');
Najnovije vesti
Blic Vesti Hronika

Republička javna tužiteljka u poseti tužilaštvu Kine

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac sa delegacijom Republičkog javnog tužilaštva Srbije, boravi u zvaničnoj poseti Vrhovnom narodnom tužilaštvu Kine po pozivu Vrhovnog narodnog tužioca Zang Juna.

Zagorka Dolovac u poseti Kini Foto: Republičko javno tužilaštvo / RAS Srbija
Zagorka Dolovac u poseti Kini

Kako je saopšteno iz Tužilaštva, ova poseta predstavlja rezultat odličnih odnosa koje je Republičko javno tužilaštvo izgradilo sa svoji kolegama iz ove zemlje na osnovu prepoznavanja zajedničkih problema i prioriteta u borbi protiv kriminala.

- Tokom posete u Pekingu je 22. oktobra potpisan sporazum o saradnji između Republičkog javnog tužilaštva Republike Srbije i Vrhovnog narodnog tužilaštva Narodne Republike Kine, kojim će se ubrzati saradnja između naših javnih tužilaštava i omogućiti direktna komunikacija između kontakt tačaka koje su određene da zajednički postupaju u predmetima međusobne krivično-pravne tužilačke saradnje - navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, u izuzetno srdačnoj i prijateljskoj atmosferi Vrhovni narodni tužilac Zang Jun je istakao dosadašnje profesionalne rezultate koju su naša tužilaštva ostvarila na polju međunarodne saradnje i pozvao Republičkog javnog tužioca Zagorku Dolovac da u tom duhu nastavimo i unapredimo borbu protiv svih oblika kriminala koji pogađaju naša društva, a posebno onih koji pripadaju savremenim oblicima kao što su novi vidovi ekonomskog i visokotehnoškog kriminala.

- Republički javni tužilac je naglasila da su naša tužilaštva spremna da sa svojim kineskim kolegama podele i unaprede iskustva i veštine koje poseduju, posebno imajući u vidu da upravo u ovim oblastima specijalizovana tužilaštva i odeljenja za visokotehnološki kriminal i borbu protiv korupcije Republike Srbije postižu značajne rezultate koji su međunarodno prepoznati i priznati - objašnjavaju u Republičkom javnom tužilaštvu i dodaju da je Dolovac je svog kolegu, Vrhovnog narodno tužioca Zang Juna, pozvala u uzvratnu posetu koji poziv je Vrhovni tužilac sa zadovoljstvom prihvatio i koja poseta će se dogoditi u narednom periodu.