Banka zapošljava bivše robijaše: Evo koliko BDP-a gube jer im se ne daje šansa

Banka Džej-Pi Morgan Čejs sniziće kriterijume pri zapošljavanju i pružiti prilku ljudima sa kriminalnom prošlošću da rade u kompaniji, kaže se u saopštenju.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.10.2019.

15:26

Banka zapošljava bivše robijaše: Evo koliko BDP-a gube jer im se ne daje šansa
Foto: Epa/JUSTIN LANE

Potencijalnim radnicima sa kriminalnom istorijom biće na raspolaganju mesta u obradi i servisiranju računa klijenata.

"Samo to što imaju istoriju hapšenja zbog kriminalnih dela je značajna prepreka zapošljavanju. Stopa nezaposlenosti bivših prestupnika skoro je pet puta viša od nacionalne stope. Džejmi (Dimon, izvršni direktor banke) veruje, kao i svi mi u kompaniji, da biznis ima važnu ulogu u građenju jedne inkluzivnije ekonomije", rekla je predsednica Centra za politiku zapošljavanja banke Heder Higinbotom i dodala da je 10 odsto zaposlenih u prethodnoj godini imalo kriminalnu prošlost.

Banka tvrdi da je stopa nezaposlenosti među pet miliona osuđivanih u SAD 27 odsto, što je ogromna razlika u odnosu na opštu stopu nezaposlenosti od 3,5 odsto.

SAD gube između 78 i 87 milijardi dolara godišnje BDP-a jer kompanije odbacuju ljude sa kriminalnom prošlošću kada zapošljavaju, navodi se u istraživanju koje je sproveo Džej-Pi Morgan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

19 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: