Medvedev: Rusija za mirno rešenje kosovskog pitanja

Ruski premijer Dmitrij Medvedev danas boravi u Beogradu, a svečani doček mu je priređen ispred Palate "Srbija".
Obraćajući se poslanicima Skupštine Srbije, Medvedev je poručio da se Rusija zalaže za mirno rešenje za Kosovo, u skladu sa Rezolucijom 1244, kao i za partnerski odnos sa EU, bez nametanja izbora drugim zemljama između Istoka i Zapada.
 
"Želimo stabilan Balkan i saradnju sa svim zemljama na Balkanu", rekao je Medvedev u obraćanju u Skupštini Srbije.
 
On je podsetio da je i pre deset godina bio u Srbiji, dodajući da su i tada odnosi bili na visokom nivou, prijateljski, ali i da su i dalje u usponu i karakteriše ih međusobno veliko razumevanje. "Visoko cenimo da Srbija nije uvela sankcije Rusiji uprkos velikim pritiscima", rekao je Medvedev.
 
On je najavio da će 25. oktobra u Moskvi biti premijerka Srbije Ana Brnabić kako bi bio potpisan sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom koja funkcioniše na ravnopravnim osnovama, ostvarujući pragmatične interese članica.
 
Ruski premijer je prethodno prisustvovao vojnoj vežbi povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.
 
Medvedev je razgovarao o bilateralnim odnosima Srbije i Rusije, s predsednikom Aleksandrom Vučićem kao i sa premijerkom Anom Brnabić. Sa premijerkom Brnabić položio je vence na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu, a obrati se i poslanicima srpskog parlamenta.
 
Pored sporazuma o vraćanju nedostajućeg lista Miroslavljevog jevanđelja potpisuju se i sporazum o rekonstrukciji pruge Beograd-Bar od Valjeva do crnogorske granice, sporazum o izvoznom kreditu, o kontroli bilja, izgradnji centra za nuklearna istraživanja i o sprečavanju carinskih prekšaja u vazdušnom saobraćaju.
 
AP: Poseta Medvedeva Beogradu potvrda bliskih veza Srbije i Rusije
 
Američka agencija AP ocenila je da današnja poseta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji predstavlja "ilustraciju bliskih kulturnih, istorijskih i verskih odnosa Srbije i Rusije".
 
AP je preneo program posete Medvedeva koji je prisustvovao vojnom prikazu povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.
 
Američka agencija podsetila je na stav Srbije da ne ulazi u NATO, jednim delom zbog toga što je Alijansa bombardovala zemlju 1999. godine kako bi se okončao sukob na Kosovu i citira današnju poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića posle vojng prikaza, da će Srbija znati "kako da zaštiti svoje nebo, zemlju i ljude".
 
Rusija pomaže Srbiji da ojača vojsku, iako Beograd formalno teži članstvu u EU, dodao je AP navodeći da je Moskva nedavno pojačala napore da obnovi svoj uticaj među nekadašnjim komunističkim državama istočne Evrope. Ti napori izazivaju zabrinutost na Zapadu koji želi da Balkan, posle ratova devedestih godina, vidi integrisanu EU i NATO.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija