objasnio je on.

Vučić je, na konferenciji za štampu naglasio "da taj sporazum znači život i posao ne samo u Pančevu, već i okolini, a time i više novca za kasu Pančeva".

"Vidim da se već spremaju u Pančevu kako da potroše taj novac na Tamišku promenadu i druge projekte", rekao je on.

Zahvalio se nemačkoj kompaniji što je izabrala Srbiju i dodao "da će prosečna bruto plata u toj fabrici iznositi 2.700, a neto 1.700 evra".

"Biće jagma za radnim mestima", uveren je on.

Vučić se zahvalio i kompaniji MTU , sa kojom je potpisan ugovor koji je od velikog značaja zbog dualnog obrazovanja.

"Kada smo krenuli u priču o dualnom obazovanju svi su nas kritikovali, a ja sam odgovorio 'sigurno su to gluposti, čim ovi najbogatiji, kao što su Nemačka, Austrija i Švajcarska to imaju, pa da budemo i mi malo glupi kao oni pa da prihvatimo dualno obrazovanje", , kazao je on.

Rekao je da je srećan što imamo oko 7.000 dece u tom procesu.

"Kod nas će MTU prvo da popravlja i održava motore za avione, a školovanje za radnike koji procenjuju da li će izdržati motori let traje tri godine. Za to pripremamo ovu decu", kazao je on.

Zahvalio se Nemačkoj, Austriji I Švajcarskoj na pomoći u uspostavljanju dualnog obrazovanja.

"Hvala što pomažete, to je jedan od razloga što investitori dolaze u našu zemlju", kazao je on.

Vučić je kazao "da je jedna investicija u vrednosti od 181 miliona evra, a druga u visini od 109 miliona evra, i da su to prve investicije, te da će biti više. Jedna fabrika je u Pančevu, a druga u Novoj Pazovi, čime je pokriven jedan deo Srema i jedan deo Banata".

"Mi ćemo uvek biti vama na raspolaganju sve što možemo da učinimo mi ćemo da napravimo", poručio je nemačkim investitorima.

"Srbija nudi VW bolje uslove, nego druge zemlje zajedno"

"Srbija može da ponudi bolje uslove Folksvagenu za investiciju nego sve druge zemlje zajedno", poručio je  predsednik Srbije i dodao "da će naša zemljla nastaviti da se bori za gradnju te fabrike".

"Rekao sam to unapred - sve što ponudite, mi ćemo mnogo više", rekao je Vučić i istakao "da je Srbija već ponudila u novcu maksimalno predviđenu državnu pomoć od 258,5 miliona evra".

Vučić je istakao "da nemačka vlada ne može da vrši bilo kakav pritisak na tu kompaniju, ali se direktno obratio Altmajeru sa molbom da prenese Folsksvagenu da će Srbija ponuditi za tu investiciju bolje uslove od drugih".

Kaže "da se Srbija nije odmah oglašavala kada je Folksvagen saopštio da odlaže investiciju u Turskoj, jer, "kaže, "ne bi bilo fer prema Turskoj da odmah "skočimo", kao što su to uradile neke druge zemlje".

Vučić je dodao "da to ne bi bilo fer o bilo kojoj zemlji da je reč".

"To, ipak, ne znači da nismo spremni, već da morate da pokažete poštovanje. Oni ( VW) nisu mala deca, pa da ih vodate tamo ili vamo", rekao je Vučić.

Kako je rekao, "neke zemlje su povećale svoje ponude, ali je Srbija opet ponudila mnogo više u smislu subvencija i drugih uslova".

Vučić je rekao "da ne može više da se ponudi "u kešu" zbog ograničenja državne pomoći, ali kada ne bi postojao limit - opet bismo i u novcu više ponudili od drugih, samo da privučemo tu investiciju".

"Daćemo sve od sebe, a na ljudima iz VW je da odluče. Mi se nikada ne predajemo. Borićemo se, ali ćemo sportski da prihvatimo rezultat kakav god bude", poručio je Vučić.

Dodao je "da je Srbija pomalo hendikepirana u toj borbi, jer nije članica EU".

Altmajer je rekao "da se sve zemlje u regionu bore za investicije i da što bolje predstave svoju zemlju i da je siguran da će i Srbija biti u trci za tu investiciju".

Altmajer: Poštujemo Srbiju, doprinećemo njenoj boljoj budućnosti

"Poštujemo Srbiju i želimo da doprinesemo njenoj boljoj budućnosti", rekao je ministar privrede i energetike Nemačke nakon potpisivanja dva sporazuma o saradnji između vlada Nemačke i Srbije.

Altmajer kaže "da se Srbija danas daleko više uvažava, zahvaljujući reformskim naporima predsednika i Vlade, kao i da Srbija može da računa na podršku Berlina na putu ka EU, kao i na polju jače privredne saradnje".

On je ocenio "da se saradnja Nemačke i Srbije poslednjih godina značajno pokrenula, narasla".

Nemački ministar je rekao "da je ranije bio uključen u proces odobravanja vizne liberalizacije za Srbiju i da je tada Srbija za nemačka preduzeća bila "nepoznato polje"".

"Sada znamo da se Srbija uvažava i to zahvaljujući odličnom radu ljudi, ali i vlade i predsednika, jer se zalažu da se iskoriste sve šanse za razvoj", rekao je on i dodao:

"Imate impresivni rast od oko 4 odsto ove godine, što je nešto više nego što mi u Nemačkoj očekujemo", rekao je Altmajer.

"Mi poštujemo Srbiju i želimo da doprinesemo njenoj boljoj budućnosti", rekao je Altmajer, dodajući da "nemačka preduzeća direktno ili indirektno u Srbiji obezbeđuju 60.000 radnih mesta, a da su reforme omogućile stvaranje bolje poslovne klime, a tu je", kaže, "i veliki napredak u oblasti obrazovanja".

Dodao je i da "nemačka Privredna komora takođe radi na još tešnjem povezivanju nemačkih i srpskih preduzeća i kako bi se olakšale investicije".

"Hvala vam, za dobre uslove za nemačke preduzetnike", rekao je on.

Kako je naveo Altmajer, "odgovorni smo da budućnost bude moguća u Evropi i u okviru našeg predsedavanja u EU pobrinućemo se za to da se što više poglavlja zatvori u pregovorima sa Srbijom".

Naveo je i da je "trgovinska razmena između dve zemlje 4,7 milijardi evra, ali postoji veliki potencijal da raste".

"Želim da obema kompanijama čestitam na danas potpisanim sporazumima i da vas uverim da ćemo učiniti sve sa naše strane da vas podržimo", rekao je nemački ministar.

Takođe je dodao "da je Berlin razočaran odlukom da se ne otvore pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ali da u Nemačkoj smatraju da su ti problemi rešivi i da treba da se osigura da čitav Balkan ima evropsku perspektivu".

"Srbija će u tome imati značajnu ulogu", rekao je on i dodao "da je zahvalan predsedniku Srbije što je uspeo u tome da se Srbija uvažava".

Altmajer je podsetio "da je pre nekoliko dana obeležena 75. godišnjica oslobođenja Beograda od nemačke okupacije, dodajući da je to bio žestok i brutalan rat, da i danas ovde žive ljude koji pamte posledice rata, ali da je kasnije bilo i drugih sukoba koji su razrušili budućnost i nadu ljudima".

"Danas smo naučili lekciju i želimo da osiguramo dobru budućnost ljudi, a to možemo jačanjem bilateralne saradnje unutar Evrope, postavljajući je na novi temelj", rekao je Altamajer.

"Dobra pozicija Srbije ka EU, nekoliko težih problema..."

Nemački ministar privrede i energetike Altmajer nije direktno odgovorio na pitanje novinara da li će Kosovo biti uslov za članstvo Srbije u EU, ali je istakao "da naša zemlja ima dobru poziciju, nekoliko težih problema, poput KiM, ali da je važno da se "ništa unapred ne određuje".

"Srbija ima veoma dobru poziciju. Ima i nekoliko težih problema koje treba rešiti, uključujući Kosovo, ali je važno da se ništa ne određuje unapred, već da se o tome razgovara", rekao je on.

On je konstatovao "da je Crna Gora najviše napredovala na putu ka EU, jer je, podseća, prva i krenula, ali da se nada da će Srbija to nadoknaditi".

"Mi želimo u svakom slučaju da tokom našeg predsedavanja EU damo doprinos. Vidimo Srbiju kao našeg prijatelja, i dalje ćemo vas podržavati. Tako je bilo kada je reč o viznoj liberalizaciji, tako je i što se tiče procesa pregovora i tome da mlade generacije dobiju optimizam kada je reč o budućnosti", rekao je Altmajer.

Vučić se nadovezao na odgovor nemačkog ministra, komentarom da on obično daje konkretne odgovore i dodao:

"Altmajer pokazuje kako pametni političari odgovaraju".

"Odluka o Tirani i Skoplju nije glas protiv zapadnog Balkana ili Srbije"

"Odluka Evropske unije da ne otpočne pregovore o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom nije bila glas protiv zapadnog Balkana, niti izraz nepoverenja prema regionu ili Srbiji", izjavio je Altmajer.

"Da se odluka Evropskog saveta donosila većinom glasova, onda bi to otišlo u pravcu proširenja i otvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Ali, odluka mora da bude jednoglasna i zato, nažalost, nije došlo do toga", rekao je Altmajer.

"Siguran sam da to nije bilo glas protiv zapadnog Balkana ili izraz nepoverenja prema zapadnom Balkanu ili Srbiji", rekao je Altmajer, upitan da li je takva odluka EU loša politička poruka regionu.

On je izrazio uverenje "da će sledećih meseci biti moguće preokrenuti odluku, te da će doći do pozitivne odluke".

Altmajer je naveo "da je pre pet ili šest godina bilo kontroverznih debata oko toga koliko zapadni Balkan treba da bude integrisan u EU, ali", kaže," postoji pozitivan odnos prema tim pitanjima".

"Bundestag je", podsetio je, "nedavno glasao za otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom".

"Već sam govorio da Srbija u Nemačkoj uživa veliko poštovanje. Vidite da me prati jedna reprezentativna delegacija nemačkih privrednika i siguran sam da će neki od njih razmišljati o konkretnim investicijama", rekao je Altmajer.

Nemački Brose u Srbiji otvara 1.100 radnih mesta

Ministar privrede Srbije Goran Knežević potpisao je danas, u prisustvu predsednika Vučića, ugovor za investiciju nemačke kompanije Brose, vrednu više od 180 miliona evra, kojom je planirano otvaranje 1.100 radnih mesta u Pančevu.

Knežević je ugovor potisao sa predstavnikom kompanije, Tomasom Španglerom.

Kompanije sa većinskim nemačkim kapitalom u Srbiji zapošljavaju više od 55.000 ljudi, a u poslednjih devet godina uložile su oko 1,36 milijardi evra, istakao je Knežević. On je rekao da je još jedan dokaz koliko je Srbija dobro mesto za investitore, činjenica da te kompanije sve više reinvestiraju u Srbiji.

"To je veoma dobar znak. A ono što me posebno raduje, jeste što nemačke kompanije koje posluju u Srbiji, sve više zapošljavaju visokokvalifikovanu radnu snagu i mlade, obrazovane, ljude", rekao je Knežević.

Kompanija je deo Brose grupacije, jednog od vodećih dobavljača u autoindustriji. U Srbiji planira da proizodi motore upravljača, električne pumpe za ulje i motore ventilatora za hlađenje. Planirano je i otvaranje centra za istraživanje i razvoj, pa će više od 40 odsto planiranih radnih mesta činiti visokokvalifikovani kadrovi.

Knežević je, ranije danas, dočekao nemačkog kolegu Altmajera na Aerodromu Nikola Tesla, nakon čega su dva ministra, sa nemačkim privrednicima, obišli postrojenje kompanije " ZF Srbija" u Pančevu.

" ZF Srbija" je deo nemačkog " ZF Fridrihšafen AG ", a u Pančevu proizvodi delove i elektroniku za električna i hibridna vozila.

Investicija je vredna 160 miliona evra, a planirano je da, po realizaciji, zaposli 1.000 ljudi.

Sporazumi u privredi i obrazovanju

Delegacije vlada Srbije i Nemačke, u prisustvu predsednika Vučića, potpisale su dva bilateralna sporazuma o saradnji u oblasti privrede i obrazovanja. U Palati Srbija potpisan je ugovor o dodeli sredstava za podsticaj između Brose d.o.o. i Ministarstva privrede Srbije. 

Takođe, potpisan je memorandum o razumevanju u cilju strateškog partnerstva u oblasti dualnog obrazovanja između Maintenance Serbia d.o.o. i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Sporazum je u ime ministarstva potpisala pomoćnica ministra Gabrijela Grujić.

Vučić je uoči susreta sa nemačkim ministrom najavio da će taj sastanak iskoristiti da ponovo pokuša da dovede Folksvagen u Srbiju.

Predsednik je naglasio da ne može ništa da obeća, jer Srbija nije članica EU, kao Bugarska ili Rumunija, koje su takođe ranije bile u igri, niti ima tako veliko tržište kao Turska, koja je, inače, bila prvi izbor, ali su događaji u Siriji doveli u pitanje tu investiciju.

Nemačka, inače, predstavlja jednog od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i na prvom mestu je i po ukupnom srpskom uvozu (13 odsto) i izvozu (12,7 procenata).

I prošle godine i prema podacima za prvih šest meseci ove godine, Nemačka se našla na četvrtom mestu među zemljama najvećim investitorima u Srbiji.

U prvih šest meseci ove godine i dalje je na mestu prvog partnera što se tiče usluga - sa ukupnom razmenom od 496 miliona evra, pokazuju podaci Privredne komore Srbije.

Prihodi iznose 334 miliona evra, rashodi 162 miliona.

 

Tagovi
Srodne vesti

Broj komentara: 13

Marija  22. 10. 2019. | 19:16
Lepa vest za nezaposlene osobe u ovim gradovima.
bader  22. 10. 2019. | 20:35
Hoce li lokalna samouprava uspeti uz pomoc republickih organa da dovede ijednu firmu u Backoj Palanci hoce li putni pravac Novi Sad Backa Palanka dobiti na vaznosti.Stalo se kod Begeca i ni makac.
avanturista  22. 10. 2019. | 21:16
Investitori iz Nemačke koji su prisutni u Srbiji,i koji najavljuju dolazak,potvrda da prepoznaju napredak Srbije i žele da sarađuju i otvaraju nove fabrike i nova radna mesta.
Ana Marija  22. 10. 2019. | 21:55
Dolazak Folksvagena bi bio veliki podsticaj za srpsku privredu.
Tanja  22. 10. 2019. | 23:03
Nemačka, zemlja sa jakom industrijom i ekonomijom i Srbija, zemlja koja je spremna za privredne reforme ostvaruju odličnu saradnju!
Ana  22. 10. 2019. | 23:46
Dve važne investicije za Srbiju.
Bane  23. 10. 2019. | 06:35
Ceo Srem se raduje dolasku giganta kakav je MTU.
jana  23. 10. 2019. | 07:24
To su divne vesti, nova radna mesta i nova sansa za mlade. Dve investicije koje su od velikog znacaja za nasu zemlju
Mila   23. 10. 2019. | 08:08
Svaka investicija je dobrodosla u Srbiju.
Sara   23. 10. 2019. | 10:42
To su divne vesti, nova radna mesta i nova sansa za mlade.
Radmila  23. 10. 2019. | 14:25
Odlicna saradnja sa Nemackom koja nam donosi nove investicije, na zadovoljstvo nasig gradjana koji cekaju svoju sansu za zaposlenje!
Anika  23. 10. 2019. | 20:27
Srpska ekonomija se znatno oporavaila zahvaljujući investitorima koje dovodi Aleksandar Vučić.
maki  23. 10. 2019. | 21:23
Ovo je jedan od razloga zasto podrzavam ovu politiku! Ovo je ono sto nam treba, ovo je ono za sta se mi borimo!