STAV RUSIJE JASAN, MEDVEDEV PORUČIO: Stav Rusije o poštovanju suvereniteta Srbije na Kosovu i rezolucije 1244! Uvek smo govorili da polazimo od pune podrške Srbiji, i tako će i ostati
Foto: Predsedništvo Srbije

ruski premijer u poseti beogradu

STAV RUSIJE JASAN, MEDVEDEV PORUČIO: Stav Rusije o poštovanju suvereniteta Srbije na Kosovu i rezolucije 1244! Uvek smo govorili da polazimo od pune podrške Srbiji, i tako će i ostati

Politika -

Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je danas u Beogradu da je Srbija jedna od nevelikog broja zemalja koja je Rusiji prijatelj koji na isti način ocenjuje istorijske događjaje u vreme sve većeg revizionizma.

"Ponekad prekrajanje istorije dobija odvratne forme, posebno kada se radi o nekim stvarima o kojima ne sme biti spora. Tačke gledišta su jedna stvar, ali neke stvari moraju biti iznad političke trgovine", rekao je Medvedev na konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Medvedev je izjavio da "ne idealizuje države".

"Narodi su istinski tvorci istorije. Naši narodi su ovde pobedili fašizam i oslobodili Evropu od koncentracionih logora, ubijanja i ropstva", izjavio je ruski premijer.

Prema njegovim rečima, iako je Drugi svetski rat sve dalje i dalje u istoriji, dogadjaji kao današnji su još važniji jer na današnje generacije pada odgovornost da očuvaju istorijsko sećanje.

"Kad smo danas polagali vence na groblju, došlo je mnogo mladih ljudi. Važno je da omladina razume koliko je vredan mir i koliko su naši preci uradili da bismo imali mir", rekao je Medvedev.

Ruski premijer je izjavio da Srbija i Rusija razmatraju probleme kao partneri i da imaju zadatak da odnose maksimalno razviju na osnovu pragmatičnosti kao i da je prijateljstvo zasnovano na pragmatizmu "deviza za budućnost".

Rusija, naveo je Medvedev, podržava evrointegracije Srbije dok je to "u interesu srpskog i ruskog naroda".

On je naveo da Rusija ima mnogo investicija u Srbiji, medju kojima i gasovod "Turski tok" za koji je izrazio uverenje da će uskoro proraditi, i naveo da danas potpisani sporazumi "svedoče o razvoju srpske ekonomije".

Medvedev je posebno izdvojio infrastrukturne projekte kao i sporazum o stvaranju centra za nuklearne nauke u Srbiji. Taj centar je, prema njegovim rečima, "znak da verujemo jedni drugima".

On je ponovio i stav Rusije o poštovanju suvereniteta Srbije na Kosovu i rezolucije 1244.

"Uvek smo govorili da polazimo od pune podrške Srbiji, i tako će i ostati", izjavio je Medvedev.

Medvedev se za kraj podsetio svoje posete Beogradu od pre tačno 10 godina i naveo da su tada vremenske prilike bile mnogo gore.

"Vreme je možda simbol naših odnosa", izjavio je ruski premijer.

Kurir.rs/Beta

Foto Predsedništvo Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track