"Odluka SAD je nehumana, surova, nefer i genocidna"

SAD su uvele nove sankcije Kubi zbog kršenja ljudskih prava u toj zemlji ali i zbog podrške Havane predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru.

Svet

Izvor: B92

Subota, 19.10.2019.

10:34

Foto: Depositphotos, Bennian, 128773358

Ministarstvo trgovine je navelo da poništava postojeće dozvole za iznajmljivanje aviona kubanskim državnim avioprevoznicima i da neće izdavati nove.

Sankcije će takodje obuhvatiti i više strane robe koja sadrži američke delove. Navedeno je da te mere treba da kazne kubansku vladu zbog represije nad svojim gradjanima i zbog podrške vladi Venecuele, optužene za kršenje ljudskih prava i razaranje ekonomije.

"Ovaj akt ministarstva trgovine šalje novu jasnu poruku kubanskom režimu - odmah moraju prestati sa svojim rušilačkim ponašanjem kod kuće i u inostranstvu", naveo je ministar trgovine Vilbur Ros.

Kubanski predsednik Migel Dijas Kanel je osudio američku odluku i na Tviteru je nazvao "nehumanom, surovom, nefer i genocidnom".

Odnosi SAD i Kube su se pogoršali od ulaska Donalda Trampa u Belu kuću. Njegova vlada je ograničila putovanja na Kubu i uvela nove ekonomske sankcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: