Mirović priznao krivično delo, Crta poziva tužilaštvo da reaguje

Igor Mirović, predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine priznao je javno da je počinio krivično delo zloupotrebe javnih resura u političke svrhe. Zbog toga je nevladina organizacija Crta pozvala nadležno tužilaštvo i Agenciju za borbu protiv korupcije da hitno reaguju i pokrenu postupke protiv predsednika pokrajinske vlade i člana predsedništva SNS-a.
Naslovna fotografija: Crta

Na pitanje novinarke N1 zašto su vozač i službeno vozilo pokrajinske vlade bili u Lučanima na dan lokalnih izbora prošle godine, Mirović je odgovorio da je “službeno vozilo u Lučanima bilo po njegovom nalogu”.

“Čuo sam da Đilas deli ogroman novac, ovaj novac 623 miliona evra koji je od 2004. uzeo od građana Srbije. Radi ilustracije, budžet Novog Sada je 250 miliona evra. Pa sam onda poslao vozača da proveri da li je to tačno, na sreću, ispostavilo se da nije tačno”, rekao je Mirović u izjavi za televiziju N1.

Kako se navodi u saopštenju organizacije Crta, “Mirović je svojom izjavom pokazao da je zaboravio da nije pozvan ni nadležan da resursima pokrajinske vlade i o trošku građana Vojvodine i Srbije proverava glasine o političkim protivnicima”.

“Rugajući se činjenici da su na izborima u Lučanima uočene mnogobrojne nepravilnosti, g. Mirović se praktično ruga javnosti i zakonima. Ako institucije ne budu sankcionisale takvo ponašanje visokog državnog funkcionera, biće to dokaz odsustva vladavine prava”, kaže Raša Nedeljkov, programski direktor Crte.

Crta podseća javnost da su nakon izbora u Lučanima podnete krivične prijave protiv odgovornih lica u 16 javnih preduzeća i ustanova za čija vozila je utvrđeno da su bila prisutna u Lučanima tokom izbornog dana.

Poslednju u nizu krivičnih prijava, Crta je podnela samo pre nekoliko dana protiv NN lica u Izvršnom veću AP Vojvodine, a kako kažu iz organizacije, “gospodin Mirović je svojim javnim priznanjem olakšao posao tužilaštvu, odredivši sebe kao lice koje mora da bude krivično gonjeno”. 

Naslovna fotografija: Crta