Inter u kući svoje noćne more

Vreme čitanja: 10min | ned. 20.10.19. | 10:33

Ranijeri i Pioli imaju rođendanski debi

(Od dopisnika MOZZZART Sporta iz Rima) 

Nedeljni progam otvara utakmica Sasuolo - Inter. Interesantno je da je to meč koji se najviše igrao u vreme ručka nedeljom u Seriji A. Čak pet puta: tri puta je pobedio Sasuolo, dva puta Inter. Sasuolo je jedini tim, uz Juventus, koji ima pozitivna skor sa Interom u Seriji A dok se Konte diči statistikom koja kaže da nikada nije izgubio više od dva vezana meča na klupi Juvea i Čelsija. Danas se slave dva rođendana i dva debija na klupama u Seriji A: Ranijeri puni 68 godina i igra protiv svoje Rome, a Pioli svoj 54. rođenadan i debi na klupi Milana želi da proslavi pobedom protiv Lećea. 

Izabrane vesti

SASUOLO - INTER

Utakmica u Ređo Emiliji biće krcata emocijama. Tim Sasuola će prvi put igrati pred svojom publikom posle smrti predsednika i vlasnika kluba Đorđa Skvincija. U Sasuolu se mnogi pitaju šta će biti s klubom jer naslednici patrona Skvincija nisu toliko zaluđeni sa najvažnijom sporednom stvari na svetu. Mnogi su spremni da se opklade da je odlazak Skvincija početak kraja fudbalske bajke Sasuola. Klub iz Emilije nema ekonomski i navijački potencijal da opstane u Seriji A. Samo zahvaljujući veoma bogatom sponzorskom ugovoru sa Mapeijem, kompanijom u vlasništvu porodice Skvinci, Sasuolo je mogao da se održi na prvologiškoj sceni. 

Kuda plovi brod Sasuola videćemo već ovog ranog popodneva. U poslednjih par godina Sasuolo je bio prava noćna mora za Inter, pogotovo za Roberta Mančinija i Lučana Spaletija. Sasuolo ne zna za poraz od Nerazura od 2016. godine. Debakli od Sasuola su bili kobni za ambicije Intera pod palicom Mančinija, a poraz od pre godinu i po dana na San Siru zamalo nije ugasio nade Spaletijevog Intera da se vrati u Ligu šampiona. Samo zahvaljujući remiju Krotonea sa Lacijem u pretprošloj sezoni, Inter je imao priliku da sa Nebeskoplavim igra neku vrstu baraža za Ligu šampiona.  

De Zerbijevi izabranici su zabeležili samo dve pobede u ovom šampionatu, obe na Mapei stadionu. Kormilar Sasuola neće moći da računa na Rožeira i Kirikeša i izgleda da je nameran da pošalje na teren tim u formaciji 4-3-1-2, odnosno da je Traore u prednosti nad Defrelom i Muldurom za mesto među startnih jedanaest. Pažnja na golmana Konsiljija i golgetera Berardija koji su poslovično izuzetno nadahnuti kada imaju za protivnika Inter. 

Sasuolo 4-3-1-2: Konsilji; Muldur, Marlon, Peluzo, Toljan; Obijnag, Manjaneli, Dankan; Traore; Berardi, Kaputo. 

Moglo bi se reći da je današnji ispit najtrnovitiji za Konteov Inter u dosadašnjoj sezoni. Prva dva poraza koja su stigli od Barselone i Juvea ulaze u očekivane događaje, ali bi pogrešan korak protiv Sasuola bio poprilično problematičan, ne samo zato što bi bila treća uzastopno izgubljena utakmica, već zato što bi uzdrmala samopouzdanje koje je izgrađeno u prethodna dva meseca. U prilog Intera ide činjenica da Konte nije nikada vezao tri poraza na klupi Juventusa i Čelsija. 

Interesantno je da je Sasuolo jedini tim u Seriji A, pored Juventusa, s kojim Inter ima negativan skor. Odsustvo Aleksisa Sančeza i D’Ambrozija nije toliko problematično, reč je ipak o rezervama, koliko izostanak Sensija. Za veznog igrača koji došao upravo iz Sasuola prošlog leta Konte nema adekvatnu zamenu. Vrlo je verovatno da će biti pošteđen i Godin, pošto trener Nerazura računa na Urugvajca u odlučujućem meču za čuvanje nade za prolazu u osminu finala Lige šampiona protiv Borusije Dortmunda. 

Jedina velika nedoumica za Kontea je da li da igra sa Politanom ili Lautarom Martinezom od prvog minuta. I jedan i drugi su svoje najbolje mečeve odigrali kada su ulazili u igru u drugom poluvremenu. To važi posebno za bivšeg igrača Sasuola čije trkačke sposobnosti dolaze do izražaja kada su protivnički igrači već izmoreni, a on svež, spreman da pokida u poslednjih 20 minuta meča.

Inter 3-5-2: Handanović; Škrinijar, De Fraj, Bastoni; Kandreva, Galjardini, Brozović, Barela, Asamoa; Lautaro Martinez, Lukaku. 

SAMPDORIJA - ROMA 

Utakmica u Đenovi je bila pod velikim znakom pitanja zbog vremenskih prilika, ali su poslednje informacije prilično optimistične i meč bi trebalo da se odigra regularno. Sa velikim radoznalošću se očekuje debitantski meč Klaudija Ranijerija na klupi Sampdorije, tima koji mu je “skinuo” skudeto dok je bio upravo na kormilu Rome. 

Meč na Marasiju nije samo opterećen gledanjem u nebo i vremenskom prognozom. Pošto je definitivno propala mogućnost da grupa industrijalaca, predvođena Đanlukom Vijalijem, preuzme Sampdoriju, navijači su izgubili strpljenje i organizovali su proteste ispod prozora kuće bivšeg vlasnika Garonea. U Đenovi velika većina navijača veruje da je Ferero marioneta u rukama Garonea i smatra ga zbog toga ključnim krivcem za aktuelnu poziciju kluba. 

Ranijeri je imao samo četiri dana na raspolaganju da pripremi meč sa Romom. Prema dostupnim informacijama italijanski stručnjak, koji slavi svoj 68. rođendan,  ima nameru da pošalje na teren formaciju 4-3-1-2 i da vrati među stareter Gastona Ramireza. Iskusni stručnjak polaže velike nade u Kvaljarelu, od koga očekuje da bude lider tima na terenu. U prvih sedam kola sa Di Frančeskom, Samp je imala najgori napad i odbranu u Seriji A.  

Sampdorija 4-3-1-2: Audero; Berežinski, Ferari (Muriljo), Koli, Muru; Vijera, Ekdal, Jankto; Ramirez; Gabijadini, Kvaljarela. 

Paulo Fonseka neće moći da vodi Romu pored aut linije terena na Marasiju zbog crvenog kartona zarađenog na prethodnom meču sa Kaljarijem. Umesto njega na klupi će biti Nuno Kampoš. Osim Fonseke van stroja su Pelegrini, Dijavara, Zapakosta, Mhitarjan i Under. Džeko je otputovao u Đenovu uprkos savetu lekara da ostane u Rimu i da preskoči meč sa Sampom. Po vestima iz Trigorije kapiten BiH će biti na klupi i samo u slučaju kranje nužde će ući u igru u drugom poluvremenu. Podsetimo, Džeku je povređena jabučna kost i ako bude nastupio, igraće sa zaštitnom maskom. 

U tim Đalorosih se vraća kapiten Florenci, ali bi mogao da igra u napadu, odnosno u trojnoj liniji, iza Kalinića u špicu napadu. Fonseka je ishvalio na konferenciji za novinare Pastorea, ali je vrlo verovatno da će Flako početi meč na klupi, tim pre što je Fonseka izjavio da ga ne vidi u ulozi ofanzivnog plejmejkera ili krilnog napadača već kao veznog igrača. Drugim rečima, Pastore bi mogao da ugrozi mesto, eventualno, Veretuu, a ne Zaniolu. U odbrani će biti baraž između Facija i Mančinija za mesto pored Smolinga, kao i između Spinacole i Santona za ulugu desnog beka. 

Roma 4-2-3-1: Lopez; Spinacola, Facio, Smoling, Kolarov; Kristante, Veretu; Florenci, Zaniolo, Klajvert; Kalinić. 

KALJARI - SPAL 

Kaljari ima prilično neuobičajen hod u ovom prvenstvu: prvo je izgubio dva meča na startu sezone, zatim je nanizao tri pobede, a onda su stigla dva remija. Tim sa Sardinije, podsetimo, ne može d računa na golgeterra Pavoletija i Kranja, vratiće se tek u 2020. godini, kao i na Likođanisa, Kačatorea i Matijela. 

Trener Maran će protiv Spala izvesti tim u sastavu 4-3-1-2. Šef stručnog štaba tima sa Sardinije ima par nedoumica  na sredini terena. Jedna je izmeđ Roga i Kastra a druga je da li da ulogu ofanzivnog pleja poveri Najngolanu ili Joniti. Nandez, i pored toga što se vratio tek u petak sa reprezentativnih obaveza, igraće od prvog minuta. 

Kaljari 4-3-1-2: Olsen; Farago, Pizakane, Čepiteli, Pelegrini; Nandez, Čigarini, Rog; Najngolan; Žoao Pedro, Simeone. 

Spal dolazi prilično oslabljen na Sardiniju i sa negativnom tradicijom: nikada nisu pobedili na Sardiniji a ni trener Sempliči nije još uvek da izađe kao pobednik kada je na protivničkoj klupi sedeo njegov kolega Maran. Osim suspendovanog Strefece i dalje su povređeni Di Frančesko, Fares i D’Alesandro. Tim iz Ferare nije samo izgubio sve tri utakmice u gostima u ovoj sezoni već nije uspeo nijednom da zatrese mrežu daleko od svog stadiona. Trener Sempliči igra na kartu svojih vernih igrača, Valdifjorija u režiji i Petanje u napadu,  ne bi li uspeo da probije led na gostujućim terenima. U timu iz Emilije od prvog sudijskog zvižduka bi trebalo da bude i naš Nenad Tomović.  Za mesto centalnog defanzivca konkurišu Vikari, Felipe i Čonek dok je u napadu Flokari favorit u odnosu na Paloskija da pravi društvo Petanji. 

Spal 3-5-2: Beriša; Tomović, Vikari, Igor; Sala, Misiroli, Valdifjori, Kurtić, Reka; Flokari, Petanja. 

UDINEZE - TORINO 

Igor Tudor neće moći da vodi svoj tim sa klupe protiv Torina, ali je spremio meč protiv Macarijeve čete do minimalnih detalja i nije ništa prepustio slučaju. Ideja vodilja je da se tim iz Friulija sa nizom pozitivnih rezultata što pre se udalji iz zone borbe za opstanak. 

Suprotno ustaljenoj praksi da ne otkriva sastav tima, Tudor je juče najavio da će De Paul igrati u ulozi polutke. Od Argentinca se očekuje odgovor na terenu na produžetak ugovora i povećanje plate, tim pre što je Udineze, sa Sampdorijom, najneefikasniji tim u Evropi sa samo tri postignuta gola. U napadu bi trebalo da igraju Lazanja i Okaka, mada nije isključeno da  Makedonac Nestorovski bude iznenađenje u poslednjem minutu umesto Lazanje. 

Udineze 3-5-2: Muso; Opoku, Ekong, Samir; Ter Avest, Mandragora, Jajalo, De Paul, Sema, Okaka, Lazanja. 

U Torinu su napravili malu kalkulaciju: šest bodova na sledeća dva meča, danas protiv Udinezea i sledeće nedelje protiv Kaljarija, lansirali bi ponovo Granate u trku za Evropu. Svoje optimizam Granate baziraju na činjenici da u Udinama nisu izgubili nijednom u poslednjih pet godina.  Trener Macari najviše očekuje od Belotija koji se vratio galvanizovan iz nacionalne selekcije pošto je postigao dva gola u dresu Azura protiv Lihtenštajna i dobio pregršt pohvala od selektora Mančinija i potvrdu da će biti sigurno među 23 pozvana igrača za Euro 2020. 

Macari će modifikovati tim i igraće sa formacijom 3-5-1-1 koja može da se pretvori i u formaciju 3-4-2-1 sa pomeranjem Lukića ili Bazelija bliže Verdiju između Belotija i srednjeg reda.  Inače, trener Torina ima dve dileme: prva je na levom boku vezne linije gde su Laksalt i Ajna u trci za mesto startera dok u odbrani Lijanko i Bremer konkurišu za poslednji dres startera . 

Udineze 3-5-1-1: Sirigu; Ico, Enkulu, Lijanko; Ansaldi, Bazeli, Rinkon, Lukić, Laksalt; Verdi; Beloti. 

PARMA - ĐENOVA

Parma je izgubila bukvalno na poslednjem treningu stub svoje odbrane. Kapiten Bruno Alveš se povredio na treningu, tako da će trener D’Aversa morati da pronađe adekvatnu alternativu. Pozitivna okolonost je što su Žervinjo i Ingleze konačno sto posto fit, spremni i orni da se rastrče po Tardiniju i donesu tri boda svom timu. 

U Parmi mnogo očekuju od Kuluševskog koji postaje sve ozbiljniji kandidat da bude jedno od najvećih otkrića ove sezone. Mladi Šveđanin makedonskog porekla se već izborio za status startera u napadu pored Inglezea i Žervinja. 

Parma 4-3-3: Sepe, Darmjan, Jakopini, Galjolo, Pecela; Kucka, Skocarela, Ernani; Kuluševski, Ingleze, Žervinjo. 

Andrea Andreacoli igra svoju poslednju kartu za ostanak na kormilu Đenove. Grifone posle startnog remija protiv Rome na Olimpiku nije uspeo da osvoji nijedan bod na gostovanjima. Potreban je totalan zaokret i to neće biti lako jer trener Đenove neće moći da računa čak na trojicu standardnih defanzivaca. Krišito je povređen dok su Biraski i Romero suspendovani. Suspendovan je zbog kartona i Saponara.

Problemi nisu samo u odbrani. Đenova je bila solidno efikasna u prvim mečevima Serije A, sedam golova na prva četiri meča, a onda se nešto zaglavilo u napadačkoj mašineriji, samo jedan gol na poslednje tri utakmice. U ulozi režisere će biti Ivan Radovanović koji je bio jedan od retkih igrača Đenove koji je igrao standardno dobro u poslednjih par nedelja. 

Đenova 3-5-2: Radu; Goldaniga, Zapapta, El Jamik; Giljone, Šone, Radovanović, Lerager, Bareka; Kuame, Pinamonti. 

MILAN - LEĆE 

Stefano Pioli na svoj 54. rođendan debituje na klupi Milana. U sledećih šest kola Rosoneri imaju veoma težak raspored jer će morati da igraju sa Napolijem, Juveom, Romom, Lacijom, tako da ne smeju da naprave kiks večeras protiv Lećea. Zli jezici, malo u šali, malo u zbilji, tvrde da bi Pioli mogao da bude trener između dve pauze, oktobarske i novembarske, ako kola krenu nizbrdo. 

Navijači Milana zaslužuju veliki aplauz za pokazanu vernost uprkos svemu voljenom klubu. Više od 50.000 će ih biti na San Siru, iako su mnogi od njih podržali akciju na društvenim mrežama #PioliOut. Najvatreniji navijači na južnoj tribini će svoje neslaganje sa klubom i igrama tima demonstrirati tako što neće navijati celu utakmicu. Svojim ćutanjem tifozi Rosonera žele da pokažu da je njihovo strpljenje na izmaku. 

U timu Milana će doći do ozbiljnih promena. U napadu će siguran starter biti Leao, zajedno sa Susom dok će se za poslednje mesto u napadu boriti Pjontek i Rebić. Poslednje inforamcije iz Milanela kažu da je Hrvat u prednosti nad Poljakom. U odbrani će veliku šansu imati Konti na poziciji desnog beka pošto je Kalabrija “pocrveneo” na poslednjem meču protiv Đenove dok je Ernandez prvi izbor Piolija za poziciju levog beka, ispred Rodrigeza. 

Milan 4-3-3: Donaruma; Konti, Musakjo, Romanjoli, Ernandez; Kesi, Bilja, Paketa; Suso, Leao, Rebić.

Trener Lećea Fabio Liverani traži od svojih izabranika da ostave srce na terenu na San Siru. Nije mu se svideo pristup igri protiv Atalante, odnosno istaknuta bela zastava. Od svojih momaka Liverani traži da igraju do poslednjeg sudijskog zvižduka angažovano, kao protiv Intera kada su izgubili 4-0. 

Leće je u ovoj sezoni osvojalo bodove samo na gostovanjima, posle poraza na debiju od Intera, Salentini su uknjižili po tri boda protiv Spala i Torina. Na 18 prethodnih utakmica na San Siru, Leće je uspeo samo jednom da trijumfuje i dva puta remizira.

Leće 4-3-1-2: Gabriel; Rispoli (Benzar), Lučoni, Rosetini, Kalderoni; Petričone, Tahcidis, Tabaneli (Majer); Mankosu; Falko, Babakar. 

ITALIJA 1 - 8. KOLO:

Subota

Lacio - Atalanta 1:3 (0:3)
/Imobile 69pen, 93pen, Korea 70 - Murijel 23, 28, Gomez 37/

Napoli – Verona 2:0 (1:0)
/Milik 37, 67/

Juventus – Bolonja 2:1 (1:1)
/Ronaldo 19, Pjanić 54 – Danilo 26/

Nedelja

12.30:  (5,10) Sasuolo (3,70) Inter (1,70) 
15.00:  (3,25) Sampdorija (3,45) Roma (2,20) 
15.00:  (2,05) Kaljari (3,35) SPAL (3,80) 
15.00:  (2,75) Udineze (3,10) Torino (2,70) 
18.00:  (2,45) Parma (3,25) Đenova (2,95) 
20.45:  (1,45) Milan (4,40) Leće (7,50) 

Ponedeljak

20.45:  (3,60) Breša (3,45) Fjorentina (2,05) 

NAPOMENAKvote su podložne promenama

PišeŽeljko PANTELIĆ
Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara