Volvo želi da od 2040. pravi isključivo električne automobile

Tek što je predstavio svoj prvi električni model, SUV XC40 Recharge, Volvo već planira da u budućnosti u potpunosti pređe na proizvodnju automobila na struju.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 20.10.2019.

12:30

Volvo želi da od 2040. pravi isključivo električne automobile
Foto: Volvo promo - ilustracija

Povodom premijere Volvoa XC40 Recharge, prvi čovek kompanije - Hokan Samuelson, izjavio je za Autocar da ovaj švedski proizvođač namerava da se preorijentiše na električne modele, ali da će vreme prelaska na isključivo električne pogonske sistem zavisiti od tražnje kupaca.

"Više se ne postavlja pitanje 'da li', već 'kada' će se to dogoditi, a kupci su ti koji će na kraju odlučiti", objašnjava Samuelson.

"Što bude veći procenat potpuno električnih automobila među prodatim vozilima, to ćemo brže obustaviti naš program razvoja motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Ako SUS motori budu činili samo mali procenat prodaje, verovatno ćemo ih brže ukinuti."
Volvo XC40 Recharge (Foto: Volvo promo)
Volvo ima viziju da postane ekološki neutralan (u pogledu emsiije ugljen-dioksida) do 2040. godine i ako želi postići ovaj cilj, do tada će morati okončati proizvodnju automobila sa SUS motorima.

Što se tiče bliže budućnosti, Volvo namerava da elektrifikovana vozila do 2025. godine dostignu polovinu ukupne prodaje automobila ovog brenda.
Volvo XC40 Recharge (Foto: Volvo promo)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: