Capital.ba

Đokić brani Ruse a ne zna detalje

22.10.2019. / 12:08

BANJALUKA – Remont Rafinerije nafte u Brodu bi trebao biti završen polovinom naredne godine, rekao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva na Aktuelnom času Narodne skupštine RS.

On je ponovio ranije tvrdnje da su dobijene garancije najviših organa Rusije da se Zarubežnjeft, vlasnik Optima grupe i Rafinerije nafte, neće povući iz RS, te da je o tome on razgovarao sa Aleksandrom Novakom, ministrom energetike Rusije, a da je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, dobio slične garancije od strane Dmitrija Medvedeva, predsjednika Vlade Rusije.

“Iako se radi o preduzeću u privatnom vlasništvu, ima poseban značaj u Republici i zaslužuje da se pomene ovdje u Narodnoj skupštini. Vlada RS sa velikom pažnjom prati, pomaže i podstiče aktivnosti, koje su moguće u granicama naših ovlaštenja imajući u vidu da je Nestro kompanija grupacija u privatnom vlasništvu ruske kompanije Zarubežnjeft, ali ono što je jako važno to da smo mi prilikom posljednjeg susreta, koji je bio u Moskvi na Energetskom samitu, sa ministrom Aleksandrom Novakom dobili uvjerenja da oni nemaju namjeru da se povlače iz RS, a taj stav je, i to je jako važno, potvrđen i na sastanku člana Predsjedništva iz RS u BiH Milorada Dodika i sa predsjednikom Vlade Ruske federacije gospodinom Medvedevim“, kazao je Đokić.

Đokić je, s druge strane, rekao da je Rafinerija privatna kompanija i da ne može da utiče na to kako će oni poslovati, ali da su s njima u stalnom kontaktu, te da se čekaju rezultati istrage povodom nedavne havarije u tom naftnom postrojenju.

“Ono što je ostalo otvoreno pitanje to je da se do kraja dobiju informacije nakon provedene istrage o tome zašto se ili kako desila havarija postrojenja u dijelu postrojenja Rafinerije nafte u Brodu. Dakle, to je otvoreno pitanje još uvijek i čekaju se rezultati te istrage da bi oni poslije toga mogli donositi svoje odluke i odlučiti na koji način će dalje poslovati”, istakao je Đokić.

Dodaje da bi ovaj remont mogao biti završen i Rafinerija biti spremna, pogonski spremna za proizvodnju negdje polovinom iduće godine, ali to ne znači da to tako mora biti.

CAPITAL

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!