Obavezan predškolski program za decu mlađu od pet i po godina biće uveden postepeno

Obavezni predškolski program za decu mlađu od pet i po godina uvodiće se postepeno i tamo gde bude uslova za to, nezvanično saznaje Politika u Ministarstvu prosvete.
Obavezan predškolski program za decu mlađu od pet i po godina biće uveden postepeno
Foto: Pixabay
List piše o tome da je najava ministra prosvete Mladena Šarčevića da će deca od treće godine pohađati obavezni i besplatni pripremni predškolski program izazvala negodovanje među predstavnicima sindikata koji zastupaju vaspitače, a s obzirom da oni ukazuju na to da još nije rešen ni problem prebukiranosti vrtića.
 
Oni su upozorili da je broj dece upisane preko norme u obdaništima porastao sa 11.000 na 40.000 do 60.000 i ukazali na to da novac namenjen rešavanju prebukiranosti nikako ne bi smeo da bude preusmeren na proširenje predškolskih grupa mlađom decom.
 
U Ministarstvu su za Politiku rekli da su Nacionalni milenijumski ciljevi razvoja u Srbiji predviđali da do 2010. 70 odsto dece od tri godine do polaska u školu bude u vrtićima. Statistika se, međutim, nije poklopila sa tim, ali je trenutni obuhvat mališana tog uzrasta 72,35 odsto.
 
Kako je za veći obuhvat dece potrebno unapređenje u organizovanju službi lokalne samouprave, ali i više novca za obdaništa, u ministarstvu kao rešenje vide izgradnju novih vrtića i rekonstrukciju postojećih.
 
Politika navodi da je projektom koji se realizuje s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj, između ostalog, planirano da se obezbedi oko 17.000 novih mesta za decu od tri do pet i po godina u novim renoviranim ili prenamenjenim objektima u najmanje 30 gradova i opština.
 
Kroz drugi projekat iz predpristupnih fondova EU biće obezbeđena stručna pomoć za zaposlene u vrtićima u 50 lokalnih samouprava, navode u ministarstvu, te ističu da povećanje broja mališana od pet i po godina koji idu u predškolsko planirano Akcionim planom za primenu Strategije razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020, a i nova razvojna agenda UN predviđa da do kraja 2030. sve devojčice i dečaci imaju pristup kvalitetnom školskom programu.
  • Novosađanka62

    21.10.2019 11:22
    Vrtići
    Prvo izgradite još vrtića, pustite decu da se u njima igraju, a u školi neka uče da pišu i čitaju.
  • Marko

    21.10.2019 09:57
    Sva deca u obdanište, i da uče! Nemojte se glupirati tu sa "pustite decu da se igraju, nja nja..."... Naravno, niko ne očekuje da deca od 4 godine sede u čkolskoj klupi, i naravno da će sve da uče kroz igru... Neće ništa da im fali.
  • NS Sale

    21.10.2019 09:31
    A šta bi sa.....?
    Nzm koliko nam je sećanje "kratko" u nizu "reformi školstva" u proteklih 15ak godina,gde je trebalo da se to" pred školsko" prebaci na nivo škola,pa bi klinci taj deo adaptacije prošli u školi!!!Time bi se rasteretili vrtići,a škole popunile i decom,a i vaspitačima-učiteljima???!!!
    Iz prve ruke znam da je taj sistem u Sloveniji sproveden i da odlično funkcioniše,klinci uz PREVASHODNO igru uče i pripremaju se za prvi razred!!!Sve je to "trebalo biti"....a dođosmo na POČETAK.....tako nam i TREBA!!!!!????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.