Dostupni linkovi

Tramp: Erdoan želi da primirje u Siriji uspe


Donald Tramp
Donald Tramp

Predsednik SAD Donald Tramp u petak je saopštio da je razgovarao s turskim predsednikom Redžepom Taipom Erdoanom koji mu je rekao da je na severoistoku Sirije došlo do "manje" snajperske i minobacačke vatre uprkos prekidu vatre, ali da je ona brzo eliminisana.

"Rekao mi je da je vrlo brzo eliminisana manja snajperska i minobacačka vatra. Veoma želi da primirje ili pauza uspeju", naveo je Tramp u postu na Tviteru. "Isto tako, Kurdi žele da se to dogodi, kao i konačno rešenje", napisao je Tramp.

Granatiranje i pucnjava su se čuli u petak ujutru u severnoistočnom sirijskom gradu Ras al Ainu, dan nakon primirja koje su dogovorili Turska i Sjedinjene Američke Države.

Granatiranje Sirije nakon sporazuma o primirju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Turska vojska granatirala je područja u Siriji u kojima žive civili, saopšteno je u petak ujutru iz "Sirijskih demokratskih snaga" (SDF), predvođenih Kurdima.

Portparol SDF-a Mustafa Bali rekao je da turska vojska, uprkos sporazumu o prekidu vatre, nastavlja sa vazdušnim i artiljerijskim napadima na položaje kurdskih boraca i na civilna naselja.

On je objasnio da je turska vojska granatirala grad Ras el Ajn na severoistoku Sirije.

Dopisnik Rojtersa iz turskog grada Džejlanpinar, koji se graniči sa Ras el Ajnom, javio je ranije da se u ovom sirijskom gradu čula pucnjava i granatiranje.

Međutim, predsednik Turska Redžep Tajip Erdoan je negirao da je njegova armija nastavila operacije nakon sinoćnjeg dogovora sa američkim potpredsednikom Majkom Pensom o petodnevnom prekidu vatre, kako bi se omogućilo povlačenje kurdskih jedinica iz “zone bezbednosti” koju Ankara namerava da stvori u cilju povratka oko dva miliona sirijskih izbeglica koji su pronašli utočište u Turskoj.

Ankara se u četvrtak složila s Vašingtonom da zaustavi svoju operaciju na severu Sirije protiv kurdske milicije dok se ona povlači iz pogranične regije.

XS
SM
MD
LG