');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

DANJU MISIONAR, NOĆU MONSTRUM Kako je štreber postao najgori pedofil koji je zlostavljao 200 dece, a otkriven je kada su nađeni užasi koje je pisao

Ričard Hakl, najgori predofil u istoriji Velike Britanije, ubijen je prošle nedelje u svojoj ćeliji. Pre nego što je završio iz rešetaka, zlostavljao je više od 200 dece u Aziji. Kod kuće, u Britaniji, bio je fin momak i štreber.

ričard hakl Foto: Privatna arhiva
ričard hakl

"Obično detinjstvo"

Haklovo detinjstvo nije bilo nalik na traumatična detinjstva kakva po šablonu tvrde da su imali drugi pedofili. Njegovo odrastanje, prema njegovim rečima, bilo je obično.

- Njegovi roditelji bili su divni ljudi i dobri roditelji - rekla je za "San" Haklova bivša školska drugarica.

Odrastao je u porodici srednje klase u Ašford u Kentu. Njegovi roditelji išli su u crkvu, a drugovi iz osnovne škole "Folkestone" pamte ga kao mirno, ali popularno dete koje je bilo među retkima koji su primljeni u "Harvi", elitnu gimnaziju za dečake.

- Bio je normalno dete, zanimale su ga normalne stvari kao što je "Action Man" - kaže jedan od izvora za "San".

Hakl kad je bio mali
Foto: Privatna arhiva
Hakl kad je bio mali

Ali nakon što je završio osnovnu školu i počeo školovanje u gimnaziji počeo je da se udaljava od nekih prijatelja i, navodno, počeo je da se bavi sitnim kriminalom. Bio je laka meta školskim nasilnicima, pa su ga često zvali pacov, zbog njegovog izgleda.

Odlazak u Afriku

Kada je imao 16 godina, krenuo je u jednomesečnu ekspediciju da poseti školu u Namibiji u Južnoj Africi. Nakon što se vratio, upisao je koledž "Saut Kent", ali je odlučio da pauzira godinu i ode u Aziju. Većina tinejdžera pauzu provodi u barovima i na plaži, ali Hakl je tvrdio da se bavi dobrotvornim radom u siromašnim delovima Azije.

Prvi put je posetio Maleziju 2005. godine, a potom je otišao u Kambodžu, gde je seksualno zlostavljao dve sestre starosti četiri i šest godina - mada zločini nisu otkriveni punih deset godina.

U narednih osam godina od dolaska u Kambodžu, seksualno je zlostavljao mnoštvo druge dece, dok se predstavljao kao obrazovani učitelj engleskog jezika, fotograf i predani hrišćanin. Ciljao je decu iz sirotišta u kojima je volontirao, kao i crkve i škole.

U Maleziji uglavnom je bio sam i nikada nije pričao sa devojkama, svedoči njegova tadašnja cimerka. Kasnije je pokušao da se pravda manjkom sampouzdanja i „nepoverenjem prema ženama“.

- Bio je nervozan. Nije razgovarao ni s kim niti komunicirao sa decom. Uvek je imao kameru oko vrata, čak i u učionici. Uvek je bilo nešto čudno u vezi sa njim, ali on je bio hrišćanin i humanitarac, tako da smo mu svi dali šansu - kaže ona.

Danju misionar, noću pedofil

Ipak, dok se danju predstavljao kao misionar, noću se hvalio „lakoćom ciljanja dece". U objavama koje je policija kasnije pronašla na dark vebu napisao je: "Osiromašenu decu je definitivno mnogo lakše zavesti nego zapadnu decu srednje klase".

Takođe, napravio je vodič za druge pedofile na 60 stranica, vodio je tabelu sa ocenom broja zlostavljane dece i delio slike i video zapise o silovanju dece.

Hakl je uhapšen 2014. godine, nakon što su australijski policajci koji pretražuju zloglasnu internet stranicu "Paedo" otkrili šta piše. Uhapšen je na aerodromu "Getvik" nakon što je za Božić odleteo kući u Veliku Britaniju.

Hakl je skupio čak 20.000 fotografija zlostavljane dece, uključujuči i devojčicu u peleni. U početku je negirao svoje grozne zločine, ali kasnije je sve priznao svojim roditeljima.

- Njegova majka bila je izuzetno uznemirena i izuzetno ljuta. Ona i njegov otac pozvali su policiju i zamolili ih da im odvedu sina - izjavio je tužilac Brajan O'Nil.

Izboden na smrt iza rešetaka

Haklu su kasnije izrečene 22 doživotne kazne nakon što je priznao 71 tačku optužnice za seksualno zlostavljanje dece. Sudija je konstatovao da je broj žrtava verovatno bliži 200. U izjavi novinarima pokušao je da tvrdi da je „potpuno pogrešno ocenio naklonosti koje je dobio od ove dece“.

- Nadao sam se da ću izbeći ovaj svakodnevni život samoće u Velikoj Britaniji, ali me je obuzela pažnja koju sam dobio u Maleziji- rekao je.

Hakl je prošlog vikenda nožem izboden u svojoj zatvorskoj ćeliji.