');
Blic Biznis Vesti

NOVČANE KAZNE ZA OSAM PREDUZEĆA Nameštali javne nabavke

Komisija za zaštitu konkurencije je izrekla novčanu kaznu od 60 miliona dinara za osam preduzeća koja su nameštala ponude u javnim nabavkama, saopštila je KZK.

čekić public domain Foto: Public domain / Promo
čekić public domain

Komisija je, kako se navodi u saopštenju, utvrdila da su društva Original doo Beograd, Mikops doo Niš, Birolinija doo Beograd, Biro Print Sistemi doo Beograd, Dikti Line doo, Birodeveloping doo Niš, Birotehnika doo Jagodina, i Konica Minolta Poslovna Rešenja SE doo Beograd, koordinirala učešće u javnim i drugim nabavkama.

"Na taj način navedena društva su učinila povredu konkurencije, odnosno zaključila zabranjeni restriktivni sporazum kojim se neposredno ili posredno utvrđuju prodajne cene ili drugi uslovi trgovine, a koji za cilj ima ograničavanje i sprečavanje konkurencije".

Pročitajte još

KZK je ovaj tajni dogovor konkurenata otkrila uz pomoć učesnika u tom sporazumu, koji je Komisiji dostavio dokaze za učinjeni sporazum i obezbedio sebi oslobađanje plaćanja novčane obaveze na ime učinjene povrede konkurencije.

Ovo je, kako se objašnjava, bilo moguće zahvaljujući pokajničkom programu koji sprovodi Komisija.

S obzirom na to da se tajni dogovori ove vrste teško otkrivaju, iz Komisije su i ovom prilikom apelovali na učesnike tih dogovora da se prijave i dostave dokaze, i da na taj način pomognu otkrivanju takvih sporazuma a zauzvrat sebi obezbede oslobađanje od plaćanja novčane obaveze na ime utvrđene povrede konkurencije.