Svet

0

Ponovo haos na ulicama Hongkonga, povređene 24 osobe

Autor: JU

Izvor: Beta

Ponovo haos na ulicama Hongkonga, povređene 24 osobe

Izvor: Foto: Beta, AP

Demonstranti su bacali molotovljeve koktele, izražavali gnev na prodavnicama povezanim s kineskim kopnom i do kasno uveče se sukobljavali s policijom koja je nebrojeno puta bacila suzavac.

U sukobima su povrđene najmanje 24 osobe, od kojih je šest zadobilo ozbiljne povrede. Policija nije saopštila broj uhapšenih.

Kada je protestna šetnja krenula, lideri su razvili crni transparent na kojem je pisalo "Pet glavnih zahteva, niti jedan manje". Protestni pokret između ostalog traži demokratske izbore u toj autonomnoj kineskoj teritoriji i istragu policijske upotrebe sile nad demonstrantima.

Demonstranti su pevali himnu protestnog pokreta, mahali američkim i zastavama Hongkonga iz vremena kad je bio britanska kolonija, a nosili su i plakate s imitacijom zastave Kine, na kojima su žute zvezdice raspoređene tako da predstavljaju nacistički simbol svastiku.

Mnogi demonstranti su nosili maske, prkoseći nedavno uvedenoj zabrani pokrivanja lica na javnim skupovima.

Protesti u Hongkongu održavaju se svakog vikenda od početka juna. Oni su tada izbili zbog u međuvremenu suspendovanog predloga zakona o ekstradiciji koji predviđa izručenje osumnjičenih Pekingu, ali su ubrzo prerasli u borbu za demokratska prava i očuvanje sloboda koje su Hongkongu za narednih 50 godina garantovane 1997. kada je Velika Britanija predala tu teritoriji Kini.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR