• Search form

19.10.2019 | 03:06

Osnovana Regionalna unija teatara

Osnovana Regionalna unija teatara

Predstavnici šest pozorišta iz šest glavnih gradova bivših jugoslovenskih republika potpisali su 18. oktobra u Beogradu Protokol o saradnji, čime je zvanično osnovana Regionalna unija teatara u cilju razmene predstava i rada na koprodukcijama.

Prvi program Unije, koju je inicirao direktor Beogradskog dramskog pozorišta Jug Radivojević, biće festival predstava svih članica od 1. do 6. decembra u BDP-u, a zatim i u ostalim gradovima.

Pored Radivojevića, Protokol o saradnji potpisali su u Skupštini Beograda Sofija Kunovska iz Dramskog teatra u Skoplju, Vedran Fajković iz Kamernog teatra 55 u Sarajevu, Dušan Kovačević u ime Gradskog pozorišta u Podgorici, Barbara Hing Samobor iz Mestnog gledališča u Ljubljani i Duško Ljuština u ime Kazališta Ulysses iz Zagreba/Briona.

Dobrodošlicu gostima i uspešan rad Unije poželeo je predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, ističući zadovoljstvo zbog, kako je rekao, jednog od najvećih kuturnih događaja u poslednjih desetak godina na prostorima  bivše Jugoslavije.

“Mislim da je kultura ta koja najbrže otvara vrata među ljudima, najbolje spaja narode i da je ovo nešto što će biti opšte prihvaćeno u svim glavnim gradovima bivših jugoslovenskih republika. Drago mi je što će prvi festival biti u Beogradu i što ćemo imati prilike da budemo domaćini našim gostima iz Ljubljane, Zagreba, Sarajeva, Podgorie i Skoplja”, izjavio je Nikodijević.

Domaćin festivala, glumac i član Upravnog odbora BDP-a Milorad Damnjanović pozdravio je goste u ime ansambla i celog kolektiva.

“Vrlo smo uzbuđeni zbog ovoga što se dešava danas zato što to nama i kao glumcima i kao teatru otvara mnoga vrata”, rekao je Damnjanović, navodeći da su se upravnici šest pozorišta sastali 25. juna sa namerom da “institucionalizuju ideju o saradnji srodnih pozorišta iz regiona sa ciljem da se kroz različite vidove saradnje međusobno  predstave dostignuća i prikažu aktuelne teme i ideje u oblasti umetnosti u regionu”.

Prvi cilj, kako je dodao, jeste da publika BDP-a i Beograda vidi reprezentativne predstave ovih pozorišta, kao i da publika u svim ovim gradovima vidi najbolje predstave BDP-a.

Festival revijalnog karaktera otvoriće 1. decembra premijera predstave BDP-a “Liliom”, u režiji Ane Tomović. Zatim će Kazalište Ulysses doći sa predstavom “Bakhe”, Gradsko pozorište iz Podgorice izvešće “Don Kihota”, Kamerni teatar 55 predstavu “Žaba”, Dramski teatar iz Skoplja “Kralja Ibija”, a Mestno gledališče iz Ljubljane “Tih udah”.

“Drugi cilj stvaranaj Unije je pravljenje velikih koprodukcija, čemu se takođe kao glumci radujemo, a siguran sam da će se radovati i publika da na sceni vidi zajedno glumce iz ovih pozorišta”, rekao je Damnjanović.

Prva koprodukcija Regionalne unije teatara je predstava “Ko se boji Virdžinije Vulf” (Ulysses i BDP), koja je premijeru imala i na Brionima i u Beogradu, a od 1. oktobra je na stalnom repertoaru BDP-a.

Duško Ljuština je primetio da je najstariji među prisutnima i da je “već učestvovao u stvaranju jedne takve unije na ovim prostorima, nekada davno, unije koja se zvala KPGT”, kao i da je učestvovao u projektu “Pika, točka, tačka” sa filharmonijama Ljubljane, Zagreba i Beograda.

Nova unija, prema njegovom rečima, “sasvim sigurno je jedan kazališni praznik, i to veliki”, ali ne može daleko da dobaci bez pomoći medija, bez obzira na sve lepote i kvalitete divnog i teškog glumačkog posla.

“Kada bi novinari pratili kazalište tako kao što prate politiku, onda bi i te politike bile lepše, bolje, plemenitije i uspešnije. Nas nije iz srednjeg veka dovezla dovde parna lokomotiva. Mi smo ovde došli obrazovanjem, pismom i kulturom”“, poručio je Ljuština.

Dušan Kovačević je izrazio zadovoljstvo zbog osnivanja Unije, o čemu je, kako je rekao, i sam već neko vreme razmišljao, ali ga je Jug Radivojević pretekao.

“Na kulturološkom nivou je dobro da se zdravo nadmećemo, razmenjujemo, obogaćujemo i svoje scene i svoje narode drugim kulturama, a kao umetniku, glumcu drago mi je što ću moći da igram u drugim gradovima i to često”, rekao je Kovačević, pominjući plan da se festival održava na svaka dva meseca u po jednom pozorištu koje je član Unije.

Vedran Fajković je primetio da je “Sarajevo, budući geografski smešteno u sredinu naših država i zbivanja, vrlo često bilo domaćin raznim okupljanjima umetnika”.

“Nama ta ideja nije strana. Ono što se u takvim prilikama dešava, bilo da je reč o teatru, filmu, muzici, jeste da se Sarajevo probudi i postane ono neko staro Sarajevo, grad koji raširi ruke  i oberučke dočeka sve goste, dočeka ih i isprati sa osmehom i aplauzom. Ta ideja da ljudi iz ovih naših srodnih grana dođu, da se predstave, da se upoznaju, druže - veoma je plemenita. Nažalost, za neke je još uvek neobična, ali za nas koji se bavimo kulturom, umetnošću, ona je potpuno prirodna”, istakao je Fajković.

Sofija Kunovska je dodala da treba vratiti energiju koju su nekada imali festivali na ovim prostorima i nastaviti komunikaciju koja je iz raznih razloga prekinuta.

“Uspostavljanjem ovog festivala mi uspostavljano novi pozorišni praznik. Mislim da je to zdravo za duhovnost svih građana naših zemalja, a zdravo je i za profesionalce koji se bave pozorištem. Za glumce i reditelje, ali i za pozorišnu kritiku koja sve manje ima mogućnost da se razvija u našim sredinama, izolovanim u manjim okvirima. Izaći iz okvira svog pozorišta, svoje zemlje, komunicirati sa ljudima iz drugih pozorišta i zemalja dobro je za celu našu profesionalnu ekipu, a i za sve ljubitelje pozorišta”, izjavila je Sofija Kunovska.

Barbara Hing Samobor otkrila je da ima jaku emocionalnu vezu sa Beogradom, koja potiče od njenog pokojnog oca Andreja Hinga (književnika, dramskog pisca i direktora više pozorišta), te da je od detinjstva volela Beograd.

“Kao direktorka MGL-a pratila sam naše predstave u više pozorišta u ovom gradu. Beograd ima vrlo dobru publiku koja dosta stručno gleda predstave. Zahvalna sam i sretna zbog inicijative BDP-a da se ovaj krug proširi i da mladim ljudima, sa kojima najviše radim jer članovi ansambla MGL-a imaju u proseku 28 godina, omogućim put po svim ovim zemljama, ovu rutu, svake godine. Zahvalna sam i sretna i zato što će svi ovi teatri i njihovi glumci doći u Ljubljanu”, rekla je Barbara Hing Samobor.

Kako je dodala, kad god gostuje neko pozorište iz ove regije, sala MGL-a je puna i bez posebnog angažmana PR odeljenja.

Jug Radivojević je istakao da je Beogradsko dramsko pozorište od samog osnivanja 1947. godine bilo okrenuto ka svetu i imalo tendenciju da bude inovativno, moderno i da ide u korak sa vremenom.

“Jedan od mojih primarnih ciljeva kada sam došao na mesto direktora BDP-a 20. maja bio je da se ovaj događaj desi. Zahvaljujem kolegama koje su tako brzo prepoznale ideju i tako brzo reagoval”“, rekao je Radivojević, ocenjujuću da je “ovaj događaj od izuzetne važnosti za kulturu čitavog regiona”.

“Naša Regionalna unija teatara je već dobila svoju skraćenicu – RUTA, sa idejom da je to naš zajednički put, zajednički pravac i naše zajedničko putovanje”, izjavio je Radivojević.

*Foto: Beoinfo

(SEEcult.org)

Gott liebt die Serben, Rasa Todosijevic
Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav