• Search form

19.10.2019 | 11:14

Počeli 28. Dani Zorana Radmilovića

Počeli 28. Dani Zorana Radmilovića

Zaječarsko pozorište otvorilo je 28. Dane Zorana Radmilovića premijerom predstave “Petra” Irfana Mensura, a do 25. oktobra publika će videti produkcije iz Beograda, Sarajeva, Zagreba i Banjaluke, uz drugo izdanje Festivala malih pozorišnih formi u Centru za kulturu u Kotlujevcu.

Festival je otvorio 18. oktobra glumac Branko Cvejić koji je prvi put u Zaječaru i na festivalu posvećenom Zoranu Radmiloviću, sa kojim je, inače, igrao još na početku karijere.

“Možete li zamisliti mladog glumca koji stanuje u istoj zgradi u kojoj stanuje Zoran Radmilović. Kad je počela da se snima jedna serija, a to je bila prva sapunica koja je snimljena na našim televizijama, napisao ju je veliki pisac Aleksandar Popović i zvala se ‘Ceo život za godinu dana’, dobio sam ulogu da igram Zoranovog sina. Imao sam privilegiju da igram sa Zoranom, da svaki dan auto dođe po njega i po mene i da svakog jutra idemo zajedno na snimanje. I da on meni objašnjava: ‘Nisi valjda lud da učiš tekst unapred, to je budalaština. To ćemo mi u šminkernici zajedno, ponovimo dvatriput i onda znamo odlično, a kad se završi snimanje ništa ne znamo od toga, nemamo pojma’. Bilo je divno družiti se s njim. Bio je divan, duhovit, strašno duhovit, što je i pokazivao na sceni”, istakao je Cvejić uoči predstave “Petra”, koja nije u konkurenciji za glavne nagrade.

Žiri na čijem je čelu Nebojša Bradić dodelio je Zoranov brk glumici Tanji Bošković, koja je jednom već osvojila to priznanje, a odala je priznanje i Viktoriji Arsić, Nataši Petrović i Lani Karaklajić, koje takođe igraju u predstavi “Petra”.

“Ovo je naša zajednička nagrada. Nema pozorišta bez partnerstva koje je najfantističnija tekovina koju smo mogli da ponesemo u život mi koji smo imali sreću da igramo pored Zorana Radmilovića. On je bio čudesan partner. O tome bolje mogu da govore Mira Banjac i Caci Mihailović, jer su bili bliži sa njim. Nikada nije bio pojedinačan. On je zavisio od svojih partnera. Srećna sam ako sam i jednu mrlju tog dara bezočno ukrala od onih ljudi sa kojima sam igrala. Jedno od važnih mesta je i Zoran”, istakla je Tanja Bošković.

Publika će do 25. oktobra videti i predstave “Ko se boji Virdžinije Vulf”, koprodukciju Ulisis teatra iz Zagreba/Briona i Beogradskog dramskog pozorišta, u režiji Lenke Udovički, sa Radetom Šerbedžijom u jednoj od glavnih uloga, “Dok nas smrt ne razdvoji” Radionice integracije iz Beograda, prema tekstu Mire Furlan, u režiji Predraga Mikija Manojlovića, koji i igra u tom komadu, zatim “Sjećaš li se Doli Bel” sarajevskog Кamernog teatra 55, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića prema tekstu Abdulaha Sidrana, “Petrijin venac” Ateljea 212 iz Beograda, u režiji Bobana Skerlića prema tekstu Dragoslava Mihailovića, “Predstavu Hamleta u selu Mrduša Donja” Ive Brešana, u režiji Nikole Pejakovića i izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, te predstavu “Osama – kasaba u Njujorku” Zvezdara teatra iz Beograda, u režiji Darka Bajića prema tekstu Vladimira Kecmanovića.

Umesto ranije najavljene koprodukcije zaječarskog teatra i Narodnog pozorišta Priština “Žene iz Troje”, u režiji Nebojše Bradića, koja neće biti izvedena zbog opravdane sprečenosti jedne od glumica, u čast nagrađenih najavljena je za 25. oktobar predstava “Brodolomke” Kazališta Moruzgva iz Zagreba.

Direktor zaječarskog teatra i samog festivala Vladimir Đuričić i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić istakli su na svečanom otvaranju važnost očuvanja uspomene na Zorana Radmilovića.

“Posebno mi je drago što je ova sala već godinama u vreme festivala posvećenog našem Zoranu ovako puna, prepuna. Drago mi je što, za naše prilike u kojima živimo, u ovome gradu ne tako malom, gotovo da nema čoveka koji nije kupio kartu. To je samo dokaz da Zaječarci poštuju Zorana i to upravo zato da pokažemo koliko poštujemo i cenimo ovo pozorište, jedino profesionalno pozorište u Timočkoj Krajini”, rekao je Ničić i obećao da će se organizatori truditi da festival bude još bolji.

“Mislili smo da je prošle godine bio najbolji, ali ove godine je još bolji. Trudićemo se da naredni bude još bolji, sve to u čast velikana glume, našeg Zorana” rekao je Ničić.

Na otvaranju 28. Dana Zorana Radmilovića publici se obratio i episkop timočki Ilarion, rekavši da se, čitajući festivalski bilten, podsetio izvanredne krilatice “Umetnost je esencija lepote koja od zla treba da nas brani”. “To me je podsetilo na onu reč Dostojevskog da će lepota spasiti svet… Da smo kojim slučajem nekim vremeplovom otplovili vekovima unazad, bilo bi nezamislivo da ne samo episkop crkve bude u pozorištu, već i sami hrišćani. To je bilo zato jer u ono vreme pozorišta nisu imala karakter kao danas. U ovom vremenu današnjem jasno je da je pozorište plod Hristove nauke. Upravo smo čuli da je tema festivala porodica, što je svakako i briga naše svete crkve - očuvanje porodice”, dodao je on.

Uporedo sa programom 28. Dana Zorana Radmilovića, u Centru za kulturu u Kotlujevcu od 19. do 25. oktobra biće održan drugi Festival malih pozorišnih formi koji obuhvata izbor najboljih monodrama iz ovogodišnje produkcije u regionu.

Program tog festivala unutar festivala obuhvata monodramu “Sve što sam prešutjela” Udruge Art vita, u režiji Ivana Lea Lema prema tekstu Mie Begović, koja je i izvodi, zatim “Krojcerovu sonatu” Teatra Kabare iz Tuzle, u režiji Nebojše Bradića i izvođenju Vlade Keroševića, “Lov na srne” u izvođenju Srne Lango, koja potpisuje i režiju, “Spavaju li ribe” Tigar teatra iz Zadra, u izvođenju Vjere Vidov, “Ima neka tajna veza” prema tekstovima pesama koje je Duško Trifunović pisao za grupu Bijelo dugme, u izvođenju Milana Dimića iz Banjaluke, “Don Žuan iz Leušića” Srpske scene pri pozorištu za decu i mlade “Меrlin” iz Temišvara, u izvođenju Marka Adžića i “Kod kuće/ Kabul” Narodnog pozorišta iz Beograda, u izvođenju prvakinje Drame tog teatra Dušanke Stojanović Glid.

Prateći program 28. Dana Zorana Radmilovića obuhvata lutkarsku predstavu za odrasle “Hronolog” pozorišta iz Vidina, te “Seksi rublje” Kazališta iz Virovitice, kao i izložbu Miloša Šobajića u Galeriji Istorijskog arhiva i Draga Simića u Radul-begovom konaku. Zaječarsko pozorište uključiće se i u obeležavanje 50-godišnjice rada Milana Cacija Mihailovića, prijatelja Zorana Radmilovića i zaječarskog teatra.

Prošle godine, na 27. Danima Zorana Radmilovića, najboljim glumce proglašen je Borko Perić – nagrađen za ulogu u predstavi “Ustav Republike Hrvatske” Satiričkog kazališta “Kerempuh” iz Zagreba. Publika je najboljom predstavom proglasila novu verziju “Balkanskog špijuna”, u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, u režiji Tatjane Mandić Rigonat.

Sajt Narodnog pozorišta Timočke Кrajine Zoran Radmilović je zoranradmilovic.rs, a program festivala se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav