IFJ pismo Tačiju: Zaustavite uznemiravanje novinara koji izveštavaju sa Kosova

Međunarodna federacija novinara je povodom pritvaranja ekipe Radio Beograda i zadržavanja novinara televizije Pink i agencije Tanjug na administrativnom prelazu Jarinje poslala pismo predsedniku Kosova u kojem se kosovske vlasti pozivaju na poštovanje međunarodnih standarda i prestanak uznemiravanja novinara koji prate događaje na Kosovu.

U pismu u koje je Udruženje novinara Srbije imalo uvid, IFJ izražava duboku zabrinutost zbog pritvaranja novinara i odvraćanja medija da izveštavaju sa teritorije Kosova, kao i sve većih pretnji i napada na novinare.

"Ovakve mere narušavaju slobodu medija i uskraćuju novinarima njihovo pravo na slobodu kretanja i obavljanja profesionalnih dužnosti bez uznemiravanja ili nepotrebnog ograničenja", navodi se u pismu IFJ-a koje je potpisao generalni sekretar Antoni Belanger.

IFJ je u pismu je obavestio kosovske vlasti da je, prema informacijama koje mu je UNS dostavio, u petak, 4. oktobra bez obrazloženja ekipa Radio Beograda bila pritvorena u policijskoj stanici u južnoj Kosovskoj Mitrovici, kao i da su istoga dana više od dva sata na administrativnom prelazu Jarinje zadržane ekipe televizije Pink i agencije Tanjug.

U pismu se navodi da je četvoročlanu ekipu Radio Beograda policija zaustavila, pretresla službeno vozilo Radio-televizije Srbije, da su muški deo ekipe pretresli kao kriminalce, kao i da su odvedeni na saslušanje u stanicu u Južnoj Mitrovici, gde su im oduzeti mobilni telefoni.

"Posle šest sati ekipa je puštena na slobodu, uz napomenu da treba da se vrati u Severnu Kosovsku Mitrovicu, jer nije bezbedno da ide ka Gračanici gde se prvobitno uputila, iako toga dana nije bilo nikakvih incidenata i opasnosti na putu od Mitrovice ka Prištini i Gračanici", navodi se u pismu, a prenose iz Udruženja novinara Srbije.

IFJ u pismu podseća i da je 11. septembra ekipa RTS-a na putu za Severnu Kosovsku Mitrovicu zadržana 25 sati na administrativnom prelazu Jarinje, iako je blagovremeno podnela dokumentaciju koja je neophodna za ulazak na teritoriju Kosova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво