Umesto da bacimo hranu, možemo da je poklonimo

U Srbiji se godišnje baci 250.000 tona hrane, a pokloni tek 3.000 tona. Od sledeće godine taj broj mogao bi da se poveća, pošto će nas od donacije deliti jedan klik.

Prvi put u Srbiji biće moguće da se klikom donira hrana – zahvaljujući digitalnoj platformi koja će početi da radi u junu.

"Nama je istinski cilj da obezbedimo što redovnije donacije i što veće količine namirnica kako bismo podmirili potrebe što većeg broja korisnika", kaže Radmila Ivetić iz Banke hrane Beograd.

Projekat "Pomažemo da imaju i oni koji nemaju", koji se već tri godine realizuje u 35 gradova Srbije, tako će se nadograditi. Zahvaljujući njemu, dnevno oko 9.000 socijalno ugroženih dobija hranu.

"Naši ciljevi i saradnja sa Bankom hrane i platforma sa UNDP-a jeste da otvorimo nove kategorije porizvoda koje ćemo moći da doniramo, kao što su sveže mleko, mlečni proizvodi, pakovani proizvodi", navodi Milena Jević Gledović, potpredsednica pravnih poslova i zaštite resursa kompanije "Delez Srbije".

Stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji Fransin Pikap rekla je da hrane u svetu ima dovoljno i da je samo bitan način njene preraspodele.

"U Srbiji se godišnje baci oko 250.000 tona hrane, što je godišnje oko 35 kilograma po glavi stanovnika. Bacanje hrane je i pitanje održivog razvoja", istakla je Fransin Pikap.

U godišnjem izveštaju UN navodi se da je broj ljudi koji se suočavaju sa hroničnim nedostatkom hrane sa 804 miliona u 2016. porastao na 821 milion u 2017. godini, čime je preokrenut pozitivan trend prethodnih godina. Najviše gladnih je u Južnoj Americi i Africi.

"Bez obzira na to što je četvrtina našeg stanovništva u riziku da bude siromašna, broj siromašnih se ipak smanjuje, a sredstva koja se odvajaju za socijalne potrebe države su sve veća. Ove godine je to 126 milijardi dinara", ukazala je ministarka zadužena za demografiju Slavica Đukić Dejanović.

U Evropi se godišnje baci oko 90 miliona tona hrane, što je 140 milijardi evra, podaci su Svetskog fonda za prirodu. Istraživanja pokazuju da se najviše bacaju hleb, meso i mleko.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво