1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Pojačava se pritisak na hrišćane u Alžiru

Dunja Sadaki
21. oktobar 2019.

Vlasti u Alžiru u poslednje vrijeme očito sistemski napadaju hrišćanske zajednice. Strah se širi malobrojnom protestantskom zajednicom u ovoj severnoafričkoj zemlji.

https://p.dw.com/p/3RcPW
Algerien Katholische Kirche hat 19 getötete Geistliche seliggesprochen
Foto: Getty Images/AFP/R. Kramdi

Na videu koji se ovih dana širi društvenim medijima se vidi kako alžirski policajci nasilno izvlače vernike iz jedne crkve. Na videu je i poruka lokalnih pastora koji mole za pomoć. "Ovim videom želim da vam pokaže, s kojim problemima se susrećemo", kaže Salah Čalah, predsjednik protestantskih crkava u Alžiru.

Okupljanja bez dozvole

U nastavku videa dušebrižnik upozorava da su alžirske vlasti dosad zatvorile već 11 protestantskih zajednica. "Mi se zabrinuto pitamo kuda to vodi", kaže Čalah. Samo u septembru je širom zemlje pod pritiskom vlasti zatvoreno nekoliko crkava. Vernici su se zato okupili na protestima, između ostalog i u luci Bedžaja na severoistoku zemlje gde je hrišćanska zajednica u porastu.

Na proteste je došao i protestantski pastor Hanafi Idiri koji svedoči o stalnim progonima alžirskih vlasti. "Policija nas zlostavlja, provocira zajednicu, omalovažava nas. Vlasti vrše pritisak i na ostalo stanovništvo da nam ne iznajmljuje prostor za molitve. Zato smo mi hrišćani rasuti i nemamo centralno mesto za okupljanje. Vernika je dovoljno ali nemamo mesto za molitvu", kaže Idiri.

Algerien - Blick über Algier
glavni grad Alžir: jedan odsto hrišćanaFoto: Imago/Kyodo News

Vlast svoje postupke službeno obrazlaže tvrdnjom kako su protestantske crkve podignute bez dozvole. I pozivaju se na zakon iz 2006. po kojem je svim verskim zajednicama koje nisu islamske za podizanje bogomolja potrebna posebna dozvola vlasti. No to se trenutno odnosi samo na katoličke crkve.

Prema službenim statistikama u Alžiru živi oko 40.000 kršćana što je manje od jedan odsto stanovništva. Njihova situacija je sve samo ne laka iako prema alžirskom ustavu vlada verska sloboda. No državna religija je islam.

Pritisci na hrišćane

O diskriminaciji hrišćana je početkom godine za francuske medije svedočio i zamenik poglavara Protestantske crkve u Alžiru Jusef Urahmane: "Naša zajednica već dugo nije dobila dozvolu za uvoz Biblija. Kažu nam da je greh uvoziti Sveto pismo. Osim toga, mnogi hrišćani su otpušteni s posla samo zato što su hrišćani", rekao je tada Urahmane.

Jedna od njih je i Rašida Auđ koja kaže da ona i njezin suprug doživljavaju stalne neprijatnosti i pritiske otkako su konvertirali u hrišćanstvo. "Problemi su počeli odmah nakon što je moj suprug obznanio da smo konvertirali. On je nekada bio direktor banke i posle toga je odmah otpušten. Mene su premestili na 50 km udaljeno radno mesto. Na moje kolege je isto tako vršen pritisak da prekinu kontakte sa mnom", kaže Auđ.

Alžirski protestanti od vlasti traže prestanak s pritiscima i lakše izdavanje dozvola za okupljanje. No zasad nema odgovora na njihove zahteve.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android