Čile gori zbog cene prevoza! Tenkovi na ulicama prvi put posle Pinočea (FOTO/ VIDEO)

D. Savić

21. 10. 2019. u 09:04

Raste broj žrtava u najvećim neredima poslednjih decenija u bogatoj južnoameričkoj državi. Prvi put od 1990. godine na ulicama tenkovi

Чиле гори због цене превоза! Тенкови на улицама први пут после Пиночеа (ФОТО/ ВИДЕО)

AP Photo

UBRZANO raste broj poginulih u najvećim neredima u Čileu u poslednjih nekoliko decenija iu ponedeljak je iznosio 11, od čega ih je petoro nastradalo kada su demonstranti zapalili fabriku u predgrađu čileanske prestonice Santjaga, a troje kada se to isto dogodilo u supermarketu u subotu.

Protesti su počeli prošle nedelje zbog povećanja cene gradskog prevoza u Santjagu, ali su se proširili na više gradova. Jer, u jednoj od najbogatijih država regiona, ali ujedno i onoj u kojoj su najizraženije socijalne razlike, demonstranti su nezadovoljni visokom cenom svakodnevnog života i velikim ekonomskim nejednakostima.

Prvi put od 1990. godine, kada su Čileanci svrgnuli diktatora Augusta Pinočea, na ulicama su se pojavili tenkovi. Javni prevoz u Santjagu trenutno ne funkcioniše, a otkazani su i neki letovi. Banke, škole i mnoge prodavnice ostale su zatvorene zbog nereda. Dosad je bilo najmanje 70 ozbiljnih incidenata, među kojima čak 40 pljački supermarketa.

Demonstranti su u nedelju širom zemlje palili autobuse i sukobljavali se sa policijom. Skoro 11.000 pripadnika vojske i policije protiv njih je upotrebilo suzavac i vodene topove.

PROSPERITETNA ZEMLjA Čile je jedna od najstabilnijih i najprosperitetnijih latinoameričkih država. Prednjači i po dohotku po glavi stanovnika, koji iznosi preko 15.000 dolara. Čile je osnivač Ujedinjenih nacija, Unije južnoameričkih naroda i Zajednice latinoameričkih i karipskih država. Zauzima dug i uzan pojas između Anda na istoku i Tihog okeana na zapadu. U Santjagu živi 40 odsto od ukupno 17,6 miliona stanovništva Čilea.

Na meti kritika se našao konzervativni predsednik, milijarder Sebastijan Pinjera, jer je građane koji protestuju nazvao kriminalcima. Neredi su pokazali koliko je Čile podeljena zemlja.

Pinjera je izjavio da je zemlja u ratu protiv moćnog neprijatelja koji je spreman da koristi nasilje bez bilo kakvih granica.

- Veoma smo svesni toga da organizatori imaju dobru organizaciju i logistiku, što je uobičajeno za kriminalne organizacije - naveo je Pinjera.

Inače, Pinjera, koji je na vlasti od prošle godine, pošto je već bio predsednik od 2010. do 2014, u subotu je ukinuo odluku o povećanju cene metroa. On je rekao da je "sa poniznošću" saslušao "glas sunarodnika". Ali, mera nije zaustavila proteste:

- Pozivam sve sunarodnike da se ujedine u bici protiv nasilja i delinkvencije - apeluje Pinjera.

No, zasada, demonstracije ne jenjavaju. Naprotiv, intenziviraju se, dok demonstranti predsednika nazivaju neodgovornim i patetičnim.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

veseli petar

21.10.2019. 19:49

Eto u sta vodi kapitalizam..nema socijalnog dogovora, da podsetimo vlasnistvo je uvek u sustini STVAR DOGOVORA...Znaci odgovorni socijalni sistem mora pazljivo da se izgradjuje i da svi dobiju nesto jer Zemlja je jedna jedina....