Kazahstanski derbi i šta to znači za Zvezdu i Partizan

Vreme čitanja: 3min | ned. 20.10.19. | 11:58

Srpski predstavnici nadaju se Astaninom gubitku titule i boljem položaju u evropskim kvalifikacijama idućeg leta

Klupko klupskih koeficijenata počinje da se odmotava. Švajcarska, Hrvatska, Grčka, Danska, Kazahstan, Škotska, Bugarska, Belorusija, Kipar... To su šampionati koje Crvena zvezda i Partizan, kao pretendenti na srpski tron, pomno prate i nadaju se iznenađenjima. Ulog je što privilegovanija pozicija na žrebu evropskih kupova idućeg leta, gde naši klubovi imaju priliku da nastave kontinuiran progres.

Klub iz Ljutice Bogdana osigurao je povlašćen status u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, pod uslovom da odbrani titulu državnog prvaka, a ima i priliku da se, uz povoljan rasplet u nekim ligama, dokopa statusa nosioca u trećem kolu. U toj fazi kvalifikacija učestvuje šest povlašćenih i šest nepovlašćenih, a po trenutnom stanju stvari Zvezda je na desetom od ukupno 12 mesta. Suštinski, crveno-beli se nadaju da bi Bazel, Olimpijakos, Kopenhagen, BATE Borisov, APOEL ili Astana mogli da ostanu bez šampionske titule. Takav epilog je vrlo moguć, jer Jang Bojs, PAOK, Dinamo Brest i recimo Kairat umaju realne šanse da preuzmu "vlast" u zemlji.

Izabrane vesti

Ekipa iz Humske, takođe, ako osvoji šampionsku titulu u Srbiji, kreće iz drugog kola kvalifikacija. Međutim, Partizan ne bi po trenutnom stanju stvari bio povlašćen, jer je prvi ispod crte, ali je njemu dovoljno da pehar prvaka ne osvoje Astana, BATE, APOEL, Karabag ili FCSB i onda stiče privilegiju. Sticanje statusa nosioca u trećem kolu za crno-bele je ipak teža misija, jer bi morali da budu ispred čak šest timova sa jačim koeficijentima, s tim da su ispred njih trenutno i Jang Bojs i Karabag, uz sve gorepomenute timove u vezi Crvene zvezde.

Pojedini šampionati bliže se kraju, a srpski predstavnici čekaju da se u njima završe dinastije. BATE Borisov u finišu prvenstvene trke u Belorusiji gubi trku sa Dinamom iz Bresta, dok je Astana pred mečom odluke sa Kairatom, koji se odvažio da preuzme tron. Ko pobedi, sasvim izvesno će biti šampion. Kairat je četiri runde pre kraja na čelu tabele sa pet bodova prednosti u odnosu na Astanu, ali ima i duel više, pa bi eventulani neuspeh plavo-žutih mogao da označi prekid petogodišnje vladavine rivala crno-belih u grupnoj fazi Lige Evrope.

Kairatu se očigledno smučilo da stalno bude drugoplasiran, pa je blizu osvajanja šampionskog pehara posle 15 godina čekanja. Koliko je ozbiljna ekipa Alekseja Špilevskija svedoči i forma, pošto je tim iz Almatija nanizao pet prvenstvenih pobeda, a na poslednjih devet ligaških gostovanja zna samo za pobede. Jednu od njih ostvario je upravo na Astana areni krajem juna ove godine, kada je slavio golovima srpskog internacionalca Radeta Dugalića i Abikena. Sada bi po gol Nenada Erića najopasniji trebalo da budu napadači Aderinsola Eseola i Marton Epel, inače najubojitiji igrači takmičenja sa 18, odnosno 16 pogodaka.

KAZAHSTAN 1 - 30. KOLO

Subota
Atirau - Žetisu 0:3 (0:3)
Irtiš - Kajsar 2:1 (1:0)

Nedelja
Tobol - Ordabasi 1:2 (1:1)
12.00: (2,50) Taraz (3,10) Šahtjor Karagandi (2,80)
13.00: (2,15) Aktobe (3,30) Okžetpes (3,20)
16.00: (2,15) Astana (3,10) Kairat (3,40)

*** kvote su podložne promenama

Foto: Shutterstock


 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara