21. oktobar  2019. 09.53  →  17.19 | Izvor: FoNet

Lažni lekovi na internetu

BEOGRAD -

Polovina lekova koji se kupuju na Internetu je falsifikovana i potencijalno toksična, ništa manje opasne nisu ni kopije suplementa, dok i originalni proizvodi, poput vitamina i preparata za jačanje mišića prolaze samo minimalne kontrole i provere, pišu Večernje novosti.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, trenutno se najviše falsifikuju lekovi za potenciju, citostatici, antibiotici i antidepresivi, a od suplemenata su to proizvodi za potenciju i za mršavljenje.

U Ministarstvu tvrde da bi nedavno potpisana konvencija Saveta Evrope trebalo da ubrza proceduru otkrivanja kopija lekova na crnom tržištu, čija količina se (preko Interneta, prodaje preko oglasa ili putem flajera) menja iz godine u godinu.

Profesor Momir Mikov sa katedre za farmakologiju i toksikologiju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu ukazao je da rizik od falsifikovanja leka postoji u svim fazama - od proizvodnje i transporta do prodaje na malo, a da najveći broj falsifikata dolazi iz inostranstva.

On je istakao da svaka prodaja lekova preko Interneta nije nelegalna, jer mnogi poznati distributeri nude tu mogućnost, ali da u Srbiji još ne postoji sistem ovlašćene distribucije lekova tim putem.

Kupovina je relativno sigurna ukoliko lekove naručujete preko sajtova poznatih i registrovanih apoteka, ali mnogi pacijenti ne umeju da prepoznaju da li se radi o zvaničnoj ili lažnoj Internet stranici, upozorio je Mikov.

Svaki drugi lek na internetu falsifikat!

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije svaki drugi lek koji se kupuje na internetu je falsifikat.

Prodaja lekova preko interneta u Srbiji je zakonom zabranjena, te onlajn prodaja medikamenata nije u našoj zemlji toliko zastupljena kao u zemljama EU, SAD gde je dozvoljena kupovina preko interneta.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva upozorava da lekovi koji se kupuju preko interneta, putem oglasa ili na pijaci nije kontrolisala Agencija za lekove te se ne zna njihovo dejstvo.

"Takvi lekovi osim izostanka terapijskog efekta mogu da imaju toksične efekte da trajno ugroze zdravlje pacijenata, pa čak dovedu i do smrti", navodi Zelić za Tanjug.

Podseća da je jedino legalno mesto za nabavku lekova apoteka i da smo jedino tu sigurni šta kupujemo.

Dodaje da je u pojedinim zemljama dozvoljen promet lekova preko interneta, ali da to Srbija nije učinila jer je internet teško kontrolisati.

"Internet je mesto gde je vrlo lako plasirati neproverene informacije, falsifikovane lekove. Tu oblast je teško iskontrolisati i regulatorna tela u EU i SAD se dosta muče sa tim", naglasio je on.

Dodaje da se danas falsifikuju sve grupe lekova. Nekada su to bili lekovi za potenciju, mršavljenje, anabolički steroidi, a da se danas falsifikuju i antibiotici i lekovi za najteža životno ugrožavajuća stanja.

"Ljudi često u situacijama kada su očajni, kada su u pitanju teška imunološka oboljenja, slučajevi kancera posežu za alternativnim izvorima lečenja koji se reklamiraju na internetu. Tu dolazimo do situacije da se pacijentima podmetne proizvod koji je skup, a ne samo da neće rešiti problem njihovih bližnjih već će ga i pogoršati", naglasio je on.

Srbija je nedavno potpisala Konvenciju Saveta Evrope u borbi protiv falsifikovanih lekova.

"Umrežavanjem pokušavamo da sprečimo kriminalce koji globalno deluju. Srbija je tranzitna ruta. Ministarstvo zdravlja, policija, Uprava carine se bore da se zaustave promet lekova koji nisu kontrolisani u nacionalnoj kontrolnoj laboratoriji", zaključio je Zelić.