Nemačka razmatra formiranje ministarstva za usamljenost

Vlasti Berlina razmatraju da uvedu Ministarstvo za usamljenost, jer ova pojava poprima oblike epidemije u Nemačkoj, posebno u glavnom gradu.
Nemačka razmatra formiranje ministarstva za usamljenost
Foto: Pixabay
U Berlinu, gde živi oko tri i po miliona stanovnika, skoro polovinu svih domaćinstava čini jedna osoba, a najmanje 300 ljudi umre godišnje u stanovima, a da to niko ne zna ili ne primeti.
 
Svaka deseta osoba u Berlinu je usamljena, a ta epidemija posebno pogađa starija lica, navodi se u studiji Univerziteta Rur Bohum. Takođe, svaka peta osoba starija od 85 godina je usamljena.
 
Ovo pitanje preti da postane prava zdravstvena kriza jer, dugoročno gledano, i, prema aktuelnim istraživanjima, usamljenost povećava mortalitet u istoj meri kao i pušenje 15 cigareta dnevno.
 
Crveni krst je usamljenost nazvao "skrivenom epidemijom".
 
Nemački poslanici već su osmislili neka kreativna rešenja. Vlasti su 2017. godine uvele posebnu telefonsku liniju za starija lica koja praznike provode sami, a sve su glasniji zagovornici ideje da se po ugledu na Britaniju formira Ministarstvo za usamljenost.
 
Stranka CDU predložila je imenovanje zvaničnog komesara za usamljenost u Berlinu.
 
"Berlinu, rastućoj višemilionskoj metropoli treba ovakav jedan korak. Za taj posao potreban je neko ko će raditi puno radno vreme kako bi sve koordinisao", rekao je portparol CDU-a Maik Pen.
 
On je dodao da će, ako predlog prođe, komesar dobiti fond od oko 100.000 evra godišnje za svoje projekte.
  • Veki

    21.10.2019 00:21
    samoca je uzas
    kod mene je jos gore. imam 24 godine radim ko sestra. zivim na zapadu 3 godine. radim mnogo, vremena ni za sta. posle posla pravo kuci, I tako 6 dana. samoca jeziva. onda od muke ponovo pocnem da pusim. sad samujem a od nervoze i muke pusim kao nikad pre. cigara me malo utesi i smiri da ne skrenem

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin