Vesti

0

Savez za Srbiju: Izmeštanjem mosta u park Ušće menja se istorija Beograda

Autor: VV

Izvor: Beta

Savez za Srbiju: Izmeštanjem mosta u park Ušće menja se istorija Beograda

Izvor: Foto: prtscr ytb

Bašić je novinarima ispred spomen-ploče u zgradi u kojoj je živeo učitelj Miladin Zarić koji je spasio Savski most od rušenja tokom oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, kazao da su se okupili na tom mestu da bi simbolično skrenuli pažnju šta je istorija Beograda i da, kako je naveo, neko hoće da je promeni.

On je istakao da taj most, kao i Trg Republike, predstavljaju istoriju Beograda, a da su za most postojala razna idejna rešenja, kao što je izgradnja mosta blizanca. Bašić je naveo da aktuelna gradska vlast namerava da Stari savski most ukloni i postavi u parku Ušće, umesto da ga proširi i da taj most dobije neki novi značaj.

On je rekao da je to odlučeno na, kako je istakao, montiranoj anketi i dodao da nema ništa protiv da se nešto savremeno pravi u Beogradu, ali ne uz menjanje istorije grada.

Učitelj Miladin Zarić je u zoru 20. oktobra 1944. godine tokom operacije oslobađanja Beograda u Drugom svetskom ratu, presekao žice detonatora i spasio od rušenja minirani Stari savski most.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR