');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Predstavljena knjiga predsednika Kine Sija Đipinga

Knjiga "Priče i kazivanja - Kineska mudrost, prošlost i sadašnjost", delo predsednika Kine Sija Đinpinga u izdanju beogradske izdavačke kuće "Albatros Plus" u prevodu Slobodana Damjanovića, predstavljena je danas na Sajmu knjiga u Beogradu.

(foto: ilustracija) Foto: How Hwee Young / EPA;
(foto: ilustracija)

O Kineskoj mudrosti... govorili su Jagoš Đuretić, glavni i odgovorni urednik, Aleksandar Gajović, državni sekretar republičkog Ministarstva za kulturu i informisanje, Daksin Ćao, direktor kineske Nacionalne korporacije za uvoz i izvoz publikacija i Mladen Vesković, urednik biblioteke "Albatros" i Si Đinpingove knjige. Prevodilac tokom razgovora bila je Ana Jovanović.

U uvodu Jagoš Đuretić je naglasio da je delo predsednika Republike Kine objavljeno kao 200-ta, jubilarna knjiga u ediciji "Albatros" koju su još davne 1921. godine pokrenuli naši slavni pisci Stanislav Vinaver i Todor Manojlović, formulišući vrlo ambiciozni program.

-Knjiga je, iako je njen autor državnik i političar, zapravo pravo književno štivo. Si Điping, pišući o odlukama CK, ili o revoluciji, uobličio okvir knjige objašnjavajući kako on shvata revoluciju: "Revolucija nije razlaz sa prošlošću već je naprotiv izdvajanje iz te prošlosti onoga što je u njoj najvrednije i što može pomoći današnjici i budućnosti, kazao je Đuretić.

Aleksandar Gajović je u ime Ministarstva čestitao izdavaču na ovom izdanju, utvrdivši da je ono ne samo po mnogo čemu značajno, već će i obeležiti ovogodišnji Sajam knjiga.

-Pročitati ovu knjigu znači postati bolji čovek. Si Đinping se bavi prošlošću kako bi preko sadašnjosti gledao u budućnost; Ova je knjiga posebno je važna iz ugla jednog Srbina, jer mi često umemo da zaboravimo ono što je bilo, a pogotovu ono što je dobro u našoj prošlosti, kazao je Gajović.

Daksin Ćao je zahvalio izdavačkoj kući "Albatros Plus" i prevodiocu, rekavši kako mu je drago da će srpski čitaoci moći da iz njenog bogatog sadržaja upoznaju način mišljenja kineskog predsednika i njegove političke ideje. Zaokružujući razgovor, Mladen Vesković je govorio o književnim kvalitetima Sijeve knjige, ističući metaforičnost kao jedan od njenih glavnih odlika.

-Ta metaforična jezgrovitost govora je imanentna kineskoj mudrosti. Jedna priča kazuje više od političkih govora, kazao je Vesković.