Najnovije vesti
Vesti Svet
Miro Kovač: Srbiji je potreban državnik nalik Viliju Brantu

Miro Kovač: Srbiji je potreban državnik nalik Viliju Brantu

Predsednik Odbora za spoljnu politiku hrvatskog sabora Miro Kovač (HDZ) poručio je danas da je za iskorak u hrvatsko-srpskim odnosima Srbiji potreban državnik nalik nekadašnjem nemačkom kancelaru Viliju Brantu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Miro Kovač Foto: S Pasalic / RAS Srbija
Miro Kovač

Brant je na današnji dan 1971. godine, četvrt veka posle Drugog svetskog rata, dobio Nobelovu nagradu za mir za konkretne inicijative za smanjenje napetosti u odnosima Zapadne Nemačke sa Sovjetskim savezom i Poljskom.

Kako se navodi, Vili Brant je ispružio ruku za pomirenje između naroda koji su dugo bili neprijatelji, napisao je Kovač na društvenim mrežama.

Iako je i od agresije na Hrvatsku i Domovinskog rata, kaže Kovač, prošla četvrtina veka još nisu rešena pitanja nasleđa rata protiv Hrvatske, poput nalaženja nestalih osoba i odštete zatvorenim logorašima u srpskim sabirnim logorima, prenosi Hina.

Ukoliko se ne budu rešavala pitanja ratnog nasleđa Srbije iz 1990-ih godina, kako kaže, to će i dalje narušavati odnose između Hrvatske i Srbije, ali i uticati na suživot hrvatske većine i srpske manjine u Hrvatskoj, posebno u Vukovaru.

"To nas istorija uči. Ako se neke stvari iz prošlosti ne reše do kraja, onda to uvek negde i nekako izbije na površinu. Za iskorak u hrvatsko-srpskim odnosima treba nam kao partner uviđajan državnik u Srbiji, trebao bi nam neko nalik Viliju Brantu", zaključio je Kovač, podsećajući kako je nezaboravan Brantov pad na kolena kod spomenika žrtvama ustanka u Varšavskom getu.