Vesti

0

Bjelogrlić: Provladina udruženja prave štetu autentičnim udruženjima u pravosuđu

Autor: MIM

Izvor: Beta

Bjelogrlić: Provladina udruženja prave štetu autentičnim udruženjima u pravosuđu

Izvor: Foto: print screen

"To je trend širom Evrope", rekla je Bjelogrlić, za list Danas, na  konstataciju da je nedavno Evropsko udruženje sudija i tužilaca za slobodu i demokratiju
(MEDEL) u svom saopštenju skrenulo pažnju javnosti na pojavu GONGO (provladina udruženja odnosno vladine nevladine organizacije) među pravosudnim udruženjima.

Ona je rekla da Društvo sudija Srbije postoji preko dve decenije, da se suočavalo sa raznim izazovima, pa će se izboriti i sa ovim. "Autentična strukovna udruženja, a tu mislim na Društvo sudija Srbije i Udruženje tužilaca Srbije nastavljaju svoju saradnju koja je obogaćena time što uživaju poverenje i drugih autentičnih udruženja koja se bave vladavinom prava i ljudskim pravima, a što u prošlosti nije bio slučaj", navela je Bjelogrlić.

Ona je rekla i da je najozbiljniji problem u domaćem pravosuđu i dalje nedovoljna nezavisnost sudstva i samostalnost tužilaštva, a zatim i loši i neusaglašeni zakoni koji su, u poslednje skoro dve decenije, često menjani.

Takođe, kako je dodala, preblem je neravnomerna opterećenost, odnosno preopterećenost određenih sudova i sudija.

"To za posledicu ima slabljenje ugleda pravosuđa, nejednaku primenu prava i utiče na efikasnost sudskog sistema," rekla je Bjelogrlić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR