Linkovi

Tramp: Pauza u sukobima u Siriji se poštuje


Sirijski opozicioni borci prelaze granicu između Turske i Sirije, 18. oktobra 2019.
Sirijski opozicioni borci prelaze granicu između Turske i Sirije, 18. oktobra 2019.

Predsednik Tramp izjavio je da je petodnevni prekid vatre duž sirijsko-turske granice nastavljen, iako je ranije tokom dana došlo do granatiranja i paljbe iz automatskog oružja.

"Bilo je neke snajperske i minobacačke vatre ali je to brzo eliminisano, i vratili su se kompletnoj pauzi", rekao je Tramp novinarima.

Predsednik Tramp je rekao da je Islamska država "pod kontrolom" i da su Kurdi veoma zadovoljni razvojem situacije. "Preuzeli smo kontrolu nad naftom na Bliskom istoku. Nafta o kojoj smo govorili, o kojoj svi brinu. Amerika ima kontrolu nad tim. I ne puca se."

Izveštaji o paljbi u Siriji, Erdogan tvrdi da su to dezinformacije
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

Sukobi turske vojske i Kurda nastavljeni su u petak ujutru uprkos dogovoru o petodnevnom prekidu vatre koji je u četvrtak objavio američki potpredsednik Majk Pens. Zvanična Ankara, pak, kaže da je dogovorena samo “pauza”, i da je kurdskim borcima dato 120 sati da se povuku iz severoistične Sirije. Turski predsednik Erdogan demantovao je izveštaje o novim sukobima u razgovoru sa novinarima u Ankari.

“Prijatelji, ne znam odakle dobijate informacije. Ali prema vestima koje ja dobijam od ministra odbrane – nema govora o sukobima. To su sve spekulacije, dezinformacije. Ne obraćajte pažnju na to, hajde da ojačamo korake koje sada preduzimamo.”

Predsednik Tramp 9. oktobra je uputio pismo turskom predsedniku Erdoganu upozoravajući ga zaustavi invaziju na severoistoku Sirije.
Predsednik Tramp 9. oktobra je uputio pismo turskom predsedniku Erdoganu upozoravajući ga zaustavi invaziju na severoistoku Sirije.

Nešto ranije, u Istanbulu, Erdogan je komentarisao pismo koje je prošle nedelje dobio od predsednika Trampa koji ga je pozvao da pristane na primirje, rečima – “ne budi grubijan, ne budi lud.”

"Dok je sastanak SAD i Turske bio u toku, to pismo, koje nije u duhu političke I diplomatske učtivosti – pojavilo se u medijima. Naravno da ga nismo zaboravili, ali zbog uzajamne ljubavi I poštovanja ne bavimo se time. Za nas to pitanje nije prioritet. Ali uradićemo šta je potrebno kada dođe vreme za to.”

Organizacija Amnesti Internešnel objavila je izveštaj da turski vojnici i paravojne snage koje su im saveznici vrše ratne zločine na severoistoku Sirije. Turski predsednik odbacio je I te navode.

Izbeglički kamp al-Hol u Siriji, 17. oktobra 2019.
Izbeglički kamp al-Hol u Siriji, 17. oktobra 2019.

Predsednik Tramp u četvrtak je na političkom mitingu u Teksasu dogovor sa Ankarom predstavio kao pobedu.

“Veliki dan za Kurde, sjajan dan za civilizaciju. A mi smo dobili sve o čemu smo mogli da sanjamo.”

Sukob Turske i Kurda uporedio je sa tučom u školskom dvorištu.

“Ponekad treba da ih pustite da se biju, kao dva deteta. Pustite da se pobiju…”

“Tuča” je dovela do pogibije najmanje 700 terorista, kako ih naziva predsednik Erdogan. Međutim, prema saopštenjima Kurda, od početka turske invazije ubijeno je 218 civila, medju njima 18 dece. Više od 160.000 ljudi moralo je da napusti svoje domove.

Na Kapitol hilu, i republikanci i demokrate kritikuju predsednika Trampa što je Turskoj dao ono što je želela.

“Zar smo tako slabi i tako nesposobne diplomate da Turska diriguje poteze Sjedinjenih Država. Turska?”, postavio je pitanje republikanski senator iz Jute, Mit Romni.

“Uz dužno poštovanje, meni ovo ne izgleda kao primirje”, izjavio je senator sa Floride, republikanac Marko Rubio.

Bivši šef Pentagona, general Džim Matis na svečanoj večeri odgovorio je na izjavu predsednika Trampa da je "najprecenjeniji general".
Bivši šef Pentagona, general Džim Matis na svečanoj večeri odgovorio je na izjavu predsednika Trampa da je "najprecenjeniji general".

Predsednikovu odluku o povlačenju iz Sirije kritikovao je i njegov bivši sekretar za odbranu Džejms Matis. Dan pošto ga je Tramp navodno nazvao “najprecenjenijim generalom na svetu”, Matis je, na jednoj humanitarnoj večeri katoličkih organizacija, odgovorio:

“Nisam samo precenjen, ja sam najveći najprecenjeniji general na svetu… Ali čast mi je da me Donald Tramp tako vidi jer je Meril Strip nazvao precenjenom glumicom. Onda sam ja, izgleda, Meril Strip među generalima. Iskreo, to meni zvuči dosta dobro, Meril i ja smo bar imali neke pobede.”

Turska invazija počela je ubrzo nakon što je predsednik Tramp doneo odluku o povlačenju američkih vojnika iz severoistočne Sirije. Borci Islamske države koji su, iskoristivši sukobe, pobegli iz zatvora u tom delu Sirije, na društvenim mrežama sada prete pokoljom Kurdima, koje nazivaju napuštenim američkim saveznicima.

XS
SM
MD
LG