Otvorena prva deonica gasovoda Balkanski tok

U Bugarskoj je danas otvorena prva deonica gasovoda Balkanski tok u dužini od 11 kilometara, koja se proteže od granice sa Turskom do kompresorske stanice Strandža, saopštilo je bugarsko Ministarstvo energetike.
 Otvorena prva deonica gasovoda Balkanski tok
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ovaj gasovod, kao nastavak Turskog toka, nedavno je kršten kao Balkanski tok, a otvaranju su prisustvovali premijer Bugarske Bojko Borisov, ministarka energetike Temenuška Petkova, rukovodstvo operatora Bulgartransgaza, kao i izvođač građevinskih radova konzorcijuma Arkad.
 
"Odabrali smo naziv Balkanski tok jer ujedinjuje zemlje u regionu. Sledeće nedelje ćemo pokazati kako gradimo vezu sa Grčkom, tako da će Bugarska imati dve gasovodne magistrale preko kojih će naše komšije dobijati gas", objasnio je premijer Borisov.
 
Poratl SeeNews podseća da je prošlog meseca Bulgartransgaz potpisao ugovor vredan 1,1 milijardu evra sa konzorcijumom Akad, čije je sedište u Saudijskoj Arabiji, o izgradnji gasovoda koji će, preko postojećeg gasnog prenosnog sistema Bugarske, dopremati gas iz Turskog toka do granice sa Srbijom.
 
Ruski "Gasprom" je u maju 2017. godine započeo izgradnju prvog kraka gasovoda Turski tok polaganjem cevi ispod Crnog mora u dužini od 930 kilometara do turske obale. Taj krak je namenjen snabdevanju Turske gasom, dok će drugi krak, namenjen isporukama gasa zemljama južne i jugoistočne Evrope, u dužini od 180 kilometara, ići preko turske teritorije do granice sa susednim zemljama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.