18. oktobar  2019. 12.10  | Izvor: RTV

Svetski baletski klasici u SNP-u

NOVI SAD -

Grk Zorba, Don Kihot, Kleopatra - scene iz svetski popularnih baletskih predstava u Novi Sad donosi Balet Kairske opere. Ansambl će nastupiti 21. oktobra u 19 časova, u Srpskom narodnom pozorištu, na sceni Jovan Đorđević.
Ulaz je slobodan uz ulaznice koje se mogu preuzeti na Biletarnici SNP-a.

Osim delova iz poznatih baletskih predstava, baletski igrači Kairske opere izvešće i tradicionalne egipatske plesove.
Baletsko veče Kairske opere deo je programskog luka "Druga Evropa“, a povod za nastup je 64. Beogradski sajam knjiga na kom je Egipat počasni gost.

Organizatori su Srpsko narodno pozorište u saradnji sa Ambasadom Arapske Republike Egipat u Beogradu, uz podršku projekta "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture“, kao i Pokrajinske vlade i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu.

Informacije o događaju možete pronaći i na facebook event-u: h ttp://bit.ly/kairooperabalet

Balet Kairske operske kuće je osnovan 1966. kao sastavni deo Baletskog instituta pri Akademiji umetnosti. Prva produkcija Baleta bila je Bahčisarajska česma u režiji Leonida Lavrovskog, nekadašnjeg direktora teatra Boljšoj. Nakon toga, ansambl Baleta je svom repertoaru dodao još velikih klasičnih baleta, kao što su: Žizela, Krcko Oraščić, Pakita, Labudovo jezero i Don Kihot, a zatim su usledili moderni baleti egipatskih kompozitora i koreografa, kao što su: Oziris, Hasan i Naima, Egipatska noć i Nil.

Od 1973. Balet je imao veliki broj gostovanja u inostranstvu, pa tako i u Jugoslaviji. Baletski ansambl Kairske opere je postao sastavni deo Nacionalnog kulturnog centra 1991. a tadašnji direktor centra dr Abdel Moneim Kamel repertoaru ansambla dodao je svoje postavke baleta Romeo i Julija, Labudovo jezero, Krcko Oraščić, Pepeljuga, Gusar, Karmina Burana i Bolero. Balet danas redovno gostuje u Meksiku, Francuskoj, Engleskoj, Irskoj, Koreji, Austriji, SAD, Kini, Češkoj, Italiji, Turskoj, Libanu, Jordanu, Kanadi, Rusiji i na Mauricijusu.

Programski luk "Druga Evropa“ u naredna dva meseca, do 15. decembra, predstaviće drugačiju, skrivenu, izazivačku, manjinsku kulturu, kroz različite vrste programa poput – Pozorišnog festivala jezičkih manjina sveta "Sinergija“, manjinskih medija, programa koji stvaraju osobe sa invaliditetom "Supermoćni“, nastupa neafirmisanih bendova iz Evropskih prestonica kulture, medijske umetnosti iz ženske perspektive, filmske umetnosti "Cinema now “ i drugih.

Tagovi