22. oktobar  2019. 06.43  | Izvor: politika.rs

Kako da se hranite zdravo uprkos brzom tempu života?

NOVI SAD -

Organizmu su potrebni vežbanje i dobra hrana onda kada je osoba pod najvećim stresom i sa najviše obaveza.

Kada čovek ima previše obaveza, zdrava ishrana je uglavnom prva stvar koje se odriče. To nije dobro za zdravlje, prenosi sajt www.health24. com , ali postoji nekoliko saveta kako ljudi mogu da se hrane zdravo i da dobro planiraju obroke, jer su našem organizmu vežbanje i dobra ishrana najpotrebniji baš kada smo pod najvećim stresom i sa najviše obaveza.

Pripremajte obroke unapred: iako ovo izgleda kao još jedna obaveza više u već pretrpanom rasporedu, priprema hrane unapred vam može uštedeti mnogo vremena i spasiti vas od napada gladi. Probajte da skuvate nekoliko različitih jela tokom vikenda i podelite ih u različite posude kako biste mogli samo da ih uzmete i ponesete sa sobom tokom nedelje. Isto tako, ponesite užinu kao što je orašasto voće, sušeno meso i voće u kesicama određene veličine.

Sastavite jelovnik: odvojite 20 minuta da sastavite jelovnik sa brzim jelima koje možete jesti tokom nedelje. To znači da kad kupujete hranu uzimate ono što vam je potrebno i kad je vreme da se pripremi večera, već znate šta ćete praviti i šta vam je potrebno.

Ne zaboravite doručak: balansiran i hranljiv doručak će vam dati energiju i stabilan nivo šećera. Birajte smuti pakovan sa svežim voćem i čak i nekim povrćem, ili potopite u činiju preko noći ovas koji ćete umešati s voćem i orašastim plodovima.

Sastanak uz obrok i šetnja: probajte da isplanirate sastanke uz ručak sa klijentima ili zaposlenima da biste bili sigurni da ćete jesti u vreme ručka. Pauza može da se iskoristi i za šetnju kako biste udahnuli malo svežeg vazduha i provežbali.

Vodite računa o unosu dovoljno tečnosti: držite flašu vode na radnom stolu i pijuckajte tokom celog dana. Ograničite unos zašećerenih energetskih i gaziranih napitaka, jer vam od toga brzo skače nivo šećera u krvi, a zatim naglo pada, usled čega postajete letargični i neproduktivni. Takođe dodaju nepotrebne kalorije – a ako tokom većeg dela dana sedite za radnim stolom, nećete sagoreti te ekstra kalorije.

Tagovi
Srodne vesti