SPC: Grčko priznavanje autokefalnosti Ukrajinske crkve je korak ka raskolu Pravoslavlja

Beta

20. 10. 2019. u 19:15

Ako se ne trgne u poslednji čas, (grčki) arhiepiskop Jeronim će podeliti odgovornost pred Bogom, Crkvom i istorijom s patrijarhom Vartolomejem, piše episkop bačk Irinej povodom odluke Grčke pravoslane crkve

СПЦ: Грчко признавање аутокефалности Украјинске цркве је корак ка расколу Православља

Episkop bački Irinej / Foto Tanjug

Episkop bački Srpske pravoslavne crkve (SPC), Irinej, danas je saopštio da je arhiepiskop atinski Jeronimos, poglavar Grčke pravoslavne crkve kojoj "Carigrad nikad nije ni priznao pravu i punu autokefalnost", priznao "takozvanu Pravoslavnu Crkvu Ukrajine, sklepanu od ukrajinskih raskolničkih grupacija".Jerarhija Pravoslavne crkve Grčke je 12. oktobra na vanrednom sastanku na zahtev Vaseljenske patrijaršije prihvatila autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve.

Ta odluka je tada u medijima ocenjena kao "odluka od posebne političke vrednosti, jasna poruka podrške Vaseljenskoj patrijaršiji, poslata u svim pravcima".

Preporuka arhiepiskopa Grčke pravoslavne crkve za priznavanje autokefalnosti Ukrajinske crkve, temeljila se na preporukama dva nadležna odbora grčke Jerarhije koji su predložili da se autokefalnost prizna kao u vreme ponovnog osnivanja Crkava u Albaniji i Češkoj.

Jeronimos je na sednici u prošlu subotu napomenuo da je Ukrajinska crkva ;uvek bila u kanonskoj nadležnosti Vaseljenske patrijaršije koja je od te svoje nadležnosti odustala ;da bi se Ukrajinska ;crkva ;pridružila društvu autokefalnih pravoslavnih crkava, iako je taj akt osporila Moskovska patrijaršija.

Tako je Jerarhija Grčke pravoslavne crkve prihvatila odluku prethodnog Stalnog svetog sinoda od 28. avgusta i preporuku Jeronimosa, te, kako piše u saopštenju, priznala "kanonsko pravo Vaseljenske patrijaršije na ustupanje autokefalnosti, kao i privilegiju poglavara Grčke crkve da se dalje bavi pitanjem priznavanja Ukrajinske crkve".

Episkop bački SPC, Irinej, danas piše da su na osnovu te odluke u subotu vaseljenski patrijarh Vartolomej i arhiepiskop atinski Jeronimos služili liturgiju u Solunu, tokom koje je Jeronimos u molitvi pominjao "lažnog mitropolita 'kijevskog i sve Ukrajine' Epifanija Dumenka".

U saopštenju koje je na sajtu SPC, Irinej piše da je taj postupak "poslednji korak pred ambisom još dubljeg i opasnijeg raskola u vaseljenskom Pravoslavlju".

Irinej navodi da je Sveti Sinod Moskovske Patrijaršije već zvanično saopštio da će "priznavanje ukrajinskih raskolnika kao Crkve od strane Atine imati za posledicu brisanje imena Arhiepiskopa atinskog iz diptiha Ruske Pravoslavne Crkve i prekid opštenja sa svim arhijerejima Grčke Pravoslavne Crkve koji usvoje Arhiepiskopov stav i budu sasluživali s raskolnicima iz Ukrajine koji u stvari nemaju nikakav svešteni čin, niti uopšte pripadaju Pravoslavnoj Crkvi".

Taj raskol, piše Irinej, "nije izazvala Ruska Pravoslavna Crkva, nego isključivo Carigradska Patrijaršija, a za njegovo eventualno produbljavanje i produžavanje odgovornost će snositi i Jeladska (Grčka) Pravoslavna Crkva kao dosad jedina koja je, posle dužeg opiranja, 'legla na rudu' i postupila po instrukcijama Fanara (Vaseljenske patrijaršije), Vašingtona i Bog zna koga sve još".

"Ako se ne trgne u poslednji čas, (grčki) arhiepiskop Jeronim će podeliti odgovornost pred Bogom, Crkvom i istorijom s patrijarhom Vartolomejem, koji, nažalost, zaboravlja da je on u prvom redu episkop Konstantinopolja, danas Istanbula, a da titula 'vaseljenski patrijarh' zapravo označava prvog episkopa vizantijske 'vaseljene', kako je u zvaničnoj ideologiji nazivana Romejska ili Istočnorimska Imperija", piše Irinej.

Ta Vartolomejeva titula, nastavlja episkop bački, "ne označava 'episkopa sve vaseljene', odnosno planete Zemlje, kako suštinski glasi savremena novatorska i - reći ću bez zazora - nepravoslavna crkveno-politička ideologija Vaseljenske Patrijaršije, Fanara ili kako već ko voli da se izrazi".

"Stav Srpske Pravoslavne Crkve, saborski formulisan, ostaje neizmenjen: nepokajane ukrajinske raskolnike ne priznajemo ni za pripadnike Crkve, a kamoli za normalnu autokefalnu Pravoslavnu Crkvu", piše na kraju saopštenja koje je potpisao episkop bački Irinej.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

КИР СРБИН

20.10.2019. 19:41

Ово грците хоће да се освете РУСИМА због подршке турској. Када РУСИ уђу у Констатинопољ, где ће те грците???? Изгубили сте 1920-1922 целу западну обалу Мале Азије, изгубићете и Купар и Крит, а онда нека вам је Бог у помоћи (као и нам са разграничењем).

Bunjevac

20.10.2019. 20:04

Irinej priča gluposti.Sva ta njegova teorija nema veze sa stvarnošću.Niti će ta njegova logika imalo uticati na razvoj događaja.

Ики

20.10.2019. 20:28

Неуобичајено оштар владика Иринеј, али заиста свака на месту.

драгана

21.10.2019. 16:08

@Ики - Opasano je biti romantičan i češljati uši bilo kome.Svaka mu je reč uvek dobro promišljena i na mestu.

Зоран Б. Милановић, Сланкаменац

20.10.2019. 20:32

Трагедија грчког православног народа је у томе што су Енглези условили Русији ултиматумом, под претњом рата, да на чело ослобођених народа Бугара, Румуна и Грка, које је ослободила Руска војска, 1828-9, у руско турским ратовима, дођу немачки принчеви из лозе Хоенцолерна. Зато њихово православље није аутентично и зато је ГПЦ већ 1927. прешла на католички клендар и до данс у Грчкој цркви влада раскол по многим питањима.

драгана

21.10.2019. 20:34

@Зоран Б. Милановић, Сланкаменац - Kalendar uopšte ne.može biti stvar raskola.Raskol Crkve je nešto drugoKalenadar je samo jedan običaj merenja vremena, potpuno nebitan za Crkvu. Recimo, proalavljanje Vaskrsa je ključna stvar jer je Vaskrs centralni istorijsko - eahatološki događaj.

alfa...!

22.10.2019. 22:23

@Зоран Б. Милановић, Сланкаменац - Istorijsko-eahatološki događaj,jel je to mišljeno na istorijsko-eshatološki događaj?...

драгана

21.10.2019. 16:07

@Marko1 - On je jhedan od najboljih vladika, ne samo Srpske crkve,već i od njbokjih teologa pravoslavlja i hrišćanstva,ali i jedan od najvećih erudita koje ima srpski narod.(razume i tečno govori 12 ili više jezika-koliko da se zna).

Dušan

20.10.2019. 21:39

Vaseljenska se zove jer je predstavljala Romeje (Vizantiju) pravog naslednika Konstantina. Vizantija se smatrala Vaseljenskom lađom na zemlji i zbog toka i u pravu u sukobu sa Rimom. U tom raskolu ni mi ni Rusi nismo mogli da učestvujemo jer smo bili sitni i državno i crkveno. U vreme raskola Rusi su bili hrićani tek oko 70 godina, čak kraće nego što će biti komunisti u 20 veku !! Da nismo hrišćanizobvni od Grka bili bi od Rima !

драгана

21.10.2019. 20:30

@Dušan - Srbi su hrišćanstvo počeli primati u 8-9 veku.Raskol 1054. je započet ranije.Inova autokefalnost Ukrajini jeste mogući novi raskol.

Beli

20.10.2019. 21:48

vidjecete Koko ce ovaj Vaseljenski raskolnik da prizana nepostojece Crkve u Makedoniji I CG

Čikiriz

20.10.2019. 21:53

Bunjevac@ Ne morate imati isti stav i mišljenje ali ne možete jednom episkopu reći da priča gluposti. Ako niste vernik pa nemate osećaj vrednosti vladičanske titule a Vi barem budite lepo vaspitani. Ateizam ne isključuje učtivost zar ne?

Katmer

20.10.2019. 22:00

Vrlo je diskutabilna duhovna snaga pravoslavlja naroda koji je prihvatio sve vrednosti zapadne civilizacije. Ali ne osudjujmo mnogo grčku crkvu jer i mi smo narod koji polako prodaje svoju veru za zapadnu večeru a crkva nam se davi u ekumenizmu.

Ljube

20.10.2019. 22:21

Raskol je svuda ,pa zar nije i dodelom najveceg Crkvenog ordena od stranw naseg Patrijarha predsedniku Vucicu ,napravljen razlog za raskol i u nasoj SPC ....sve je ovo pretvoreno u politiku ,sa Bogom nema nikakve veze ,daleko je ovaj covek od Boga !

Војин

21.10.2019. 21:32

@Ljube - Раскол је "госпон" у вашој глави јер је очито да ви немате појима о православљу, поготово што чак не знате ни српску ћирилицу већ пишете хрватском абецедом. Иначе изм. православља и католицизма је разлика као изм. неба и земље. Католици су убијали неучнике, спаљивали жене као вештице, и продавали опроштај греха за новац (индулгенција). Ширили су католичанство "Огњем и мачем" а тога у прваослављу никад није било јер је оно "Равно Апостолско" !

alfa...!

22.10.2019. 22:07

@Ljube - Ajde vi meni objasnite,kakva je to vera gde se pale dva badnjaka u istoj ulici u Crnoj Gori?...