Struka: Oslobađanje od poreza neće dovesti do masovnije kupovine električnih i hibridnih automobila

Odluka Vlade Srbije da vozače električnih i hibridnih automobila oslobodi plaćanja poreza jeste olakšica, ali ne dovoljna kako bi se broj takvih vozila na našim ulicama povećao, a zagađenje okoline smanjilo, smatra stručna javnost.
Struka: Oslobađanje od poreza neće dovesti do masovnije kupovine električnih i hibridnih automobila
Foto: Pixabay
Naime, Vlada Srbije je na svojoj sednici usvojila predlog da se od 1. januara sledeće godine u vede oslobađanje od poreza na upotrebu motornih vozila čiji je jedan od pogona električni. Nakon što ga je republička vlada odobrila predlog će biti uvršten u izmene i dopune Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, koji će biti upućen Skupštini Srbije na usvajanje.
 
Iako smatraju da je definitivno reč o koraku napred, eksperti sa kojima je "Danas" razgovarao ne veruju da će, sama po sebi, ova mera povećati broj električnih i hibridnih automobila na drumovima u Srbiji.
 
S obzirom na visoku cenu električnih i hibridnih automobila, činjenica da će oni koji se odluče za kupovinu takvih vozila platiti 20 odsto manje je svakako bitan detalj. Međutim, sagovornici Danasa nisu optimisti i ne smatraju da će nakon usvajanja ove odluke korišćenje ovakvih vozila u Srbiji postati masovna pojava.
 
Ekspert za energetiku Vojislav Vuletić objašnjava za Danas da će, kada je reč o smanjenju zagađenja vazduha, odluka Vlade imati efekta u gradovima, ali da će zbog toga što se u Srbiji najviše struje proizvodi u termoelektranama nivo zagađenja vazduha i dalje biti visok.
 
"Poznato je da su takva vozila skupa, a naša država definitivno nema dovoljno sredstava da bi davala subvencije vozačima za kupovinu takvih vozila. Tako da će električne automobile i hibridne automobile kupovati oni koji su za to platežno sposobni, što je svakako boljitak", kaže Vuletić.
 
Sa tim mišljenjem se slaže i Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.
 
"Činjenica je da neke države pomažu vozačima tako što subvencionišu kupovinu električnih automobila. S obzirom na stanje u budžetu nerealno je očekivati tako nešto od naše države. Ukidanje poreza za kupovinu je dobar potez, međutim sam sebi nedovoljan. Glavni razlog zbog koga se najveći broj ljudi koji može sebi da priušti električni ili hibridni automobil dosad nije odlučivao na takav korak nije toliko vezan za plaćanje poreza, koliko za nepostojanje prateće infrastrukture za električna vozila. Kada to kažem mislim na veoma mali broj lokacija na kojima se nalaze punjači za automobile. Samim tim, potpuno je jasno da je ono što treba činiti povećanje broja lokacija za punjenje električnih automobila", kaže Savić za Danas.
 
U ovom trenutku u našoj zemlji postoji 200 registrovanih hibridnih vozila. Koliko je to malo, govori podatak da u našoj zemlji ima dva i po miliona registrovanih automobila. 
  • Dragan

    21.10.2019 21:54
    .
    Imamo preče stvari da usvajamo u Skupštini, ali se ipak brže usvoje pomodarske stvari od onih stvarno najpotrebnijih za građane. Bedno.
  • NS Sale

    21.10.2019 18:49
    ....prst na buđelar....
    Nije loša inicijativa oko smanjena poreza na ta vozila.....naravno NADAM SE DA JE TO SAMO POČETAK....naime mogle bi se uvesti i olakšice prilikom korišćenja auto puteva,popusti oko parkiranja,kretanje žutom trakom.....imala bi smisla investicija hibrida tj el automobila!!!
    Podrazumeva se da bi se moralo uložiti u mrežu brzih punjača.....eh pusti snovi.....
    Da do tada bicikl.....po "akcijskoj" ceni....
  • električar

    21.10.2019 16:43
    jeste razvući ću produžni sa desetog na parking i puniti auto,a na more vozom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.