Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:44, 18. 10. 2019.

| Kultura

Kameni krovovi sela Gostuša i tradiconalna priprema hleba zavredili nagradu Saveta Evrope

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
gostusa-foto-Elena-V-P.jpg
Selo se nalazi u blizini Zavojskog jezera; foto: E. V. P.

Evropska priča o nasleđu pirotskog sela Gostuša - radionice izrade crepulja i pečenja hleba kao pre 7.000 godina, tradicionalne građevinske tehnike obnove objekata i druge aktivnosti donele su Eleni Vasić Petrović i Fondaciji Arhitekta Aleksandar Radović nagradu Saveta Evrope. Selo na obroncima Stare planine čuveno je po svojim kućama prilikom čije gradnje nije korišćen vezivni materijal, a krovovi su od kamenih ploča.

U konkurenciji su bile 84 evropske priče sa celog kontinenta, a Srbiju je predstavljao projekat vezan za čuveno “kameno selo” prepoznatljivo po svojoj arhitektonskoj autentičnosti, koji se našao među 10 nagrađenih.

Radionice izrade crepulja i tradicionalne pripreme i pečenja hleba, obilasci sela i objekata na kojima su se odvijale radionice starih zanata i sređivanje i rekonstrukcija objekata u selu tradicionalnim građevinskim tehnikama, zavredile su prestižnu nagradu, a sa lokalnim stanovništvom na konzervatorskom kampu razgovaralo se i o značaju da prilikom obnove kuća, koje se sve više obnavljaju zbog turista, sačuvaju kameni krovovi i ne koristi sveprisutni crep. Još jedna nagrada vezana za selo Gostuša Još jedna nagrada vezana za selo Gostuša; foto: Olivera Ignjatović

Ovo je jedini i prvi nagrađeni projekat iz Srbije, čime je Gostuša još jednom briljirala među najboljim ostvarenjima iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa u Evropi - saopštavaju iz Fondacije.

Gostuša je selo na 800 metara nadmorske visine, u podnožju Stare planine. Poznato je i po tome što u njemu postoji 36 vodenica na potocima reke Gostušice, ali su mnoge od njih urušene i ostali su samo temelji.

Selo koje je udaljeno oko 30 km od Pirota prepoznatljivo je po svojoj arhitektonskoj autentičnosti, jer prilikom gradnje kuća nije korišćen vezivni materijal, već su ređani kamen i drvo, a krovovi su od kamenih ploča.

Prvi deo projekta "Oživljavanje kamenog sela" realizovan je od 4. do 13. oktobra u Gostuši, u vidu konzervatorskog kampa, dok će se ostatak aktivnosti, kako kažu u Fondaciji, odvijati do kraja marta meseca sledeće godine.

Podsetimo, projekat zaštite sela Gostuša je dobitnik nagrade Evropa Nostra i gran-prija Evropske unije za 2016.godinu.

Gostuša - Kameno selo

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • sozontije

    21:13 // 19. 10. 2019.

    Odes tako u neki Tunis i naplacuju ti da vidis kako zive u zemunicama,a ti ushicen ,video si cudo.Pa,zar ne umemo da dovedemo nekoga da vidi ovo i ostavi neki evro? Vode te Turci da vidis kako zalazi sunce i naplate 5 evra? Ej,zasto ne znamo nista?

  • Cobi

    14:13 // 19. 10. 2019.

    Zaista vredna nagrada i naravno da mi je drago da je "stigla u Niš".. Ipak, mislim da ovako prestižno priznanje (pa i da je "manje") treba da ide u ruke onih koji su godinam radili na tom projektu, a ne "potpisniku" - tj. tadašnjem direktoru... Nisu mi jasni "pravi autori" - osim ako je u pitanju strah.. Iapk, čestitam Zavodu, kao instituciji!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: