Capital.ba

Zvizdić u Washingtonu s potpredsjednikom Svjetske banke Cyrilom Mullerom

20.10.2019. / 14:40

SARAJEVO/WASHINGTON, Delegacija Bosne i Hercegovine koju predvodi predsjedavajući Vijeća ministara BIH Denis Zvizdić sastala se u Washingtonu sa Cyrilom Mullerom, potpredsjednikom Svjetske banke za Evropu i Srednju Aziju.

Razgovarali su o nastavku saradnje, prevenstveno zbog strukturalnih reformi koje su bitne za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine, a koje prati finansijska pomoć, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Istaknuli su da je za ekonomski razvoj važna izgradnja infrastrukture, posebno saobraćajne, energetske, komunalne i digitalne, kao i povećanje kvaliteta sredstava za mala i srednja poduzeća u cilju povećanja njihove produktivnosti i otvaranja novih radnih mjesta, a sa ciljem da se spriječi odlazak iz države mladih osoba.

Potpredsjednik Muller je rekao da će Svjetska banka nastaviti pružati podršku BiH, posebno na programu reforme zdravstvenog sektora, što predstavlja osnovu za postizanje održivog sistema zdravstvene zaštite i na reformi javnih preduzeća kako bi se unaprijedila operativnost i finansijska efikasnost preduzeća.

Predsjedavajući Zvizdić i potpredsjednik Muller su se složili da među glavnim prioritetima Svjetske banke trebaju biti projekti koji imaju direktni utjecaj na kvalitet života građana i projekti koji će ubrzati ekonomski rast i povećati zapošljavanje.

On je zahvalio predsjedavajućem što će biti domaćin sastanku konstituence u maju 2020. godine.

Predsjedavajući Zvizdić je održao sastanke i sa Koenom Davidseom, izvršnim direktorom u Svjetskoj banci, te Anthonyem De Lannoyem, izvršnim direktorom i Richardom Doornboschem, zamjenikom izvršnog direktora u MMF-u, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH. Fena

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Zvizdić u Washingtonu s potpredsjednikom Svjetske banke Cyrilom Mullerom

    1. zoran

      U ime koga je isao na sastanak, isto kao sto je Ante Markovic ‘90 isao po svijetu trazeci kredite za drzavu u raspadu.