19. oktobar  2019. 11.12  →  15.23 | Izvor: Tanjug

Moskva: Prekid vatre u Siriji prekršen 18 puta

BEJRUT -

Komanda sirijskih Kurda saopštila je danas da se Turska ne pridržava sporazuma o prekidu vatre, jer nije prekinula opsadu ključnog grada na severoistoku Sirije Ras al-Ajn, javlja AP. Moskva: Prekid vatre u Siriji prekršen 18 puta.

Sirijske demokratske snage pozvale su američkog potpredsednika Majka Pensa, koji je posredovao u postizanju sporazuma s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, da utiče na Tursku da poštuje dogovor o petodnevnom prekidu vatre.

sirija, ras, al, ajn

Moskva: Prekid vatre u Siriji prekršen 18 puta

Ruski posmatrači registrovali su 18, a turski 11 slučajeva kršenja sporazuma o prekidu vatre u severoistočnoj Siriji u poslednjih 24 časa, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Ruska strana u rusko-turskoj komisiji za praćenje kršenja prekida vatre registrovala je 18 slučajeva otvaranja vatre", a turska 11, kaže se u saopštenju, prenosi TAS S.

Dodaje je da je ruski Centar za pomirenje sukobljenih strana imao u poslednja 24 časa dve humanitarne operacije.

AP navodi da je taj pogranični grad test za realizaciju sporazuma koji predviđa i da se kurdske snage povuku iz tog područja.

Opoziciona sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Velikoj Britaniji, saopštila je danas da su snage sirijskih pobunjenika koje podržava Turska sprečile juče konvoj s medicinskom pomoći da uđe u Ras al-Ajn.

AP: Treba li Amerika da povuče nuklearne bombe iz Turske?

Loši odnosi SAD i Turske zbog turske ofanzive u Siriji ponovo u žižu javnosti vraćaju pitanje da li Vašington treba da ukloni nuklearne bombe koje su raspoređene u turskoj aviobazi Indžirlik.

Kako navodi AP, to je komplikovano pitanje, između ostalog jer američka vlada ne priznaje javno lokacije svog nuklearnog oružja u inostranstvu.

Ipak gotovo da je javna tajna da je oko 50 američkih termonuklearnih bombi B-61 uskladišteno pod jakom stražom u vazduhoplovnoj bazi Indžirlik, na jugu Turske.

Predsednik Donald Tramp je ove nedelje implicitno priznao postojanje nuklearki u Turskoj kada je na pitanje novinara o bezbednosti bombi odgovorio da je "siguran u to".

U Turskoj, koja je članica u NATO, nalaze se američke nuklearne bombe već 60 godina, pa bi, kako se ocenuje, uklanjanje tog oružja predstavljalo diplomatski problem.

Ne postoje dokazi da je nuklearno oružje u Indžirliku, koje je u blizini sirijske granice, neposredno ugroženo, ali su odnosi Vašingtona i Ankare možda i na istorijskom minimumu zbog ofanzive u Siriji.

"Njihovo ponašanje tokom poslednjih godina je bila užasno. Želim da kažem da oni ispadaju iz zapadne orbite", rekao je američki ministar odbrane Mark Esper, dodavši da je Turska kupila ruske protivraketne sisteme uprkos ponovljenim upozorenjima da to ne čini.

Pentagon je u julu isključio Tursku iz svog programa razvoja aviona F-35 jer je Ankara odbila da obustavi kupovinu ruskog raketnog sistema S-400.

To je bio veliki udarac za američko-turske odnose.

Iako neki američki eksperti za kontrolu naoružanja smatraju da bi bombe koje se trenutno nalaze u Indžirliku bile bezbednije u nekoj drugoj članici NATO, Pentagon je odbio da to komentariše.

Nuklearne bombe u Turskoj su deo mreže od oko 150 komada američkog nuklearnog oružja koje je u evropskim zemljama - u Belgiji, Italiji, Nemačkoj i Holandiji.

Turska: Uhapšeni odbegli pripadnici ID

Turski ministar unutrašnjih poslova saopštio je da je 41 osumnjičeni pripadnik Islamske države ponovo zarobljen posle bega iz logora ranije ove sedmice u Siriji, tokom borbi između turskih i kurdskih snaga.

Sulejman Soilu je rekao za turske medije da je 195 drugih osumnjičenih terorista već privedeno.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je sirijske kurdske snage za oslobađanje oko 750 članova Islamske države i njihovih porodica usred ofanzive turskih snaga.

Kako prenosi AP, zarobljenici koji su turske nacionalnosti su već kombijem prebačeni u Tursku, gde će im biti suđeno.

Mediji prenose da su pripadnike Islamske države zarobile sirijske opozicione snage koje podržava Turska.

Strani državljani, od kojih su mnogi Evropljani, biće prebačeni u zonu pod kontrolom Turske u severnom Alepu.

Akar: Ako ne bude primene dogovora,Turska nastavlja ofanzivu

Turska vojska spremna je da nastavi ofanzivu na severu Sirije ako ne bude u potpunosti primenjen dogovor sa Vašingtonom o privremenom zaustavljanju sukoba, dok se ne povuku kurdski borci, izjavio je danas turski ministar odbrane Hulusi Akar.

"Prekinuli smo operaciju na pet dana. Za to vreme, teroristi će se povući iz bezbedne zone, njihovo oružje će biti prikupljeno, a položaji uništeni. Ako se to ne dogodi, mi ćemo nastaviti operaciju", rekao je Akar.

On je dodao da su turski vojnici spremni da odu bilo gde, kada dobiju naređenje, prenosi Rojters.