AMERIKA ZARATILA SA EU! Od ponoći počeli da deru evropsku robu od carina, evo koje države najviše stradaju!
Foto: Profimedia

NAOPAKO!

AMERIKA ZARATILA SA EU! Od ponoći počeli da deru evropsku robu od carina, evo koje države najviše stradaju!

Planeta -

VAŠINGTON - SAD su u ponoć između četvrtka i petka uvele tarife na uvoz evropske robe vredne 7,5 milijardi dolara.

Vašington je ovu meru najavio kao odgovor na subvencije koje su neke evropske vlade odobrile "Erbasu", kako bi nadoknadio štetu od 7,5 milijardi dolara koju je, kako tvrdi, zbog nelojalne tržišne konkurencije pretrpeo američki proizvođač aviona "Boing", javlja radio Dojče vele na engleskom jeziku (DW).

Svetska trgovinska organizacija (STO) je u ponedeljak odobrila ovaj Vašingtonov plan, koji uključuje carinu od 10 odsto na uzvos "Erbasovih" aviona i od 25 procenata na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU, među kojima su i francuska vina, italijanski sir i škotski viski.

Tarife će u većoj meri pogoditi zemlje u kojima "Erbas" ima proizvodnju - Britaniju, Francusku, Nemačku i Španiju - imajući u vidu cenu jednog aviona naspram vina, sira ili viskija.

foto: Profimedia

Vodeća italijanska poljoprivredna lobi grupa, Koldireti, prognozirala 20-procentni pad prodaje domaćih proljprivrednih proizvoda koji su na meti američkih carina. U Koldiretiju kažu da će carine od 25 odsto naneti štetu prodaji italijanskog parmezana i gorgonzola sira u SAD, kao i suhomesnatih proizvoda, agruma i likera. Izvoz italijanskih proizvoda na carinskoj listi vredan je 550 miliona dolara.

Predsednik Koldiretija, Etore Prandini, pozvao je italijansku vladu da pokrene promotivne programe za italijanske poljoprivredne proizvode na drugim izvoznim tržištima i da pruži pomoć proizvođačima. On je naveo da su proizvođači "u opasnosti da trpe posledice savršene oluje između američkih tarifa i Bregzita, nakon gubitaka teških milijardu evra tokom poslednjih pet godina zbog ruskog embarga".

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track