Konačni povratak "doživotnog" lidera 1Foto: Dosta je bilo (arhiva)

Nakon dva neuspešna pokušaja izbora predsednika Pokreta Dosta je bilo, na subotnjoj skupštini Saša Radulović, osnivač i prvi predsednik, ponovo je izabran za predsednika DJB, 19 meseci po podnošenju neopozive ostavke nakon neuspešnih beogradskih izbora (2018).

Branka Stamenković, donedavno v. d. predsednika DJB, a sada zamenica predsednika, kaže za Danas „da se Radulović konačno vratio na čelo stranke, gde prirodno i pripada“, dok bivši članovi ovog pokreta smatraju da je to poslednja faza realizacije projekta „Saša Radulović doživotni predsednik DJB“.

„Nakon godinu i po dana provedenih na mnogo ugodnijoj poziciji šefa programskog saveta, Saša je konačno pozitivno odgovorio na gotovo jednoglasne zahteve članstva, kao i na moj apel, da se ponovo prihvati odgovornosti vođenja stranke DJB, koju je pre tri godine upravo on i uveo u Skupštinu Srbije. Srbija se nalazi u ozbiljnim problemima koji dovode u pitanje opstanak i države i naroda. U ovakvim teškim trenucima, Srbiji je potreban ozbiljan i odgovoran lider koji ima znanje, energiju i odlučnost da stvari preokrene. Saša je taj lider“, smatra Stamenkovićeva.

Ona podseća da ono što Radulović govori već godinama prvo se napada i nemušto ismejava, onda se prihvata i na kraju kopira. „Sve najvažnije teme na srpskoj političkoj sceni je on nametnuo.

Meni je čast i velika privilegija što ću u novom DJB predsedništvu imati priliku da kao njegov zamenik rame uz rame s njim i dalje radim, da učim i da se kao lider gradim, dajući svoj dalji doprinos predstavljanju politike DJB u javnosti“, ističe Radulovićeva zamenica.

Oduševljenje Stamenkovićeve izborom Radulovića za novog starog predsednika DJB ne dele njegovi bivši bliski saradnici, koji su zbog njegove politike i načina rukovođenja pokretom i napustili DJB.

Sonja Pavlović, nekada poslanica DJB, a sada poslanica Kluba samostalni poslanici, kaže za Danas da je Radulovićev izbor očekivan i da je to poslednja faza realizacije projekta „Saša Radulović doživotni predsednik DJB“.

I bivša članica DJB, a sada samostalna poslanica Aleksandra Čabraja ističe da je Radulovićev izbor očekivan, a da je Stamenkovićeva bila samo formalni predsednik. „Očekivano“, glasi jedini komentar Tatjane Macure, šefice poslaničkog kluba Stranka moderne Srbije i nekadašnje funkcionerke DJB.

„Osim da im želim puno mudrosti i razuma, što sam poželela i nakon što sam podnela ostavku na sve stranačke funkcije i napustila DJB, zaista ne bih imala ništa više da kažem. To je isključivo zarad poštovanja prema moje četiri godine provedene u DJB“, kaže za Danas Ana Stevanović, bivša potpredsednica DJB, a sada u Savezu za Srbiju.

Funkcioneri koji su u međuvremenu napustili Radulovićev pokret Dušan Pavlović i Jovan Jovanović nisu želeli da komentarišu.

Bivši Radulovićev bliski saradnik, a sada član Stranke moderne Srbije, Aleksandar Stevanović smatra da je izborom Radulovića faktičko stanje posle 19 meseci postalo de jure stanje, koliko to može biti u „stranci“ koja ne zna da se registruje.

NJegov stranački kolega Vladimir Đurić kaže da je srpski politički sistem nedemokratski, jer u Srbiji ne postoje stranke sa dovoljno unutrašnje demokratije i u kojima se u demokratskom procesu bira između više kandidata i politika. „Uglavnom imamo simulirane demokratije političkih stranaka“, kaže Đurić.

U interregnumu između ostavke Radulovića i njegovog ponovnog izbora jedan kratki period poslanik iz Bora Branislav Mihajlović je bio predsednik DJB, ali je i on optužujući Radulovića za samovolju napustio Pokret sa još nekoliko viđenijih članova. Mihajlović danas kaže da se nerado seća tog perioda iako nije bio davno.

Kaže da je učinio ogroman napor da izađe i zaboravi tu priču. „Trebalo mi je godinu dana da se vratim sebi nakon mog iskrenog pokušaja da nešto uradim u DJB. Sada samo DJB i Saši Raduloviću želim sve najbolje da stignu tamo gde su pošli i ostvare te ciljeve koje su zacrtali“, kaže Mihajlović.

Pokret Dosta je bilo pre nešto više od tri godine imao je 18 poslanika, ali je u međuvremenu ostao svega na tri. Ostao je i bez poslaničkog kluba, ali i viđenijih članova koji su napustili Pokret, a nije uspeo ni da se registruje kao stranka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari