Student pred kamerama raskrinkao profesora Karapandžu, koji je optuživao Sinišu Malog za plagijat - sada bi njegova disertacija mogla da bude osporena

Novosti Online

21. 10. 2019. u 16:34

Dokazi koje je izneo student, pokazuju da bi doktorska disertacija prof. Karapandže mogla biti osporena

Студент пред камерама раскринкао професора Карапанџу, који је оптуживао Синишу Малог за плагијат - сада би његова дисертација могла да буде оспорена

Foto: Pink printskrin

Nakon skandala sa profesorkom Ekonomskog fakulteta Danicom Popović, student Aleksandar Jakšić, koji je protiv ove profesorke podneo prijavu, doneo je, gostujući u „Hit tvitu“ na TV Pink ekskluzivne informacije o profesoru finansija na EBS Business School u Visbadenu Raši Karapandži, koji je optužio ministra finansija Sinišu Malog da je plagirao svoj doktorat. Dokazi koje je izneo pokazuju da bi doktorska disertacija prof. Karapandže mogla biti osporena, prenosi Pink.

Slučaj Karapandžinog doktorata Jakšić je otkrio istražujući slučaj prof. Popović, koja je prisvojila rad i prevod svog pokojnog kolege prof. dr Stojana Babića u udžbeniku "Međunarodna ekonomija". Ona je, nakon što je ovaj događaj došao do medija, izjavila da su napadi na nju paravan za slučaj doktorata Siniše Malog.

PROČITAJTE JOŠ -Osporio doktorat Siniše Malog zato što je ostao bez velike zarade?

Jakšić ističe da je ova njena izjava neistinita i podseća da su postupak protiv nje pokrenuli profesori i to sa 75 glasova „za“, a samo dva „protiv“.

Kako kaže, u univerzitetskoj zajednici postoji nedopustivo licemerje. S tim u vezi, podseća da je profesorka Popović u svojstvu svedoka predstavila akademika Dušana Teodorovića, nazivajući ga jednim od licemera.



- On (Teodorović) je takođe izneo neistinu da sam optužio Danicu Popović za prodaju ispita, iako su dve komisije utvrdile da nisam – rekao je Jakšić, nakon čega je izneo ekskluzivne informacije o akademiku:

- U zvaničnoj biografiji akademika Teodorovića koja je objavljena na sajtu SANU, stoji da je on napustio Saobraćajni fakultet usled neslaganja na istom. Poslao sam zahtev za informaciju od javnog značaja Saobraćajnom fakultetu i dobio sam odgovor da je Teodorović 31. maja 1999. godine dobio rešenje o prestanku radnog odnosa zbog izostajanja sa posla – govori Jakšić i nastavlja:

- Isti taj akademik 2003. godine šalje zahtev za zasnivanje radnog odnosa gde navodi da je odnos na fakultetu prestao nezavisno od njegove volje. Kao da se otkaz dobija svojevoljno?! Zato zahteva od fakulteta da ponovo zasnuje radni odnos. Nakon toga dekan fakulteta šalje dopis ministru prosvete Gaši Kneževiću u kojem navodi da je Teodorović 27. aprila 1999. svojevoljno napustio fakultet, odnosno da je sa porodicom otišao u SAD, a da prethodno nije podneo zahtev za odsustvo, niti je obavestio dekana o svojim namerama. Dekan od ministra traži mišljenje da li je u obavezi da vrati Teodorovića na posao – nastavlja Jakšić raskrinkavanje i dodaje da je pomoćnik ministra Srbijanka Turajlić poslala dopis Saobraćajnom fakultetu da, ukoliko je Teodorović poslao zahtev u zakonskom roku, može se vratiti na fakultet, što je i učinio.



- Dakle, vratio se na fakultet bez konkursa. Dakle, takva osoba meni drži predavanja o akademskoj čestitosti i govori o tome da je narušena autonomija univerziteta, a ovim je de fakto poništena autonomija univerziteta – objašnjava Jakšić.

Vraćajući se na doktorate, Jakšić je ponovio da su protiv pokretanja postupka protiv prof. Popović bila dva profesora i da su dva bila uzdržana. Protiv su bili profesori Dejan Šoškić i Milojko Arsić, a uzdržani Boško Živković i Branko Urošević. Kaže da je, istražujući, došao do stvari koje su svima njima zajedničke.

PROČITAJTE JOŠ -UNIVERZITET U POZNANjU: Rad Siniše Malog nije plagijat

- Prva je bila Centralna banka, nakon toga je bila firma Centar za investicije i finansije, a onda sam tražio jednu osobu koja ih sve spaja – profesor Raša Karapandža. Upravo je on navodno otkrio plagijat ministra Siniše Malog. Reč je o profesoru ekonomije, koji je završio astrofiziku! – govori Jakišić, pokazujući dokumente koje je nabavio na Ekonomskom fakultetu gde je Karapandža nostrifikovao diplomu.



Jakšić je pokazao Karapandžinu diplomu astrofizike, a zatim i diplomu master studija sa prosekom 8.01 i objašnjava:

- Da biste upisali doktorske studije na Univerzitetu u Beogradu morate imati prosečnu ocenu veću od 8, dakle, jedva se provukao. Interesantno je da je prof. Karapandža objavio samo jedan samostalni rad – kaže Jakšić, potom pokazujući doktorat prof. Karapandže.

- Karapandža je, inače, samo kolateralna šteta, jer sam do njega došao istražujući profesora Branka Uroševića, koji mu je mentor na doktoratu, a koji je o meni izneo neistine – kaže Jakšić.

Objašnjava da se doktorat sastoji iz tri eseja iz oblasti finansijske ekonomije.

I Univerzitet u Beogradu i u Pompeu Fabri to dozvoljavaju, ali uz dva uslova. Prvi je kvalitativni: mora postojati logička povezanost između radova, a drugi uslov, koji je i ključni, kaže da u tim situacijama morate biti prvi autor u svim radovima - kaže Jakšić pokazujući sva tri rada i u nijednom Karapandža nije naveden kao prvi autor.



- Njemu samo zbog ovoga treba da se poništi doktorska disertacija, jer nije valjana i po pravilima. Treći rad objavljen je u časopisu za fiziku, a govorimo o profesoru ekonomije! On je u ovom radu naveden kao treći autor. Dakle, oni koji ukazuju na nepravilnosti najprljaviji su među nama – navodi student.

Jakšić nastavlja: Karapandža 2010. godine šalje zahtev za priznavanje strane visokoškolske isprave i kao razlog navodi zaposlenje.

- Po svaku cenu želi da dođe na Ekonomski fakultet koji pravi stručnu komisiju, među čijim članovima je prof. Boško Živković. To je druga osoba koja je iznosila neistine o meni i na čelu je komisije. Ova komisija šalje izveštaj Nastavno-naučnom veću u kojem se ostalih pet autora ne spominju, već samo Karapandža. Pitao sam se zašto, a onda sam ušao na APR i otkrio sukob interesa. Članovi Centra za investicije i finansije su Miloš Božović i prof. Karapandža. Slučajnim klikom na „zabeleške“ otvori mi se: „upisuje se u Registar privrednih subjekata ugovorom o prenosu upravljačkih prava od 01.07.2011. kojim prenosilac Boško Živković iz Beograda prenosi pravo upravljanja nad udelom od 5% na Miloša Božovića, a do prestanka vršenja javne funkcije predsednika saveta guvernera Narodne banke – kaže Jakšić.

Objašnjava da je ovo strogo kršenje kodeksa profesionalne etike, prema kojem članovi komisije ne smeju na drugi način biti povezani.

- Ako ste na funkciji predsednika saveta guvernera i ako zamrzavate vaše mesto u nekoj firmi, a ta firma se bavi razvojem softvera koji koriste banke koje vi kontrolišete, onda je to posao za policiju – kaže student.

Mentor prof. Karapandže, Urošević, kolateralna šteta Jakišićevog istraživanja, navodi u svojoj biografiji da je osnivač firme Centar za investicije i finansije.

- To su višestruki sukobi interesa! – zaključuje Jakšić.

(Pink)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (57)

Zoran Kg

21.10.2019. 16:50

Da li u ovoj državi postoji još neki student da može nešto da kaže i ispred koga ovaj nastupa, ispred stranke ili Vlade?

Анти Антифа

21.10.2019. 17:06

Студент , обзиром да није завршио ни основне студије бави се докторским дисертацијама

Рашо

21.10.2019. 17:08

Замисли, студент раскринкао професоре! Овде је и Бог казао лаку ноћ!

Čistač

21.10.2019. 17:09

Svaka čast ovom mladom čoveku! Nadam se da će, nakon ovoga, analizirati i doktorat Siniše Malog, pa da vidimo o čemu se tu radi.

Miša zaštita

21.10.2019. 17:13

Odakle student ima uvid u posdiplomske studije, zar ne nađoše ni jednog profesora sa PDS-a???

Gliga

21.10.2019. 17:18

Ako sam dobro razumeo, student raskrinkava naučne radove profesora i akademika (sve to u programu tv pink)!? Ne znam da li je istina to što govori ali koliko autorteta njegove reči imaju u tom kontekstu? Zar se njegovim saznanjima ne bi trebalo da pozabave ljudi od autoriteta u akademskoj zajednici!? Ili je sve rijaliti : /

Реално

21.10.2019. 18:45

@Gliga - Глиго колико сам ја тебе разумео недефинисани квазистуденти могу да заузму ректорат и да траже поништавање нечијег доктората на основу проблематичних тврдњи, али нико не сме да истражује докторате оних који су наводно "открили плагијат" у том докторату? Па синко "ко се мача лати од мача ће и да страда" каже наш народ!! И како ти знаш да овај човек није у праву? Узгред све је лако проверити пошто су сви подаци о докторатима и докторандима јавни!

Goran ali ne Bot

21.10.2019. 17:27

Dakle poenta je sledeća. Mali nije plagirao doktorat jer ti tvrdis da profesor karapandza nije mogao da doktorirao na opisani način jer ti tako tvrdis? Ok ti kao rodjak Bate Gasica bolje znaš od svih jer si.... student. I po tebi čak i konstantacija prve komisije da je samo 7% direktno preslikano iz tudjeg rada nije plagiranje?O ostatku nisu ni razgovarali. Mali bolje ćuti jer posle ovoga moći ćeš da radiš samo kod Bate Gasica. Odsustvo morala nije prednost.

Liki

21.10.2019. 19:00

@Aleksandar Markovic - Pa šta ako ima 40 god.a student je studenti su i sa 60 god,pametan čovek ima veliki prosek kada Vi imate taj prosek 10 javite se zlobni ljudi!!

Goran ali ne Bot

21.10.2019. 17:58

Ovaj mali se uči da bude stranački Baron Minhauzen. A posto se ovako lako za novac Pink i svi koji senzacionalisticka prenose tvrdnje koje nemaju veze sa dokazima koji su izneti neće me zacuditi da vas sve tuzi dotični i da vam uzme ogroman novac. A izvinjenje ćete morati da objavite na isti način. Senzacionalisticki. Ovakvim lincom svih koji se usude da kažu nešto o ljudima u vlasti vi šaljete najgoru sliku o Srbiji u svet. A Svet posmatra i beleži.

KOTA KIMBAU OCI SVE GOVORE

21.10.2019. 18:54

@Goran ali ne Bot - kaže naš narod oci su ogledalo duše a oci ovomer mladom coveku govore da su šizofrene I još na pinku iznosi dokaze ja mislim da je ovo jedna afera da bi se naivna srbadija zabavljhala sa neistinom I prikrije sastanak tacija I japanskog premijera abea I otvaranje japanske ambasade u pristine pa se dele dude varalice preko pinka naivnoj srbadiji

Meg

21.10.2019. 18:07

Ahahaha konacno ih raskrinkao neko i to bas student! Bagra korumpirana, svi znaju sta se sve tamo radi a niko nema hrabrosti da izadje u javnost i kaze na glas.

DVLj

21.10.2019. 18:10

STUDENT osporava doktorske disertacije PROFESORA Univerziteta, i to redom. Sa sve direktnim prenosom na Pinku. Očigledno se vraća nebivalo vreme posle Drugog svetskog rata, kada se surovo kažnjavalo svako suprotstavljanje režimu.

pc

21.10.2019. 19:31

@DVLj - Pa je tako meni zapao doktor nauka na diplomskom da me provocira i našao se u neobranom grožđu kada je vidio.da ja imam znanje za njegovih pet doktorata. O ovoj temi okupiranja fakulteta sam pisao nekoliko puta. Većina profesora nisu tu zbig svog znanj već zbig rada obaveštajnih službi koje vršljaju po Srbiji. Sada ćete mi reći da nisam normalan ali ovo što sam rekao je istina i to bolna istina.

Lale

21.10.2019. 18:11

Aleksandra Jakšića je zbog klevete koju je izneo o Dr. Danici Popović kaznio prvo etički odbor Ekonomskog fakulteta, a potom tu odluku potvrdio i Univerzitet u Beogradu, on nije kredibilna ličnost kojoj bi se moglo verovati, a o stručnosti ne želim ni da govorim.

EvGenije

21.10.2019. 19:40

@Lale - Naravno da će ga kazniti kad su svi uvezani k'o tanka crevca. To je jedna golema profesorska pantljičara koja guši celi univerzitet. A onda se čudite što je BU tako nisko na Šangajskoj listi. Sigurno nije tu zbog studenata već zbog profesora.

Ivan Momčilović

21.10.2019. 22:13

@Lale - Može da bude srećan što ga profesorka nije tužila, ali zaboravih, momak se hvali da je u nekom srodstvu sa Batom Gašićem, valjda to garantuje tačnost navoda, odnosno klevetu. U pravuste svi su povezani ko crevca, lažu i mažu za 10.

Miki

21.10.2019. 18:17

zašto negativnih komentara. student samo neke stvari prezentirao. postoje institucije koje to treba da provere i objave. pa isto tako su studenti štrajkovali i osporavali doktorat siniše malog. stručne službe nek potvrde ili demantuju. pošteno?

poruka svima koji misle da znaju:

21.10.2019. 18:22

Bez obzira,ko je u pravu,a ko ne,citajte ovaj tekst po stotinu puta!Pa ako i do tada niste razumeli...?Dignite ruke!Odreknite se svenzanja i pocnite da radite,SAMO ONO za sta ste opsosobljeni.Znaci--SKOLOVANI,UZ ZAVRSNI ISPIT!!!Tu nema mesta ni za "MA",ni za "MU"!ZNANJE JE CUDO!Ovaj tekst nije ni zamisljen za "mene i tebe"....To su neke druge visine,tako da kada tamo dospes,bez PREDZNANJA,ILI JEDVA...Jado moja...Nema te bunde koja ce te ugrejati!I vodi racuna,ako,tamo,pocnes da mutis vodu....

Stojko

21.10.2019. 18:49

Dečko je nekoliko puta napomenuo da je državni Ekonomski fakultet završio sa 10,00 i da je Doktorirao na istom. Očigledno da ne možete da dobacite do toga u svojim glavama a kamoli praktično. Rasturio ih je i tek će da nastavi. Retko pametan, samosvestan i čestit momak. Puna podrška!

jes

21.10.2019. 19:28

@Stojko - bas tako! ja isto kad sam studirao imao sam pristup svim doktorskim radovima i naucnim radovima svojih profesora, kao i neke radove iz devedesetih i dvehiljaditih, to stoji tamo na faksu pa uzme ko hoce. nije kao da je neko iz vlasti dao ovom malom te radove i napisao mu scenario sta da kaze i da su ga pozvali na pink tek tako. nije kao da svaki gradjanin ove zemlje ne moze da izadje na tv i da kaze sta misli ili, daleko bilo, ono sto moze da dokaze. siguran sam da je sve RE GU LAR NO!

петар

21.10.2019. 21:42

@Opaki - Изворни документ је вреднији него хиљаду празних речи. Клупко се одмотава. Има ту свашта.

Nemanja Simović

21.10.2019. 19:03

Слабо нешто ботови раде. А баш ми се чинио леп дириговани чланак. Ништа од смеха сада.

Neko Iz Pozadine

21.10.2019. 19:16

Momak je sns komedijaš koji je sadio tikve sa tim istim profesorima, a sada ih pljuje.. Muvao se po studentskim organizacijama na fakultetu, ocene dobijao na lepe oči, a sada kada treba da se utvrdi pazar da bi se ostalo na fakultetu, eto ga..

Klasicno Levicarsko Licemerje

21.10.2019. 19:53

DVLJ али зато кад студент оспорава дисертацију министра финансија то је океј? Нема овде невиних.

Мица Хаубица

21.10.2019. 20:48

објављени рад у часопису физике је "сређен" преко Бранка Урошевића, који је физичар, московски (МГУ) ђак бившег СССР-а

Dalibor

21.10.2019. 20:48

Ko god je plagirao treba mu ponistiti rad i tacka... zlocin ne opravdava zlocin, odnosi se na obojicu i Malog i Karapandzu

Dexini

21.10.2019. 20:55

Neverovatno mi je da ste dopustili da jedan mladi instruirani čovek dobije vreme na nacionalnoj frekvenciji. On je najobičniji klevetnik i lažov i ništa nije dokazao već samo baca naaučen tekst koji je lako proveriti. Stvarno sramota da za svoje obračune koristite ovog dečka. Treba i sutra da živi i radi, ovako će te ga obeležiti za ceo život.

Стручњак за дисертације

21.10.2019. 20:59

Докторирати са повезаним радовима где ти ниси први аутор у преводу значи да те је неко ту потписао из неког разлога, за шта си дужан да му се на неки начин одужиш (или услуга или паре), а ко том "пројекту" стане на пут може да има последице. Зато овде, по свему судећи, има места за истражне органе.

žika

21.10.2019. 21:00

Pošto je Sergej odbio pola miliona evra, njih je ščepao student u gaćama i, pošto ih mora opravdati,napao je Proesorku. Za te pare ,napao bi i svoje roditelje.Treba postaviti pitanje kako je dolazio do tih "desetki".

Gojko

21.10.2019. 21:08

odakle ovom coveku ideja da uopste izgovara imena profesora Soskica, Arsica, Urosevica i Zivkovica? ko se sve u ovoj zemlji pojavljuje na televiziji i prica....sramota me sto zivim ovde

mkj

21.10.2019. 21:10

Pa kod jakih izdavackih kuca vec se naveliko koriste roboti za otkrivanje plagijata ali to je po mojem misljenju promasaj. Vec i samo jedna dobra ideja, tj. recenica moze unaprijediti svijet ali to robot ne moze prepoznati. Svakoj recenici u tekstu morala bi se dati odredjena tezina i tako ocjenjivati. Ali, nema veze, ja se slazem i sa postojecim formalizmima samo ukazujem na njihove manjkavosti.

Selekom

21.10.2019. 21:21

Sistem je sledeći, student se suprotstavio profesorima i došo ko "kec na jedanest" Siniši Malom.E sad je muka, baš me briga na koji način je izboksovao dokumente bitno je to da li je istina ako jeste nek institucije urade svoj posao pa neka i Siniši Malom provere doktorat.Ona zakonska norma "nezakonski prisluškivan pa oslobođen" je katastrofična po sistem prisluškivani ojadio društvo a nije kriv jer je nezakonski prisluškivan" šio mi ga Đura"

bvc

21.10.2019. 21:57

Ja sa Srbin, ali u Srbiji sam sluzio samo vojni rok i nisam tamo ostao ( faktor- zene ). Niste mi objavili komentar, ne znam pod kojom sam ga dao sifrom, ali evo veceras u bazi ResearchGate jedan doktor inzineringa iz Kineske akademije nauka usao je u tu bazu i mene odabrao za sada kao jedinog covjeka kojeg prati. Jer, moja je deviza, nije vazno gdje ce se nesto dogoditi vec je vazno da se dogodi.

Horus

22.10.2019. 00:56

Nije mu jeftin ulazak u politiku. Bas cu da pratim buduci zivot i rad ovog "mladog studenta".