• Search form

20.10.2019 | 10:03

Šerbedžiji Zoranov brk i statueta Zorana Radmilovića

Šerbedžiji Zoranov brk i statueta Zorana Radmilovića

Rade Šerbedžija dobio je statuetu Zorana Radmilovića na 28. pozorišnom festivalu posvećenom tom velikom glumcu u Zaječaru, na kojem je osvojio i Zoranov brk za ulogu u predstavi “Ko se boji Virdžinije Vulf”, koprodukciji Ulysses teatra iz Zagreba/Briona i Beogradskog dramskog pozorišta.

Bard hrvatskog i jugoslovenskog glumišta dobio je Zoranov brk za ulogu Džordža u predstavi “Ko se boji Virdžinije Vulf”, u režiji Lenke Udovički, koja je ovih dana imala i beogradsku premijeru, a u julu je prvi put izvedena na Malom Brionu.

Šerbedžija je dobio statuetu Zorana Radmilovića “za pozorište u kome nastaju ovako sjajne predstave”, a to priznanje uručio mu je 19. oktobra gradonačlenik Zaječara Boško Ničić.

“Uz čamac Gage Nikolića, sada uz sebe imam još jednog svog velikog prijatelja, da zajedno plovimo ka nekim novim visinam”, kazao je Šerbedžija, saopštili su organizatori 28. Dana Zorana Radmilovića.

Uručenje statuete Zoran Radmilović

U novom čitanju poznate drame Edvarda Olbija igra i Katarina Bistrovič Darvaš (Marta), glumica Zagrebačkog kazališta mladih, te Milan Marić i Romina Tonković (mlađi bračni par).

Svo četvoro uverljivo su oživeli nezadovoljstvo, razočarenje, zlobu, pakost u bračnim odnosima, a Šerbedžija je demonstrirao raskoš glumačkog talenta ciničnim i duhovitim prikazom svih nijansi nezadovoljstva zarobljenika u lošem braku.

Šerbedžija je igrao Džordža u BDP-u i 1991. godine u čuvenoj postavci Dušana Jovanovića.

“Taj komad je svevremen. Na tačan i briljantan način govori o osnovnim stvarima koje se dešavaju između muškarca i žene, o ljubavi, uz pomalo svađe, ponekad i mržnje”, izjavio je Šerbedžija nedavno u Beogradu, povodom povratka na scenu BDP-a.

Ko se boji Virdžinije Vulf

Druge festivalske večeri 28. Dana Zorana Radmilovića otvoren je i drugi Festival malih pozorišnih formi monodramom Mie Begović “Sve što sam prešutjela” - priča o njenom životu. Komad je pun samoironije i istine i prožimaju ga situacije iz života, ima i bolnih trenutaka o smrti njene sestre. Tek po gledanju te predstave, menja se uvreženo uverenje da je umetnički život glamurozan, budući da publika postaje svesna da je glumački hleb težak, gorak i naporan, saopštio je zaječarski teatar.

“Glumac ne postoji bez publike, bitna je i kritika, ali je publika ono što nas drži. Ovu monodramu sam puno puta igrala, ali je uvek iznova drugačija i zahteva mnogo koncentracije. Što sam starija, imam veću odgovornost, jer publika s punim pravom očekuje više od vas”, rekla je Mia Begović.

U okviru pratećeg programa Zoranovih dana, na sceni zaječarskog teatra izvedena je lutkarska predstava za odrasle “Hronolog” Državnog kuklen teatra iz Vidina, koja je svojevrsno putovanje izvan vremena i univerzuma, a prošle godine proglašena je za najbolju lutkarsku predstavu u Bugarskoj.

Trećeg festivalskog dana, 20. oktobra, na programu 28. Dana Zorana Radmilovića je predstava “Dok nas smrt ne razdvoji” prema tekstu Mire Furlan, u režiji Predraga Mikija Manojlovića i produkciji njegove Radionice integracije.

Na Festivalu malih pozorišnih formi u Centru za kulturu u Kotlujevcu biće izvedena “Krojcerova sonatom” u režiji Nebojše Bradića, u  kojoj igra Vlado Kerošević.

Zaječarsko pozorište otvorilo je 28. Dane Zorana Radmilovića premijerom predstave “Petra” Irfana Mensura, koja je van konkurencije za glavne nagrade, a do 25. oktobra publika će videti produkcije iz Beograda, Sarajeva, Zagreba i Banjaluke.

Sajt Narodnog pozorišta Timočke Кrajine Zoran Radmilović je zoranradmilovic.rs, a program festivala se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

*Fotografija na vrhu: Uručenje Zoranovog brka, foto: Pozorište Zoran Radmilović

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav