Advokati za besplatnu pravnu pomoć mogu dobiti najviše 130.000 dinara

Vlada Srbije donela je Uredbu kojom je propisana tarifa za advokate koji pružaju besplatnu pravnu pomoć, zatim po kojoj se sastavljaju javnobeležničke isprave i posreduje u rešavanju sporova, kada su stranke korisnici besplatne pravne pomoći.
Advokati za besplatnu pravnu pomoć mogu dobiti najviše 130.000 dinara
Foto: 021.rs
Tarifa je propisana u bodovima za pojedinačne radnje koje advokati preduzimaju, a jedan bod iznosi 100 dinara. Takođe je predviđeno ograničenje najvišeg iznosa ukupne nagrade za rad i naknade troškova po ovom tarifniku, koji je u celosti objavljen u "Službenom glasniku Republike Srbije".
 
Oni koji žele da pružaju ovaj vid pomoći prijavili su se Advokatskoj komori Srbije i upisani su u Registar pružalaca besplatne pravne pomoći i podrške koji vodi Ministarstvo pravde. Tarife su manje od propisanih za službenu odbranu i daleko manje nego što su advokati očekivali.
 
Kada je u pitanju krivični postupak advokat će za kompletnu odbranu u istrazi, na suđenju i u žalbenom postupku moći od države da naplati najviše 130.000 dinara bez obzira koliko dugo trajao čitav postupak.
 
Za odbranu u postupku za krivična dela za koje je zaprećena kazna zatvora do osam godina advokatu pripada nagrada za rad i naknada troškova za sastav obrazloženog podneska od 100 bodova, što je 10.000 dinara.
 
Za odbranu, zastupanje privatnog tužioca, zastupanje u postupcima za izricanje mere bezbednosti, oduzimanje imovinske koristi i ostvarivanje prava osuđenog lica neosnovano lišenog slobode dobijaće 12.000 dinara, za odloženo suđenje 5.000 dinara, a za pisanje žalbe 22.000 dinara.
 
Tarifnik je ograničio ukupan iznos nagrade za rad i naknade troškova advokata za prethodni postupak tako da može da dobije najviše 36.000 dinara, za prvostepeni postupak može biti najviše 60.000 dinara, a za drugostepeni postupak može biti najviše 34.000 dinara.
 
Kompletna odbrana u prekršajnom postupku je ograničena na 300 bodova odnosno na 30.000 dinara, a u tarifniku su pobrojani postupci redom od parničnog, vanparničnog, razvod braka i drugi. 
 
Najskuplje će se plaćati Ustavna žalba, 45.000 dinara, pod uslovom da je Ustavni sud usvojio ustavnu žalbu. U tarifniku se precizira da naknada za rad i naknada troškova advokatu neće pripasti ako je ustavna žalba podneta protiv pojedinačnog akta ili radnje kojim je povređeno ili uskraćeno Ustavom zajamčeno ljudsko ili manjinsko pravo i sloboda više lica koje se nalaze u istoj pravnoj situaciji.
 
Kada su u pitanju javni beležnici, njihove usluge besplatne pravne podrške plaćaće se 40 odsto od nagrade za rad i naknade troškova koje su utvrđene na osnovu javnobeležničke tarife.
 
Ista naknada predviđena je i za posrednike u rešavanju sporova - 40 odsto od nagrade za rad i naknade troškova koje su utvrđene na osnovu Pravilnika o tarifi i naknadama u postupku posredovanja.
 
Vlada je najavila da će na svakih šest meseci preispitivati visinu naknade za pružanje besplatne pravne pomoći i u zavisnosti od finansijskih efekata na budžet, može povećati ili smanjiti propisane iznose.
  • Lala

    22.10.2019 13:58
    @ Vukša
    Ja ipak više volem da me na sudu advokat brani, neg nazovi neprofitna udruženja gradjana!!!!! Oni svi od države novce primaju.! Projekte rade, dobiju milon tu milon tamo od moji poreza.
    Nekad su se nadrpisarima nazivali i krivično gonili svi koje se pružanjem pravnih usluga bave, a škole za to nemaju i nisu advokati,a sad se čak protiv advokata bune.
    Ja odo da se raspitam dal mogu advokata fraj dobiti. Treba Peru komšiju da tužim.
    Ako ne dadu fraj, platiću svog advokata od svojih novaca pa ću kad se sud završi sve od Pere naplatiti. Sud priznaje trošak koji platim advokatatu, ja brez advokata na sud ne idem!!!!
    U zdravlje.
  • Vukša

    22.10.2019 10:07
    Utalili se
    Ovo je rezultat otimanja prava besplatne pravne pomoći koju su vršila neprofitna udruženja građana. Advokati su ih izbacili, a onda tu "uslugu" naplaćuuju od države!
    Kako besplatno "brane" optužene, možemo videti po odbrani A.O. insajdera iz Krušika! Nije se ni znalo da je u pritvoru, tek promenom advokata je u kućnom pritvoru!
  • Forma ideale

    22.10.2019 08:38
    Mnogo dobro i pametno
    Kad "besplatna" pravna pomom naplati 130.000,00 dinara, stranka ide "niz vodu".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.