Kitarovićeva i Plenković o ćirilici

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović u petak je komentarisala odluku vukovarskog Gradskog veća o ćirilici.

Izvor: Tanjug

Petak, 18.10.2019.

20:01

Kitarovićeva i Plenković o ćirilici
Ilustracija: EPA-EFE/ Christian Bruna

Grabar-Kitarović je rekla da je u ovom trenutku bitno da još nisu sazreli uslovi za ćirilične ploče i slično, da najpre treba rešiti velike stvari, a zatim učiniti korake koji će "omogućiti svima da ostvare nova radna mesta".

"U ovom trenutku još nisu sazreli uslovi za ćirilične ploče s obzirom da i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina predviđa da sva ta prava moraju biti u svrhu suživota između većinskog hrvatskog naroda i manjina, odnosno da treba poštovati prava većinskoga hrvatskog naroda", tvrdi Grabar-Kitarović, prenela je Hina.

"Radila sam u mirnim reintegracijama, mogu reći da su postignuti rezultati veći nego što se neko nadao. Hrvati i Srbi, koji su tada imali dovoljno hrabrosti, dogovorili su se o zajedničkom životu, a Hrvatska je prva pokazala da ne želi više rat, nego je pristala na neke uslove iako ja verujem da se to moglo rešiti i drugim putem", navela je ona.

Kako je ustvrdila, hrvatsko državno vođstvo je potvrdilo da ne želi rat, već da želi mirnu državu i suživot sa Srbima i drugim nacionalnim manjinama.

Oglasio se i hrvatski premijer Andrej Plenković koji je poručio iz Brisela kako u Vukovaru treba voditi politiku koja ide prema smirivanju tenzija, pomirenju, suživotu, boljem razumevanju većinskog hrvatskog naroda s pripadnicima srpske manjine.

O jutrošnjem incidentu u vukovarskom Gradskom veću kazao je da "ima premalo informacija", jer je bio na sastanku Europskog saveta.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava napravio je ranije danas incident na sednici Gradskog veća Grada Vukovara, kada je na pod bacio predlog statuta Vukovara na ćirilici.

Peredlog statuta mu je dao odbornik SDSS-a Srđan Kolar, nakon odluke Veća da se nisu se stekli uslovi za ravnopravnu upotrebu ćirilice u Vukovaru.

Na statutu koji je Kolar predao Penavi naslov je bio ispisan ćiriličnim pismom, dok je podnaslov na latinici na kome piše "Da se bolje razumemo", što je i naslov kampanje Srpskog narodnog vijeća koja ima za cilj skidanje stigme sa ćirilice, prenosi zagrebačka N1 televizija.

Penava je prethodno izjavio da nisu, kako je rekao, ispunjeni potrebni preduslovi da bi se uvela posebna prava u okviru ravnopravne upotrebe jezika i pisma srpskoj manjini u Vukovaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: