Vesti

0

Kompanija Delez i UNDP pokreću onlajn platformu za doniranje viškova hrane

Autor: AP

Izvor: Beta

Kompanija Delez i UNDP pokreću onlajn platformu za doniranje viškova hrane

Izvor: Foto: Pixabay

Ministarka bez portfelja, zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je na panel diskusiji "Jednim klikom do donacije" da je u Srbiji jedna četvrtina građana u riziku od siromaštva i da je ove godine za socijalnu pomć izdvojeno 126 milijardi dinara.

"Doniranje hrane preko Banke hrane, kao što čini Delez, treba da bude model i za druge kompanije", rekla je Đukić Dejanović.

Dodala je da država mora imati dva koloseka, jedan da stvara uslove da što više ljudi živi od svog rada i da ima što manje onih kojima je potrebna socijalna pomoć, ali i da ugroženima pomogne.

"Doniranje hrane omogućava da se deluje u skladu sa prvim ciljem održivog razvoja, borbom protiv siromaštva i drugim, borbom protiv gladi", rekla je Đukić Dejanović.

Istakla je da u Srbiji ima 400.000 dece koja su u riziku od siromaštva i da se moraju mapirati svi pojedinačni slučajevi kako bi se mogao utvrditi prioritet u dodeli pomoći.

"U selima Srbije ima starica koje nisu imale više od dva para obuće u životu i to je izazov za sve nas", rekla je Đukić Dejanović.

Potpredsednica pravnih poslova i zaštite resursa u Delez Srbija Milana Jević Gledović rekla je da ta kompanija četiri godine donira voće i povrće Banci hrane.

"Sada smo u prilici da razvijemo model koji će proces doniranja učiniti jednostavnijim za krajnjeg korisnika, ali i uključiti veći broj humanitarnih organizacija", rekla je Jević Gledović i najavila da će platforma početi da funkcioniše sredinom sledeće godine.

Dodala je da je ta kompanija za prve tri godine donirala 3.000 tona hrane, a cilj je da se asortiman proširi na sveže mleko i mlečne proizvode i druge artikle. 

Stalna predstavnica UNDP u Srbiji Fransin Pikap rekla je da se u Srbiji godišnje baca 250.000 tona hrane ili u proseku 35 kilograma po osobi.

"Hrane ima dovoljno i niko ne bi ostao gladan da se ne baca, već se pravilno distribuira", rekla je Fransin Pikap i dodala da nije dobro bacati hranu i na taj način rasipati resurse.

Iskorišćavanjem hrane bi se, kako je rekla, smanjilo i zagađenje životne sredine jer deponije odbačene hrane emituju štetne gasove staklene bašte i na trećem su mestu po emisiji posle Kine i Amerike.

Istakla je da se razvijaju i projekti koji bi prikupljali plastiku i reciklirali je i da su pokrenuti u Indiji, a da vlade i kompanije treba da stvaraju uslove za cirkularnu ekonomiju.

Predsednica Udruženja Banke hrane Radmila Ivetić rekla je da 70 organizacija svakog meseca podeli 75 tona voća i povrća socijalno ugroženim građnima među kojima su majke sa decom, deca bez roditelja, penzioneri i invalidi.

"Cilj nam je da dobijemo što više hrane i da donacije budu redovne, a digitalna platforma će nam omogućiti da se na jednostavan način vidi u kom marketu ima viška neprodate hrane koja, umesto da se baci, može da se podeli", rekla je Ivetić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR