Dveri: Zagađenje vazduha u Boru prelazi sve granice dozvoljenog 1Foto:Beta

Srpski pokret Dveri saopštio je danas da zagađenje vazduha u Boru, koje proizvodi Topionica pod upravom kompanije Zidjin, od početka godine „prelazi sve granice dozvoljenog a nadležne institucije odgovornost prebacuju jedna na drugu i ne reaguju“.

Taj pokret upitao je da li ćutanje institucija o zagađenju u Boru znači da su za ovu vlast bitnije strane kompanije i njihov profit od života građana.

U saopštenju je navedeno da su nakon preuzimanja Topionice u Boru od strane kineske kompanije Zidjin ponovo počela aero-zagađenja „i noću i u prepodnevnim satima, naročito ujutru kada deca idu u školu“.

Kako je navedeno, aerozagadjenja prelaze i 2000 i 3000 mikrograma po metru kubnom sumpor dioksida, a dozvoljena satna vrednost je 350, dok prosečna dnevna ne sme da prelazi 125 mikrograma.

„Pored toga tu su i mnogo opasnije PM10 i PM2,5 čestice koje su nevidljive, a lepe se za pluća kao i prisustvo teških metala: kadmijum, nikl, živa i arsen. Deca i odrasli imaju problema sa respiratornim organima, a ima samo jedan dečiji pulmologa u okolini“, naveli su iz tog pokreta.

Navodi se da je kompanija Zidjin kupila osim 67 odsto vlasništva RTB Bor i 100 odsto vlasništva rudnog nalazišta zlata Čukaru Peki, koji se nalazi u atarima sela Metovnica, Brestovac i Šarbanovac, gde meštani tek nailaze na probleme usled miniranja i istraživanja pucaju zidovi kuća i štala.

„Građani su organizovali nekoliko protesta, i čak u toku jednog protesta prespavali u zgradi borskog okruga čekajući inspektora za zaštitu životne sredine. Medjutim adekvatno rešenje nije nadjeno“, navedeno je u saopštenju.

Članovi pokreta Dveri ocenili su da je „jako bitno da građani Bora dobiju odgovore na pitanje zašto grad Bor nije doneo kratkoročni akcioni plan koji je bio dužan da donese po članu 33. Zakona o zaštiti vazduha iz 2013. godine, i zašto ministar za zaštitu životne sredine nije dao nijednu izjavu povodom zagadjenja u Boru kada je boravio na Borskom jezeru.

„Zašto nadležne inspekcije Ministarstva za zaštitu životne sredine ne smeju da daju izjave po ovom pitanju već tvrde da su im vezane ruke dok grad ne donese akcioni plan što je klasično izbegavanje odgovornosti? Kako je moguće da inspekcije ovog ministarstva ne reaguju kada se krši zakon“, upitali su iz tog pokreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari